Nov univerzalni polnilnik
Matjaž Ropret 17. oktobra 2016 ob 09:43

Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je potrdila nov standard za univerzalni polnilnik za prenosnike in druge mobilne naprave. Pričakujejo, da bo standard ITU-T L.1002 izboljšal energijsko učinkovitost in zmanjšal količino elektronskih odpadkov. Vsako leto izdelajo vsaj za milijon ton zunanjih napajalnikov.

Novi standard je nadgradnja že polnilnika po standardu L.1000, ki ga vsi uporabljamo praktično vsak dan. To je 5-voltni polnilnik za mobilnike, tablice in še marsikatere druge naprave, običajno ima priključek micro USB, pogosto pa samo polni USB, brez kabla, in je mogoče vanj vtakniti kabel s priključkom, ki ga rabimo (micro USB, USB-C, lightning ali kaj drugega).

Prihodnji polnilniki bodo petih vrst, toliko različnih napetosti namreč predvideva standard L.1002. Za telefone in ostale ročne naprave bo izhodna napetost 5 V pri toku od 1,5 do 3 A. Kar pomeni od 1,5 do 15 W moči. Za tablice in manjše prenosnike bo napetost napajalnika 12 V in tok 2,5 A (30 W). Za ostale prenosnike pa bodo napajalniki imeli 20-voltno izhodno napetost, glede na vrsto računalnika pa bodo lahko oddajali 2,25, 3 ali 4,25 A električnega toka. Največja moč bo tako 85 W. Kot že prejšnji tudi novi standard ne predpisuje konkretnega priključka, priporoča pa USB-C za »čim večjo zamenljivost in vnovično uporabo«.

Vsekakor bi za prenosnike prav prišel standarden napajalnik, saj je doslej vsak proizvajalec vztrajal pri svojem. Razlike niso bile samo v priključkih, ampak tudi v tehničnih specifikacijah. Če bi proizvajalci poenotili vsaj te, bi bil to že velik korak naprej. Z enakim priključkom pa bi uporabnikom naredili še večjo uslugo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja