Nova Nokia prodaja nostalgijo, nič drugega
Matjaž Ropret 27. februarja 2017 ob 12:08

Med zanimivostmi sejma MWC v Barceloni so telefoni z oznako Nokia, ki jih razvija in (pri partnerjih na Kitajskem) proizvaja podjetje HMD Global. Največ pozornosti pa je seveda pritegnila reinkarnacija klasike, nokie 3310. Težko bi rekel, da upravičeno.

Novi telefončič je malo bolj v toku s časom, ker ima barvni zaslon, fotoaparat in nekaj več povezljivosti, nima pa tistih kvalitet, ki so original iz leta 2000 naredili globalen hit. Novinka ja tipična plastična, igračkasta reč iz kitajskih tovarn, ki so ji poskusili z nekaj barvitosti vdihniti drugačno dojemanje pri kupcih.

Novinke niti ne bodo oglaševali kot telefon, ampak bolj kot modni dodatek, kot nekaj, kar kupiš iz nostalgije, impulzivno vržeš v voziček, ker ne stane veliko (50 evrov). Kar bi mogoče celo utegnilo delovati. Kajti podoben mobilnik je mogoče kupiti za pol cene, pa še verjetno bo boljši.

Prav veliko tehnoloških odlik 3310 nima. Zaslon je res barven, a kockast, fotoaparat je prav tako zastarel (2 milijona točk), telefon se povezuje samo v omrežja 2G (na frekvencah 900 in 1800 MHz, kar pomeni, da odpade roaming na drugih celinah) in ima še bluetooth ter izhod za slušalke. Povsem možno je, da se čez nekaj let z njo ne bo več mogoče povezati v nobeno omrežje, ko bo operaterji izključili 2G. Na njem je naložena igra kača, ki pa na tista originalna zasvojljiva, ampak “olepšana” in niti slučajno tako elegantna. Za brskanje po spletu je prednaložena Opera mini, ampak glede na povzeljivost in zaslon prav velikega užitka pri tem opravilu ne bo. In tudi ni namen, saj naj bi vsak kupec 3310 že imel pametni telefon. Vseeno, pravega razloga za nakup tega telefona ne vidim.

In v bistvu podobno velja tudi za pametne telefone z znamko Nokia. Še največja njihova odlika je kovinsko ohišje, ki pa je žal pri vseh precej oglato in široko. Kakšen Moto G5 s podobnimi tehničnimi lastnostmi se mi zdi bolj prijeten in verjetno boljši nakup.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.