Nova pohitritev, zdaj že na dva gigabita na sekundo
Matjaž Ropret 31. maja 2022 ob 06:40

Gigabitna hitrost, tako v fiksnem kot v mobilnem omrežju, je bila doslej večinoma zgornja meja dosegljivega za običajne uporabnike. Po novem pa lahko naročniki v optičnem omrežju Telekom Slovenije doplačajo za hitrost 2 Gb/s.

Vodilni slovenski operater je v začetku meseca naročnikom določenih paketov v optičnem omrežju ponudil možnost pritočne hitrosti dostopa do interneta en gigabit na sekundo (odtočna je največ 100 Mb/s). Že pred tem je bilo tako hitrost mogoče doplačati pri kakšnem drugem operaterju, eden jo je tudi omogočil naročnikom najdražjega paketa v ponudbi. Toda višje doslej ni šlo, tudi mobilna omrežja 5G imajo za zdaj v praksi zgornjo mejo nekje pri gigabitni hitrosti, četudi samo tehnologija omogoča še več, vendar bi za to morali operaterji resno nadgraditi jedrno omrežje, pa tudi uporabiti frekvence v t. i. milimetrskem spektru (med 26 in 27 GHz). Po novem pa Telekom obstoječim in novim naročnikom aktualnih fiksnih paketov v optičnem omrežju omogoča nadgradnjo hitrosti dostopa do interneta na 2 gigabita na sekundo (Gb/s).

Tako kot pri skoku na gigabitno pretakanje tudi tokrat ne gre za spremembo hitrosti v samem paketa, temveč za možnost doplačila. Pohitritev na 2 Gb/s stane 16 evrov na mesec, možna pa je v paketih NEO A, NEO B, NEO C, NEO Svet A, NEO Svet B. NEO Svet C, NEO SuperNet, Poslovni net, Poslovni duo in NEO poslovni. Velja tudi za odprta širokopasovna omrežja (OŠO), kjer tehnične možnosti tako hitrost dopuščajo. Za zdaj je sicer slednja na voljo, tako pravijo v Telekomu, predvsem v večjih krajih, sčasoma pa bodo te možnosti deležni tudi uporabniki drugod po Sloveniji. Odtočna oz. hitrost od uporabnika proti omrežju žal ne sledi enakemu tempu, tam smo še vedno pri nekaj deset ali morda sto megabitih na sekundo.

»V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki prenašajo vedno večje količine podatkov, zato je pomemben nenehen tehnološki razvoj ter uvajanje novosti,« so prepričani v največjem operaterju. Od leta 2020 naprej testirajo tehnologijo XGS-PON, s čimer optično omrežje lahko ponuja hitrosti do 10 Gb/s. Dodajo, da nadgradnjo na to tehnologijo že izvajajo.

Ta čas sicer Telekom Slovenije po lastnih navedbah z optičnimi priključki pokriva več kot 424 tisoč ali več kot polovico slovenskih gospodinjstev. Lani so zgradili 42.150 novih priključkov, vsako leto pa za nadgradnjo, širitev ter razvoj omrežja in IKT-infrastrukture namenijo več kot sto milijonov evrov.

Za veliko večino domačih uporabnikov je sicer že hitrost enega gigabita na sekundo (vsaj še nekaj časa) bistveno višja od potreb in pogosto tudi zmožnosti izkoriščanja, saj domača oprema, najsi bodo usmerjevalnik oz. naprave prepletenega omrežja in vanj povezani telefoni, računalniki ter ostali odjemalci, morda niti ne podpira ustreznih standardov, bodisi žičnih ali brezžičnih. Zagotovo pa obstajajo tudi naročniki, ki zasebno ali poslovno prenašajo ogromne datoteke in se razveselijo vsake tovrstne pohitritve in tehnološkega napredka. Tem bo prav prišel tudi standard Wi-Fi 7, o katerem je pisal Marjan. Potem, ko je nekaj let hitrost dostopa do interneta pri marsikaterem naročniku komaj dohajala želje in potrebe, pa imajo zdaj srečneži na pravih lokacijah verjetno vsaj za nekaj let dovolj »zaloge«.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.