Noro zmogljivi in samo nori prenosniki s sejma Computex 2019
Matjaž Ropret 28. maja 2019 ob 06:37

Sejem Computex v Tajpeju je največja računalniška razstava v Aziji in predvsem za domače proizvajalce priložnost, da se pokažejo s svojimi najbolj norimi idejami. Vseeno je, če te pridejo v prodajo v butičnih količinah ali pa sploh ne, pomemben je vtis. Toda določeni proizvajalci ta dogodek že nekaj let uporabljajo za svoje najpomembnejše napovedi, je pač daleč najbolj pecejaško orientiran. Med takimi podjetji je tudi AMD, ki je predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen in napovedal domnevno resno konkurenco Nvidijinim grafičnim karticam Geforce RTX.

Tretja generacija procesorjev Ryzen je osnovana na 7-nanometrskem proizvodnem procesu, ki so ga doslej uporabljali pretežno sistemi na čipu za mobilne naprave. Intel ima že nekaj let velike težave s prehodom s 14 nm na 10 nm razmaka med osnovnimi elementi na silicijevi rezini. Zmanjšanje je AMD-ju omogočilo dodatna jedra, saj jih najbolj zmogljiv predstavnik, Ryzen 9 3900X, premore ducat, naenkrat pa lahko obdeluje 24 programskih niti. Kar je, roko na srce, enako kot pri Intelovem core i9-9920X, od katerega pa naj bi bil AMD-jev novinec vsaj v enem od testov za 15 odstotkov hitrejši. Toda to so testi proizvajalcev, ki jih je treba jemati zelo z rezervo. Pomembno pa je, da bo ta procesor stal 500 evrov, za Intelovega pa je treba odšteti najmanj dvakrat toliko.

Celotna serija Ryzen tri tisoč bo tudi podpirala standard PCIe 4.0, ki prinaša skoraj polovično zvišanje hitrosti prenosa podatkov pri grafičnih karticah, diskih, omrežnih napravah in še čem. Jasno, če te kartice prav tako podpirajo novi standard. Podpirale ga bodo nove grafična kartice Radeon RX 5700, ki bodo osnovane na grafičnem procesorju RDNA, prav tako proizvedenim v 7-nanometrskem procesu. Primerjavo s karticami RTX 2070 in 2080 so na predstavitvi kajpak dajale vtis superiornosti. Julija, ko kartice prihajajo v prodajo, se bo to dalo bolje oceniti.

Tole so novi AMD-jevi procesorji. Zagotovo se bo družina s časoma še povečala.

Procesor Jeder/
Niti
Poraba (W) Turbo/Osnovna frekv. (GHz) Cena (USD)
Ryzen 9 3900X 12/24 105 W 4,6/3,8499
Ryzen 7 3800X 8/16 105 W 4,5/3,9399
Ryzen 7 3700X 8/16 65 W 4,4/3,6329
Ryzen 5 3600X 6/12 95 W 4,4/3,8249
Ryzen 5 3600 6/12 65 W 4,2/3,6199

Od konkretnih računalnikov je verjetno najbolj divje novosti prikazal domači Asus, ki praznuje 30. obletnico obstoja. Zagotovo najbolj izstopata prenosnika Zenbook Pro Duo in Zenbook Duo, ki imata oba po dva zaslona, klasičnega in še enega (imenovanega ScreenPad Plus) v spodnjem delu, nad tipkovnico, ki je pomaknjena proti sprednjemu delu. Medtem ko je sledilna ploščica, v bistvu tretji zaslon, na desni strani tipkovnice. Zenbook Pro Duo ima 15,6-palčni glavni zaslon 4K (3840 x 2160 pik) in 14-palčni dodatni zaslon ScreenPad Plus zaslonom, prav tako 4K (3840 x 1100 pik). Pri manjšem modelu sta zaslona 14- in 12,6-palčna ter polne visoke ločljivosti. Na ta drugi zaslon si lahko uporabnik prenese ali razpostavi skoraj kar koli si želi, od dodatnih aplikacij do komand za montiranje videa ali urejanje fotografij. Na glavnem zaslonu tako ostane prostor za tisto glavno vsebino.

V Asusu so očitno tudi tako zadovoljni z odzivom kupcev nad lansko iznajdbo, zaslonom namesto sledilne ploščice, da bodo zdaj večino modelov ZenBook in VivoBook opremili s ScreenPadom 2.0. To je druga generacija tega zaslona, ki po novem izgleda že kot pametni telefon, vtaknjen v mesto, kjer je običajno sledilna ploščica (tak koncept je dejansko pred časom kazal Razer, a ga nikoli ni uresničil). Tako je na njem še veliko več možnosti kot poprej. Morda te niso vedno nujne, a se veselim preizkusa enkrat v prihodnosti, ko se morda znova dokopljemo do kakšnega Asusovega prenosnika.

Lenovo je kot prvi napovedal ultralahek prenosnik s procesorjem Qualcomm 8cx. Tega so sicer predstavili že v začetku leta, a na trg prihaja ekstremno počasi. Tudi prenosnik Project Limitless (brezmejni projekt) naj bi bil na voljo šele enkrat v letu 2020. Pomemben pa je ta procesor zaradi več vidikov. Prvi, a ne najbolj pomemben je ta, da ima vgrajeno podporo za povezovanje v mobilna omrežja pete generacije (5G). Ob stalni povezljivosti naj bi zagotavljal tudi »celodnevno« delovanje z baterije, toda v prvi vrsti bo to po Qualcommovih obljubah prvi procesor na Armovi osnovi, ki se bo lahko spoprijel z Intelovimi, saj napovedujejo zmogljivosti na ravni core i5 8250U, kar je bila še do nedavnega najpogostejša izbira za prenosnike srednjega razreda. Morda je razlog za odlašanje z začetkom prodaje v Microsoftu, saj bo na tem in podobnih računalnikih tekel sistem Windows 10, prilagojen za procesorje Arm. Ta pa še nima prave podpore za 64-bitne programe in to je velik problem, ki ga morajo tako ali drugače rešiti, sicer vse skupaj že v osnovi nima skoraj nobenih možnosti za uspeh.

Omenimo še Acerjev Concept D7, ki je eden prvih prenosnikov z novo grafično »kartico« Nvidia Quadro RTX 5000. Ta je še posebej prilagojena delu s 3D-objekti ter montaži videa, saj menda v navezi s procesorjev core i7 devete generacije zmore uporabno hitro zapisovati video 8K. Zaslon tega računalnika pa je 15,6-palčni z visoko barvno natančnostjo in certifikatom Pantone. Kljub vsemu bo prenosnik lahek, saj bo tehtal zgolj 2,1 kg.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.