Nova formula za izračunavanje prenosa podatkov v roamingu
Matjaž Ropret 20. decembra 2016 ob 09:00

Pravila za roaming, ki bodo v veljavi od sredine junija naprej, dobivajo končno podobo. Evropska komisija je potrdila finalno različico pravilnika o pošteni uporabi, s pristojnimi ministri in evropskim parlamentom pa je začela pogajanja o veleprodajnih cenah, še zadnji neznanki celotne sestavljanke.

V osnovi je vendarle obveljalo, da bomo lahko prebivalci držav članic Evropske uniji mobilne telefone po celotni Uniji uporabljali kot doma. Operaterji bodo morali možnost gostuj kot doma (angl. roam like at home) v svojih naročniških paketih in tudi predplačniških tarifah ponujati privzeto. Kot vedno, pa se hudič skriva v podrobnostih. Za klice in kratka sporočila naj ne bi bilo drobnega tiska. Zato pa bodo določene omejitve, pričakovano, pri prenosu podatkov.

V Evropski komisiji pojasnjujejo, da bi lahko naročnine z veliko ali celo neomejeno količino prenosa podatkov postale predmet preprodaj tujcem in da bi lahko zaradi »zlorab« tovrstnih naročnin take ponudbe sploh izginile ali pa bi jih operaterji omejili v roamingu, kar pa bi bilo v nasprotju z uredbo, ki roaming ukinja. Zato so v komisiji iznašli novo formulo, ki naj bi zadovoljila tako uporabnike kot operaterje.

Pri naročninah, ki imajo vključene večje količine podatkov, kar torej pomeni, da so pri njih medoperaterske cene konkretno nižje od določenih – kot rečeno, se o teh cenah še pogajajo –, bodo veljale omejitve. Šlo pa bo takole – Uporabnik bo dobil dvakratno količino prenosa podatkov, kot bi jo po veleprodajni ceni »kupil« za svojo mesečno naročnino. Če bi torej imel hipotetičen naročniški paket z vključenimi desetimi gigabajti za 25 evrov, bi pri predlagani začetni veleprodajni ceni deset evrov za gigabajt, na mesec dobil približno pet gigabajtov prenosa podatkov v tujini. Namreč, 25 evrov pri tej ceni pomeni 2,5 GB, krat dva je 5 GB. Če bi evropskemu parlamentu uspelo s predlogom, da bi že prvo leto veljala veleprodajna cena štiri evre za GB, bi lahko v tujini porabil celotno mesečno kvoto oz. tak paket sploh še ne bi zapadel v to regulacijo, ampak bi moralo biti vključenih 15 ali 20 GB, da bi stopilo v veljavo tako izračunavanje. Rahlo zapleteno, ampak verjetno še v mejah tega, da bodo vsi kolikor toliko zadovoljni in da ne bo pravih razlogov za resne podražitve.

Pri predplačniških tarifah bo princip podoben. Če bo nekdo odšel v tujino s desetimi evri na računu, bo lahko pri predlagani ceni prenesel največ dva gigabajta. Za klice in sms-e bodo veljale domače cene. Koliko bomo lahko v tujini s telefoni viseli na netu, je torej odvisno od razpleta pogajanj o medoperaterskih cenah. Višje, ko bodo, manj prenosa podatkov v roamingu bomo imeli. Zelo verjetno pa se bo cena skozi prvo petletno obdobje postopoma nižala in s tem višal prag, ko bo začelo veljati zgoraj opisano pravilo pravične uporabe.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja