Nove Nokie za kupce, ki nočejo odšteti več kot dvesto evrov za telefon
Matjaž Ropret 25. septembra 2020 ob 17:09

Podjetje HMD Global letos ni bilo tako aktivno, kot bi kdo od ljubiteljev telefonov Nokia želel. Že pomladi napovedan model Nokia 8.3 prihaja v prodajo šele zdaj, vmes smo testirali Nokio 5.3, zdaj pa so vendarle predstavili še dva novinca, to sta Nokia 2.4 in Nokia 3.4. Oba sodita trdno v nižji cenovni razred.

Nokia 8.3, ki se jo bo menda dalo videti v najnovejši bondiadi, kadar koli bo že prišla na velika platna, ima dva ključna aduta. Foto-video sklop s štirimi objektivi Zeiss in podporo za omrežja 5G zaradi procesorja Snapdragon 765G. »Četverna kamera« je sicer tudi rahlo optimistično poimenovanje, kajti poleg glavnega objektiva s 64-milijonskim tipalom in ultraširokega z 12-milijonskim, sta zraven še makro objektiv in tipalo za »globino«, oba s skromnima dvema milijonoma pik. Malo me skrbi cena tega mobilnika, saj bo sta 599 (6/64 GB) ali 649 evrov (8/128 GB). Konkurenca podobno tehnologijo ponuja tudi za sto do dvesto evrov manj.

Precej manj bo verjetno pritoževanja čez ceni ostalih dveh novih telefonov. Nokia 3.4 naj bi stala od 159 evrov naprej, odvisno od količine pomnilnika. Te pa bodo lahko 3/32, 3/64 ali 4/64 GB, bomo videli, kaj bo prišlo do Slovenije. Aduti tega modela naj bi bili velik zaslon, dvodnevna avtonomija baterije, pestra barva paleta in seveda Android One, torej nepreoblečen operacijski sistem s tremi leti posodobitev. Zaslon HD+ (720p) bo imel diagonalo 6,4 palcev in luknjico za sprednji fotoaparat. Na srečo je v tem cenovnem razredu zdaj že običajen priključek USB-C, kot tudi čitalnik prstnih odtisov na (plastičnem) hrbtišču. Kamera bo v marketinških materialih trojna, kar pa v praksi pomeni glavi in širokokotni objektiv ter globinsko tipalo. Telefon bo poganjal procesor Snapdragon 460.

Še ceneje, za 119 evrov, bodo prodajali Nokio 2.4. Verjetno pa se bo splačalo odšteti kakšen evro več za različico s 3/64 GB, kajti izhodiščna bo imela zgolj 2 GB delovnega pomnilnika in 32 GB shrambe. Tu bo zaslon velik kar 6,5 palcev, prav tako HD+, imel pa bo kapljičasto zarezo. Baterija pri tem telefonu bo imela kapaciteto kar 4500 mAh, kar obeta večdnevno delovanje z enim polnjenjem, a za slednje bo še vedno v uporabi priključek mikro USB. Procesor je tu Mediatekov Helio P22, torej z nižjega zmogljivostnega spektra, »dvojna« kamera pa v bistvu ponuja zgolj eno goriščnico, drugo tipalo bo le za merjenje globine oz. razdalje do objektov. Zdi se, da bo za slovenske kupce bistveno bolj zanimiva Nokia 3.4.

Zraven so v HMD Global predstavili še popolnoma brezžične slušalke in zvočnik bluetooth. Pač za ljubitelje znamke, kaj posebej vznemirljivega ni pri nobenem od teh izdelkov, razen morda vodoodpornosti pri slušalkah in bluetootha 5.0 pri zvočniku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.