Noro hiter disk z noro velikim hladilnikom
Matjaž Ropret 2. aprila 2024 ob 16:29

Kar vidite na naslovni fotografiji, niso hladilna rebra za procesor, temveč za ploščico z diskom SSD. Gre za MSI Spatium M580 FROZR, verjetno najhitrejši disk, kar jih ta čas obstaja za PC-je.

Hladilna rešitev tega diska je res zelo podobna temu, kar srečujemo za glavne procesorje, le da na tiste pridejo nameščeni še ventilatorji, lahko na eni ali na obeh straneh. Tu so zgolj hladilna rebra in cevi za odvajanje toplote, torej zadeva hladi povsem pasivno in tako ne povzroča hrupa.

Čemu pa tako hlajenje? Ker je disk vrste m.2 NVMe za vodilo PCIe 5. generacije ekstremno hiter. Podatke namreč lahko bere s hitrostmi do 14,6 GB/s, zapisuje pa z 12,7 GB/s. Daleč prehitro za kakšno pridobitev pri prenašanju datotek z drugih naprav (ker je omejitev hitrost povezave USB), toda lahko ravno tisto manjkajoče za pomembne milisekunde v igri, še bolj tekoče montiranje videa ali prenašanje ogromnih datotek pri ustvarjanju drugih digitalnih vsebin. Za primerjavo, »disk« PCIe gen 3 v mojem računalniku zmore malo čez 3 GB/s, četrte generacije v prenosniku pa približno 5 GB/s, kar je že zelo spodobno hitro.

Spatium M580 FROZR bo na voljo v velikostih 1 TB, 2 TB in 4 TB in bo imel petletno garancijo. Zagotavljal naj bi 1,6 milijona ur delovanja, odvisno od velikosti pa 700, 1400 ali 3000 TB zapisanih podatkov. Podatka o ceni, ki bo zagotovo najvišjemu razredu primerna, nisem zasledil. Bo pa menda hladilni sistem poskrbel, da bo med najbolj obremenjujočim delovanje temperatura čipov za do dvajset stopinj Celzija nižja, kot bi bila s klasičnim hladilnim rebrom.

Risbi: MSI

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja