Matjaž Ropret 3. septembra 2016 ob 08:00

Nekaterim podjetjem pač ni dovolj, če imajo samo eno znamko in modelno linijo. Huawei je tako najprej vzpostavil podznamko za mlade Honor in vanjo v zadnjih dveh letih vložil precej energije in denarja, da je začela postajati prepoznavna v spodnjem in srednjem segmentu trga pametnih telefonov. Zdaj pa je ugotovil, da prav za srednjerazredne telefone potrebuje še eno dodatno podznamko. Zato je šef divizije Richard Yu na sejmu IFA v Berlinu predstavil prva telefona iz serije Nova. Eden ima zgolj to ime, drugi, večji pa še dodatek plus.

Najbolj nenavadno je, da telefona skoraj neposredno tekmujeta s tudi povsem novim modelom Honor 8, ki bo v Sloveniji v prodajo prišel konec septembra za 430 evrov. Prav toliko naj bi novembra, ko se ju bo dalo kupiti, stal tudi Nova plus, trideset evrov cenejši pa bo manjši in vsaj zame všečnejši nova. Ampak v kitajskem konglomeratu že vedo, zakaj morajo trg preplaviti s podobnimi in enako cenovno postavljenimi izdelki.

Huawei še ni obupal nad tablicami. Vprašanje pa je, če niso morda kupci.
Huawei še ni obupal nad tablicami. Vprašanje pa je, če niso morda kupci.

Pri liniji Nova naj bi bil poudarke na oblikovanju in materialih, pa tudi na tem, da prinaša tehnologije iz dražjih telefonov za manj denarja. Kar je konec koncev tudi smisel obstoja Honorja, ki nagovarja predvsem mlade. Vsaj v roki je razlika v tem, da je denimo Honor 8 pretežno steklen, obe Novi pa sta kovinski. S posnetimi robovi in še kakšno drugo oblikovno lastnostjo, pa tudi z barvami, spominjata na kakšen drug telefon katere od konkurenčnih znamk. Hkrati pa so vsaj za manjšega navdih našli tudi pri lanskem Nexusu 6P, ki so ga razvili v sodelovanju z Googlom.

P9 v rdeči in modri prinaša nekaj barvne svežine, škoda pa je, ker proizvajalci zanjo poskrbijo šele, ko telefon ni več najnovejši.
P9 v rdeči in modri prinaša nekaj barvne svežine, škoda pa je, ker proizvajalci zanjo poskrbijo šele, ko telefon ni več najnovejši.

Strojno sta telefona precej podobna, zato je tudi cena lahko skoraj identična. Poganja ju Qulacommovo srednjerazredni 64-bitni procesor snapdragon 625, ki mu pomagajo trije gigabajti delovnega pomnilnika. Imata čitalnik prstnih odtisov, ki je sposoben prepoznave v treh dimenzijah, ne zgolj površinsko, možnost vstavljanja dveh kartic sim in hitro polnjenje. V Huaweiju pa so za manjši model poudarili, da zdrži pet ur igranja priljubljene igre Pokemon Go, preden ga je treba znova napolniti. Za plus trajanja lovljenja pokemonov niso omenili, kar najbž pomeni, da ni daljše, čeprav ima telefon večjo baterijo in naj bi omogočal dva dneva običajne uporabe med polnjenjema. A je tudi zaslon večji (5,5 proti petim palcem), ločljivost pa je obakrat Full HD. Za malega so posebej poudarili, da je eden ožjih telefonov (69 mm) na tržišču. Res ga je lažje držati in tudi sama oblika in izdelava se na prvi pogled zdi malenkost boljša. V vsakem primeru bi bil to lahko telefon, tudi zaradi barvnih kombinacij, ki bo ugajal nežnejšemu spolu.

Huawei je poleg tega namenil rahlo osvežitev paradnemu modelu P9, ki ga bo mogoče kupiti še v temno rdeči in modri barvi (sploh prva je zanimiva in drugačna od vsega ostalega na trgu) in bo rahlo cenejši (priporočena cena bo 550 evrov). In pokazal še tablico Mediapad M3. Ta ima visokorazločljivostni zaslon z diagonalo 8,4 palcev in zvočnika z oznako Harman Kardon. Zato naj bi bila namenjena predvsem videu. Ampak v vsesplošni suši kakovostnih androidnih tablic bi lahko malo popestrila ponudbo. Nastopala pa bo v višjem cenovnem razredu, saj se bodo cene gibale med 350 in 450 evri, odvisno od vgrajenega prostora za podatke (32 ali 64 GB) in prisotnosti mobilne povezave (LTE).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja