Nova HP-jeva aduta za ustvarjalce vsebin in poslovneže
Matjaž Ropret 16. januarja 2021 ob 12:23

14 je novih 13,3. Ne samo pri HP-ju, več proizvajalcev prenosnikov počasi prehaja na malce večjo diagonalo zaslona pri razmerju stranic 16:10 za tanke in lahke prenosnike, najsi bo poslovne ali ustvarjalce vsebin. Tak je Envy 14, po našem mnenju najbolj obetaven HP-jev model, predstavljen v času letošnjega CES-a.

HP je lani sicer zaostal za Lenovom po prodanih osebnih računalnikih (seveda globalno), vendar je imel dobro leto in izdal nekaj več kot zanimivih modelov. Taki so bili denimo povsem prenovljeni Omen 15, ki je nagovoril še koga, ne zgolj igričarje, Spectre X360 14 tik pred koncem leta in Envy 15. Linija Envy je sicer znana tudi po modelih x360 z vrtljivim zaslonom, toda 15 je imel običajnega, a vseeno s podporo dotikanju. Poglede pa je privabljal predvsem zato, ker je ponujal konkretne zmogljivosti in napreden zaslon v nepretencioznem ohišju in za solidno ceno (vsaj v tujini, v Sloveniji ga tako ali tako ni v prodaji). Zdaj HP širi to formulo še v manjši format in hkrati uvaja (cenejšega) tekmeca Razerjevemu Blade Stealth.

Envy 14

Envy 15 je poganjal procesor razreda H (45W), kombiniran z grafično kartico Geforce RTX. Pri 14-palčnem modelu, ki je manjši in tanjši, to seveda ne gre, zato je tu procesor 15-vatni U (Core i5-1135G7), grafična kartica pa Geforce GTX 1650 Ti. To je še vedno zelo solidna kombinacija za prenosnik, ki tehta 1,6 kg. HP navaja 16 GB pomnilnika in 256 GB diska SSD, a pričakujemo, da bo vsaj glede slednjega še kakšna dodatna možnost. Baterija ima dokaj spodobno kapaciteto s 63,3 Wh in naj bi zagotavljala do 16 ur delovanja.

Glavni je seveda 14-palčni zaslon na dotik z ločljivostjo 1920 x 1200, svetilnostjo 400 kandel na m2, 100-odstotno pokritostjo barvnega prostora sRGB in odstopanjem pod 2 na lestvici Delta E. Od priključkov so na voljo Thunderbolt 4 (zato tudi verjetno Intelov procesor), 2x USB 3.1, HDMI 2.0, čitalnik kartic mikroSD in izhod za slušalke. Od povezljivosti pa Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.0. Spletna kamera ima vgrajeno zapiralo. HP obljublja (začetno) ceno tisoč dolarjev (verjetno tudi evrov), kar bi bilo za navedene lastnosti odlično.

Elitebook 840 Aero G8

HP je predstavil še menda najlažji 14-palčni prenosnik Elitebook 840 Aero G8. Ta je v osnovi enak kot znani in v poslovnih krogih priljubljeni Elitebook 840, vendar za približno 23 dag lažji. Tehta vsega 1,13 kg, kljub temu pa ponuja vse tisto, kar uporabniki od Elitebooka pričakujejo. Poganjajo ga prav tako procesorji enajste generacije ali desete v izvedbi vPro, pomnilnika je lahko kar 64 GB, diska pa 2 TB. Na voljo je povezljivost v mobilna omrežja in opcija zaslona z veliko svetilnostjo, ki ima znano odbojno tehnologijo, da nepovabljeni ne vidijo nanj. Baterija ima kapaciteto 53 Wh, kar je glede na tankost prenosnika še vedno v redu. Cen še niso razkrili, a zagotovo bodo višje kot pri Envyju 14.

Fotografije: HP

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja