Noro, »bolano«, da ti čeljust pade na tla (#video)
Marjan Kodelja 21. marca 2021 ob 12:40

Občasno nekaj naredimo, ne zato, ker bi nujno potrebovali, temveč ker je »super kul«. Konfiguracija treh ukrivljenih monitorjev zagotovo sodi v to kategorijo.

Verjetno bi se lahko na dolgo in široko pregovarjali o potrebi po tolikšni zaslonski površini. Vendar realistično. Koliko vas sploh ima dovolj prostora za tri monitorje, da o poganjanju grafične kartice oziroma celega sistema na zgornjem koncu zmogljivosti ne omenjam. Vendar! Kdo česa takšnega ne bi rad imel pred sabo? Če potrebuje ali ne! Nihče resno ne potrebuje nesramno dragega avtomobila, a bi ga redko kdo zavrnil. Ponudila se je priložnost, prostora je dovolj. Čemu torej ne bi poskusili!

Monitorji z 80-centimetrsko diagonalo (31,5 palca) in razločljivosti QHD v konfiguraciji so od podjetja AOC. Srednji je po tehničnih podatkih malce boljši (predvsem ima višjo svetilnost), medtem ko sta levi in desni enaka. Ta dva zdaj krasita mizo, kajti za to sta bila kupljena. Eden namreč ni več dovolj.

Ko sedeš pred monitorje, se počutiš kot največja »faca« na svetu. Ergonomija je odlična, kajti zaradi ukrivljenosti je za dober pregled nad vsebino skrajnih dveh dovolj majhen premik glave levo ali desno. Na levem so programi za komunikacijo med igranjem, na srednjem igra in ostane še desni. Morda za youtube ali kaj podobnega, dokler »zagnano« ne preseže zmogljivosti grafike. Ta ni pretirano mogočna. Geforce GTX 1660 Ti zadošča za večino iger, a vseeno sodi med cenovno dostopnejše – njena zamenjava je zato naslednja investicija, saj se občasno zatika že z dvema monitorjema. »Laganja« sicer med igranjem srednje zahtevnih igrah ni opaziti, je pa opazno zmanjšanje fps-jev (sličic na sekundo) pri zahtevnejših.

Jasno kot beli dan. Za več monitorjev potrebujete dovolj zmogljivo grafično kartico. Če te nimate ali je ne nameravate nabaviti, potem bo veliko bolje, če ostanete pri enem samem. In še to. Kar razporedite po treh zaslonih, lahko enako učinkovito tudi na dveh. Dva sta uporabna, trije pa »luksuz«.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Ko delaš kaj konkretnega, je vsak dodaten monitor dobrodošel. Posebno v programerstvu je vedno fajn kaj več.
    Je pa res, da sam za takšno postavitev ne bi nikoli uporabil ukrivljenih zaslonov. Drugače pa imam včasih v uporabi tudi po 4 ali 5 ekranov. Res pa kakšnega iz drugih virov. Moč grafične kartice je pa tudi odvisna od tega, kaj boš sploh rabil. Pri meni je vedno v prvem planu surova moč procesorja, grafika je postranska stvar. Dodatna grafična pa bolj zaradi dodatnih 4K izhodov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja