Nova tehnologija, ki znižuje stroške upravljanja omrežja in izboljšuje uporabniško izkušnjo
PR 7. aprila 2020 ob 11:10

Pretok podatkov narašča in je vse bolj obsežen. Pojavljajo se novi poslovni modeli. Funkcija tradicionalnega omrežja WAN je bila povezovanje uporabnikov v podružnicah podjetja z aplikacijami na strežniku ali podatkovnem središču. Sedaj pa »stara« WAN-omrežja ne omogočajo več nemotenega delovanja poslovnih aplikacij in varnega pretoka poslovnih podatkov. WAN arhitekture enostavno ne morejo več slediti novim trendom. Rešitev? Nadgrajeno in zmogljivejše omrežje, ki temelji na tehnologiji SD WAN.

Andrej Boštjančič. Foto: Barbara Reya

»Ta tehnologija uporabniku omogoča vzpostavitev zasebnega prostranega omrežja, ki povezuje geografsko oddaljene lokacije z javno internetno povezavo in tudi z zasebnim omrežjem MPLS . Tehnologija SD WAN prav tako znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na  različnih lokacijah. Upravljavci omrežja pa lahko pasovno širino izkoristijo bolj učinkovito in omogočijo nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij, kot so denimo aplikacije SaaS , ter ohranijo visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov. Podatki za večjo varnost namreč ne potujejo več nazaj do matičnega podjetja, temveč je za njihovo varnost in optimizirano delovanje poskrbljeno na več javnih oblakih,« je opisal Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet, katerega prednost je, da lahko podjetjem, tudi največjim, zagotovijo celostne telekomunikacijske storitve, ki so v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja.

Preprosto upravljanje in izvajanje

Zaradi preprostega upravljanja in izvajanja je tehnologija SD WAN po vsem svetu vse bolj priljubljena. Nova tehnologija je razvila enotno, centralizirano nadzorno ploščo za konfiguracijo in upravljanje omrežja WAN, oblaka in varnosti, vzpostavila je enotno platformo in konfiguriranje brez dotika za vse lokacije ter s tem omogoča podrobne analize delovanja aplikacij in omrežja WAN za poslovno analitiko. V Združenih državah Amerike se je denimo ta tehnologija hitro razširila, predvsem zaradi velike razlike v ceni med internetnimi povezavami in zasebnimi omrežji, kot je IP MPLS. V Evropi so razlike v cenah znatno manjše ali pa jih sploh ni. »Treba pa je dodati, da je oglaševanje tehnologije SD WAN zelo močno, rekel bi, da skoraj premočno. Delež denarja, vloženega v to tehnologijo, samo še narašča. To je globalno dejstvo,« je dodal Boštjančič.

Prvi v Sloveniji, ki jim je to uspelo

V podjetju so se pred dobrim letom dni priključili tudi na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York. Na njem je preko 400 drugih operaterjev, predvsem iz Severne in Južne Amerike. »Smo prvi slovenski operater, ki mu je to uspelo. Glavna prednost naše priključitve na omenjeno vozlišče je, da bodo naši uporabniki bistveno hitreje in brez vmesnih skokov lahko dostopali do virov, ki jih ponuja omenjenih 400 operaterjev. To je pri nas pomembno predvsem za velika podjetja, ki se recimo ukvarjajo s finančnimi storitvami ali te povezave uporabljajo za t. i. VPN povezave,« je še dodal direktor podjetja Softnet, ki je z lastnim omrežjem prisotno v kar 17-ih državah po vsem svetu, tudi na Kitajskem, v Vietnamu, Singapurju in na Filipinih. Kljub epidemiji koronavirusa podjetje v vseh državah nemoteno deluje naprej, v nekaterih od doma, v Sloveniji pa tako od doma kot tudi na terenu.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja