Nova Microsoftova konzola bo Xbox Series X ob letu osorej
Matjaž Ropret 13. decembra 2019 ob 10:00

Microsoft v zadnjem času rad malo prehiteva stvari (in tekmece). Že oktobra je napovedal dvozaslonski prenosnik in telefon, ki bosta naprodaj šele ob koncu prihodnjega leta. In zdaj je presenetil z enako vrsto razkritja nove igralne konzole, imenovane Xbox Series X.

Novi Xbox, ki bo nasledil modela One S in One X, prihaja v prazničnem obdobju 2020, torej čez natanko eno leto. Upamo, da tudi v evropske trgovine, ne samo ameriške. Prva, najbolj očitna sprememba pa je že v obliki. Doslej so bile te konzole ležeče naprave, kot denimo komponente Hi-Fi, Serija X pa bo v osnovi pokončna. Široka (in globoka, ker je v tem pogledu kocka) približno toliko kot igralni plošček in visoka za tri ploščke. Rahlo spominja na mini stolp namiznega računalnika, le da ima odprtine za odvajanje toplega zraka na vrhu. To pa zato, ker jo bo še vedno mogoče tudi položiti. Vidna je tudi reža za optični pogon, v osnovni postavitvi je pokončna, ki bo verjetno ostal UHD Blu-ray. Vmes smo sicer že videli izvedbo Xboxa One S brez pogona, vendar je pozitivno, da ga Microsoft pri naslednji generaciji še ohranja. Navsezadnje imajo nekateri lepe kolekcije iger in filmov na fizičnih nosilcih. Priključka USB ni videti, a povsem lahko je na zadnji strani ali pa ga na fotografijah prekriva igralni plošček. Tudi ta bo nekoliko spremenjen, a v osnovi precej bolj podoben zdajšnjemu kot konzola. Še bolje naj bi sedel v roko, križec je drugačen, saj je gumb okrogel in bo najbrž zaznaval pritiske v vse smeri. Dodali so še tipko za »deljenje« za lažje ustvarjanje posnetkov zaslona med igranjem.

Seveda pa so bolj kot sam izgled konzole pomembne njene zmogljivosti in nabor iger. V Microsoftu trdijo, da bo reč štirikrat zmogljivejša od zdajšnjega Xbox One X, ki že omogoča igranje pri ločljivosti 4K. Temeljila bo na procesorju AMD z arhitekturo Zen 2 (kot procesorji Ryzen druge generacije) in grafični kartici istega podjetja. Tokrat bodo namesto trdega diska uporabili hiter SSD vrste NVMe (kot ga imajo tanki prenosniki), kar naj bi konkretno pohitrilo začetno nalaganje iger, konzola pa bi morala biti tišja. Nasploh napovedujejo kar najboljše zmogljivosti pri čim nižjem hrupu.

V ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo naj bi zdaj igre ponujale vrhunsko grafiko. Konzola bo namreč imela dovolj strojne moči, da za to kombinacijo ne bo treba nižati podrobnosti. Lahko pa bo prebavila tudi 4K pri 120 sličicah na sekundo (kar bo smiselno, če bo priključena na monitor, ne na televizor) in celo ločljivost 8K, vendar bo pri obojem verjetno stopnja detajlov, senčenja in ostalega nižja. Naprava bo sicer podpirala različne trike za izboljšanje kakovosti slike in čim nižji odzivni čas.

Od iger za zdaj omenjajo Senua’s Saga: Hellblade II, ki bo nadaljevanje Hellblade: Senua’s Sacrifice, in prvi naslov, ki bo izkoriščal polne zmogljivosti nove konzole. Poleg tega pa še Halo Infinite, kar je razumljivo, saj je serija Halo že dolgo ena najbolj prominentnih ekskluziv na Xboxu. Koliko bo Xbox Series X stal in ali bo to ena sama konzola ali jih bo več (ime namiguje na drugo možnost), bomo verjetno izvedeli prihodnje poletje, morda na avgustovskem sejmu Gamescom, ali še kasneje. Za prihodnje leto je Sony že napovedal Playstation 5, zato se znova obeta neposreden boj obeh igričarskih titanov.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.