Novembrski Joker je izšel, naj ne bo poslednji
Matjaž Ropret 16. novembra 2017 ob 13:23

Danes je z zgolj enodnevno zamudo izšla 291. številka revije Joker, tokrat prvič le v digitalni obliki. Kazalo je že, da je novembra sploh ne bo. Pa tudi, da utegne biti to poslednji Joker, kot v pesniškem Uvodnjaku ugiba in žaluje odgovorni urednik David Tomšič. Vendar je za Tehnozvezdje zagotovil, da ne obupuje in da skupaj s Sergejem »Snetim« Hvalo pripravljata vsebino naslednje revije.

Najbrž je večini že znano, da je založnik Jokerja (in revije Zdravje), podjetje Alpress, od konca poletja v stečaju. Kljub temu je uspelo ekipi natisniti in izdati tako septembrsko kot oktobrsko številko. Vendar pa je nerešen pravni status, saj stečajni upravitelj Gorazd Zemljarič sodišču (še) ni predlagal nadaljevanja poslovanja – podobno kot je v stečaju brez kakšnih nevšečnosti storitve ponujal T-2 –, preprečil decembrski Joker na papirju. Ekipa Joker Cream Team (JCT), kot uredništvo že vseskozi naslavlja samo sebe, ga je tako v dobri veri in z zavezanostjo do bralcev splovila digitalno. Na voljo je na naslovu citanka.joker.si in v aplikaciji Joker, ki jo lahko naložiš na androidno ali jabolčno napravo. Tam so naprodaj tudi še prejšnje številke, posamezna pa stane pet evrov in pol. Naročniki papirnatega Jokerja imajo tudi digitalni dostop, če ga slučajno ne morejo ali ne znajo aktivirati oz. ga do danes še niso, pa se lahko za pomoč obrnejo na uredništvo (joker(at)joker.si).

Revija Joker ali računalniški zabavnik, kot mu pravijo ustvarjalci, izhaja četrt stoletja. Prvič smo ga lahko brali l. 1992 kot prilogo Mojega mikra, druga številka je izšla septembra ’93, nato pa redno vsak mesec. Do letošnjega avgusta, ker so tokrat prvič izdali dvojno poletno številko. Tik pred tiskanjem naslednje je JCT šokirala novica o stečaju. Prav veliko obetov za prihodnost ta čas ni, a vseeno še ni čas za nekrologe. Navsezadnje se sredi januarja izteče trimesečni rok za prijavo terjatev in potem bi stečajni upravitelj lahko prodal blagovno znamko Joker. Po naših informacijah je zanimanja zanjo in za izdajanje revije že zdaj precej. Vendar ga upravitelj ne zna ali noče vnovčiti.

Bo pa seveda povsem drugače, če bo Joker do prodaje znamke izhajal naprej, kot če bo vmes ugasnil. Upajmo na čim boljši razplet te kolobocije in ohranitev unikatnega medija, ki že dolgo ne piše samo o igrah (oz. »igricah, kot mu kdo pripisuje zaničljivo, a povsem neupravičeno), razširja obzorja z raznolikimi in poglobljenimi vedeži in je skozi leta marsikaj prispeval v popularno kulturo in navsezadnje s tlačenko, dirkačino, drkalico, hodimožem in še plejado drugih izrazov v besednjak pogovorne slovenščine.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Igrice me sploh ne zanimajo kaj preveč, a mi je Joker zlezel pod kožo zaradi predanosti ekipe in vrhunske slogovne izvirnosti. Upam, da prebrodijo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja