Novembra se vrača Honor
Matjaž Ropret 12. oktobra 2021 ob 06:37

Kitajska znamka Honor je napovedala »veliko vrnitev« v regijo, kamor sodi Slovenija. Kot je znano, je pred slabim letom Huawei to znamko prodal konzorciju vlagateljev iz Šenzena, da ji bo tako rešil pred ameriškimi sankcijami. Prvi telefoni in morda tudi druge naprave bodo tako po naših informacijah pri operaterjih in trgovcih 15. novembra, poudarek pa bo na začetku na telefonu Honor 50.

Vrnitev je za srbske medije oznanil Bruce Huang, regijski direktor za Srbijo, Hrvaško in Slovenijo. Po njegovih besedah bodo njihovi novi telefoni na voljo »prej, kot morda oboževalci naše znamke pričakujejo,« na omenjene trge pa nameravajo pripeljati tudi druge naprave, kot so pametne zapestnice oz. ure, slušalke in prenosniki.

Počakati bo treba še en mesec, trenutek pa se zdi kar pravi. Res je v zadnjem času aktivnosti nekoliko okrepil Xiaomi, počasi se prebija tudi Realme, a vseeno prostor na trgu ob zatonu ali kar izginotju nekaterih nekdaj močnih znamk, tudi prejšnjega lastnika Honorja, verjetno je.

Po novem samostojno podjetje, ki je večinoma obdržalo vodstvene ljudi iz prejšnje konstelacije, se je na Kitajskem poleti že prebilo med prve tri proizvajalcev pametnih telefonov, celo pred Xiaomi, in zgolj za znamkama Oppo in Vivo iz vse močnejšega konglomerata BBK Electronics. Tam tudi že prodaja tako telefone iz serij 50 in Magic 3, ki jih je predstavilo pred časom. Tamkaj so že ali bodo kmalu na voljo tudi novi prenosniki Magicbook V14, 16 in 16 Pro. Prihod v Evropo je trajal nekoliko dlje, zagotovo pri tem ne pomagajo niti razmere z dobavami čipov, treba pa je vsaj deloma vzpostaviti tudi novo, samostojno strukturo, z uvozniki, servisno mrežo, agencijami za oglaševanje in odnose z javnosti ter vsem drugim.

Honor 50 in Honor 50 Pro sta srednjerazredna modela, ki ne skrivata povezanosti s Huaweijevimi P50 in še bolj Novo 9, podobno kot Magic 3 z Mate 40 oz. Mate 50 Pro, če bo ta kdaj postal realnost. Sličnost je zagotovo posledica skupnega razvoja do konca lanskega leta, dalo pa bi se jo interpretirati tudi s kakšno bolj divjo, a ne povsem nemogočo teorijo. Oba telefona poganja procesor Snapdragon 778G, večinoma si delita tudi fotografske objektive in tipala, pri ostalih lastnostih pa je nekaj razlik. Cenejša 50-ica, ki naj bi stala 500 ali 600 evrov, odvisno od količine pomnilnika, ima 6,57-palčni zaslon OLED polne visoke ločljivosti in z osveževanjem 120 Hz, medtem ko gre pri modelu Pro diagonala na 6,72 palcev, ločljivost pa na skoraj QHD. Foto-video modul pri obeh vsebuje glavni objektiv s 108-milijonskim tipalom, ultraširokokotnega z 8-milijonskim, dvomilijonski makro in globinsko tipalo z enako ločljivostjo. Z izjemo osrednjega objektiva vse ostalo težko koga zares vznemiri. Na predstavitvi so sicer veliko govorili o snemanju videa za vloge, čemur so pri Pro-ju namenili dvojni objektiv tudi na sprednji strani. Manjši in cenejši 50 Pro ima, zanimivo, večjo baterijo (4300 mAh) in počasnejše, a še vedno zelo hitro polnjenje s 66W. Pro se ponaša s 100-vatnim polnjenjem, baterija pa premore zgolj 4000 mAh, zaradi česar bo res zelo hitro polna, a tudi hitreje prazna.

Najpomembnejša novica pri obeh je polni Android z vsemi Googlovimi storitvami in Trgovino Play. V ZDA je bilo že slišati pozive, da bi morali še Honor uvrstiti na isti seznam kot Huawei in mu onemogočiti dostop do ameriških storitev ali komponent s podporo za 5G, vendar ga za zdaj pustijo pri miru, in upamo, da bo tako tudi ostalo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Od prenosnikov bo zagotovo Magicbook V14 zanimiv za tiste, ki bi radi čim več zmogljivosti na terenu, kajti v 1,48 kg težkem in vsega 15 mm tankem ohišju skriva Intelov procesor serije H (enajste generacije), kar vsaj v teoriji obljublja konkretno hitrejše delovanje kot z bolj običajnimi procesorji serije U. Grafične kartice Geforce MX450 tudi ne gre zanemariti, a že v procesor vgrajena Iris Xe je verjetno na približno enakem nivoju. Zaslon na dotik ima diagonalo 14,2 palca in ločljivost 2520 x 1680.

Serija Magbook 16 po drugi strani prinaša kar 16-palčni zaslon z osveževanjem 144 Hz, procesorje iz AMD-jeve serije Ryzen 5000 in opcijsko tudi grafično kartico Nvidia Geforce RTX 3050. S tem prenosnik sicer še ne bo zadovoljil igričarjem, bi pa lahko grafične oblikovalce, fotografe, tiste, ki se veliko ukvarjajo z videom in programerje. Treba bo le še počakati, da kaj od tega dejansko pride do Slovenije in da vidimo še cene.

Fotografije: Honor

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja