Nokia X20: Obesili na velik zvon, kar je samo po sebi razumljivo!
Marjan Kodelja 4. junija 2021 ob 06:11

Izdelovalec obljublja najmanj tri nadgradnje operacijskega sistema Android. Toda, to bi morali biti nekaj popolnoma normalnega in ne njegova dobra volja. Dobre plati Nokie X20 so še svetel zaslon, tovarniško nameščena zaščita zanj in baterija, medtem ko je vse ostalo v povprečju razreda ali pod njim!

Izdelek srednjega razreda me ni prepričal na prvi pogled. Čeprav ni tako slab, kot bi menili na podlagi tehničnih lastnosti, pa vendarle je bila prava asociacija »spet ena opeka«. Zavedam se, da imam morda napačno predstavo, toda za sodobni telefon se mi zdi preprosto preširok. To za seboj potegne slabšo ergonomijo uporabe z eno roko. Pomislite na poletni čas in v eni roki telefon ter v drugi sladoled, ki ga nimate kam odložiti. Kako boste sprejeli klic ali drugače uporabili napravo, ki ima tipalo prstnega odtisa v dokaj visoko postavljeni bočni tipki za vklop, do katere težko pridejo tudi ljudje z »kmečkimi« dlanmi. Težko, mar ne? Še v nečem se loči od drugih. Tovarniško je že nameščeno zaščitno steklo, zato »folije« nikar ne poskušajte odlepiti. Tokrat je res prava in ne preprosta tanka, ki napravo ščiti od zaključka izdelave do trenutka, ko jo primete v roke. HMD Global vam želi nuditi nekaj več in poskrbeti, da bo naprav manj občutljiva na padce, vendar srčno upam, da se jim ideja ne bo vrnila kot bumerang, ko bodo nekateri na silo želeli folijo odstraniti.

Povprečen v videzu in izdelavi

Če odmislim, da je telefon preširok, je v drugih merah znotraj pričakovanih dimenzij. Ni previsok, ne predebel ali pretežak. Kljub temu da je večinsko uporabljena plastika, je ohišje dovolj kompaktno in lepo, da vsaj glede tega X20 pritegne poglede. Okvir se sveti, kot bi bil kovinski, čeprav ni, plastično hrbtišče nekoliko manj, da se prstni odtisi pretirano ne poznajo. Tipko na desnem boku (vklop in jakost zvoka) sta za moj okus lepo debeli in odzivni, medtem ko je ona na drugem boku malo tanjša in nekoliko »reže« v prst. Na srečo je namenjena zagonu Googlovega digitalnega pomočnika, zato jo boste manjkrat (če sploh) uporabljali. Čemu niso vse enake verjetno vedo le oni, ki so napravo oblikovali. 

Telefoni Nokie oblikovno v ničemer prav posebej ne izstopajo in se ločijo od najbližjih tekmecev in X20 v tem ni posebnež. Morda je to njihova odlika? Vogali so lepo zaobljeni in dajejo občutek enovitega okvirja, toda podroben pogled razkrije stike na prehodu med zaslon in okvirjem ter med njim in hrbtiščem. Ne da bi me pretirano motilo, bolj kot opažanje. Podobno je z luknjami za priključke ali pod katerimi se skrivaj zvočnik in mikrofoni. Niso ne pretirano grde ne lepe. Povprečne torej!

Zmogljivosti v povprečju razreda

Poleg podpore za omrežje 5G, za katerega sem mnenja, da bi ga morali imeti vse naprave ne glede na ceno in ga bodo prej ali slej tudi imele, zaradi malo odbojev do nekje izstopa udobna uporaba na prostem. Manj sem navdušen nad ostalimi lastnostmi 6,67-palčnega (skoraj 17-centimetrskega) zaslona polne visoke ločljivosti (2400 x 1080). Ne pretirano živahne barve, nizka hitrost osveževanja (60 Hz) in s tipično 450 cd/m2 premajhna svetilnost za kakovostno sliko visoke jasnosti (HDR).

Srednje zmogljiv sistem na čipu Snapdragon 480 5G zadošča za dobršen del običajnih nalog, za katere dnevno pričakujemo, da jih bo telefon srednjega razreda izpolnil. Z upoštevanjem omejitev, kot je na primer rahlo zatikanjem med premikanjem po daljši spletni strani, slabše delovanje zmogljivih iger in opazno daljše shranjevanje fotografij glavne kamere v največji možni ločljivosti. So pa vanj vgradili vsaj dovolj pomnilnika. 128 GB bo verjetno večini zadoščalo, če ne, je še reža za pomnilniške kartice.

Nokia X20 ima en sam dokaj glasen zvočnik, vendar kakovost zvoka ni uravnotežena. Pri najvišji glasnosti so visoki toni »piskajoči«, zato zvok zveni nekako kovinsko. Zanimivo je, da se je aplikacije za Youtube občasno samodejno zaprla. Čemu mi ni znano. Kot pri dosti sodobnih telefonov se zvočno valovanje širi skozi odprtine na spodnjem robu in če te prekrijete na primer s prstom med držanjem naprave, je zvok poleg vsega še zadušen.

Medtem ko je večina strojne opreme po mojem okusu pod ali v povprečju razreda, je baterija na nasprotni strani. S kapaciteto 4470 mAh bo, kajpada je odvisno od načina uporabe, skoraj gotovo zdržala tudi do dva dneva. 18 vatno polnjenje ni pretirano hitro, a še vedno hitrejše od polnjenja z običajnim tokom.

Okolje brez nepotrebnih smeti

Všeč mi je okolje sistema Android 11, saj je čisto in v njem ni nepotrebnih in obenem največkrat še težko odstranljivih aplikacij. Tozadevno in glede rednih varnostnih popravkih, so mi bili že do zdaj telefoni Nokia pri srcu. Toda obljuba o najmanj treh nadgradnjah operacijskega sistema se mi zdi brezpredmetna. Ne bi smela biti obljuba, temveč normalnost. Izdelovalec bi moral zagotavljati nadgradnje, vse dokler je strojna oprema dovolj zmogljiva. Glede na sodobne procesorje to pomeni dlje od obljubljenega časa. Ali pa česa ne vem. Morda procesor kljub vsemu ni tako dober, kot bi nas želeli prepričati. Poleg tega bodo nadgradnje dlje časa zagotavljali tudi drugi izdelovalci. K temu jih bo prisilil trg in države z zahtevami po bolj trajnostnih izdelkih.

Fotografije, kot so bile nekoč?

Dovolj je le glavna kamera s 64-milijonskim tipalo, čeprav ne blesti v slabših svetlobnih pogojih in ostrenje ni najboljše in dovolj hitro, saj so ostale tri nepotrebne. 5-milijonska širokokotna in 2-milijonski bližinska in kamera za zajem podatkov o globini preprosto ne dosegajo pričakovanih kakovostnih standardov za ta razred naprav. Seveda imajo težo. Da lahko rečejo. Telefon ima štiri zadnje kamere. Poleg njih je še najmanj solidna 32-milijonska sprednja kamera.

Tipalo glavne kamere zadovolji glede podrobnosti, dinamiki in jasnosti fotografije, še posebej v polni ločljivosti in odličnih svetlobnih razmerah, medtem ko so barve za moj okus preveč poudarjene. Niso takšne, kot jih vidite s prostim očesom. 2-kratna digitalna povečava naj ne bi vplivala na kakovost fotografije, vendar je opazno pretirano ostrenje.

Fotografije širokokotne kamere ne dosegajo standardov glede podrobnosti, tipalo ima za kaj takšnega premalo pik. Barve niso enake barvam fotografij glavne kamere in so premaknjene v rdeči del spektra. Poleg tega je opazno izguba ostrenja na robovih.

Za bližinsko kamero bom zapisal enako, kot sem v podobnih primerih že velikokrat. Boljšo fotografijo naredi glavna kamera z 2-kratno povečavo brez izgube kakovosti, zato je za moj okus nepotrebna.

Fotografije v slabih svetlobnih razmerah in mraku niso nič posebnega. Pogovarjamo se lahko o tem, ali so sploh uporabne. Niso dovolj svetle, barve so čudne in na njih je veliko digitalnega šuma.

Prednja kamera sodi med solidne. Deluje pričakovano in takšne so njene fotografije. V dobrih svetlobnih razmerah dobre, z veliko podrobnosti in lepimi barvami, medtem ko se v slabih hitro pojavi šum in nejasnosti.

Nokia X20 snema video razločljivosti 1080p (30 ali 60 sličic na sekundo). Za nekatere dovolj. Pravzaprav me bolj kot ločljivost moti kakovost videa. Podrobnosti so zamazane, barve preveč poudarjene in v slabših svetlobnih razmerah video boleha za enakimi težavami kot fotografije. Za silo sicer je, vendar je to še ena plat medalje tega telefona, s katero se ne more pohvaliti.

HVALIMO:
 • Čisti Android 11 brez odvečnih aplikacij
 • Podpora za omrežja 5G
 • Svetel zaslon
 • 3.5 mm priključek za slušalke
 • Dobra baterija
GRAJAMO:
 • V zmogljivostih ne izstopa
 • Slabša kakovost fotografij in videa od povprečja razreda
 • Velik in neroden za uporabo
 • Neprepričljiv zvočnik
Nokia X20
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
3.3

Naj kupim?

Politika podjetja HMD Global in kaj si želijo doseči z napravami blagovne znamke Nokia, mi priznam, ni popolnoma jasna. Do zdaj so namreč dokazali, da znajo narediti zanimive naprave po poštenih cenah, vendar tega v primeru modela X20 niso ponovili. Razen v velikosti v ničemer pretirano ne izstopa, medtem ko sta obljuba po vsaj treh nadgradenj Androida in dodatna zaščitna folija zame drugotnega pomena. Težava je namreč ta, da za podoben denar (nekaj pod 400 evrov) najdete precej boljše pametne telefone!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja