Nokia se že vzpenja med peterico in letos kani še višje
Matjaž Ropret 27. februarja 2018 ob 10:55

Na lanskem sejmu MWC smo nestrpno pričakovali, kakšni bodo prvi telefoni Nokia po novem začetku te znamke, ki jo je za deset let licenciralo novo podjetje HMD Global. Tega večinoma sestavljajo veterani iz nekdanje Nokie in drugih podjetij v industriji mobilne telefonije (denimo HTC-ja). Več zanimanja kot androidni telefoni je sicer požela obujena Nokia 3310, toda prodaja celotne palete je bila dovolj dobra, da se HMD letos v Barcelono vrača v povsem drugačnem položaju. Sicer še vedno kot izzivalec toda nikakor več neznanec in novinec. Več kot sedemdeset milijonov prodanih telefonov v lanskem letu (pametnih in »neumnih«, pri slednjih je že drugi ali celo prvi na globalni ravni) ga je trdno umestilo na zemljevid, ponekod se je že prebil med prvo peterico.

Pekka Rantala (levo) in Florian Seiche.

Kot je poudaril šef marketinga Pekka Rantala, jih še posebej veseli dejstvo, da so njihove izdelke sprejeli tudi mlajši kupci, ki jim znamka Nokia ne pomeni prav veliko. To namreč poznajo predvsem tisti, ki so mobilnike uporabljali že pred jabolčno-androidnim bumom. Kar dve tretjini telefonov Nokia so namreč kupili potrošniki, mlajši od 35 let. Svojo nišo sicer po besedah glavnega direktorja Floriana Seicheja vidijo tako na presečišču običajnih in pametnih mobilnikov in v segmentu med 150 in 300 evri. Prva naloga je sicer pridobivanje tržnega deleža, vendar pa direktor za srednjevzhodno evropo Alberto Matrone poudarja, da tega ne počnejo na račun dobičkonosnosti in da so že dokazali, da ne nižajo cen v želji po čim večji prodaji.

Letos so v Barceloni predstavili pet novih izdelkov. Znova so presenetili s sodobno različico klasike iz preteklosti. Tokrat je to »banana« 8110 (na zgornji fotografiji), ki je bila znana tudi kot mobilnik iz filma Matrix. Nova ima podporo za omrežja LTE, stala pa bo sto evrov.

V androidni liniji so novi Nokia 1, Nokia 6, Nokia 7 Plus in Nokia 8 Sirocco. Od teh je šestica osvežitev lanskega modela, ostali pa so novinci. Tudi v prihodnje nameravajo predvsem vsake toliko časa izdati novo različico modela z že znano oznako, dodati pa še kakšnega novega. Ena od izstopajočih lastnosti je skoraj čista namestitev Androida s posodobitvami, ki so hitrejše kot pri večini drugih proizvajalcev.

Nokia 1 je poceni telefon, njegova cena bo prav tako okrog stotih evrov, s sistemom Android One. Kupce bo nagovarjali predvsem z barvitostjo in živahnostjo, ni tipičen cenen in dolgočasen mobilnik. Nova šestica je podobna kot lanska, a precej bolj zmogljiva, med drugim ima procesor snapdragon 630 in priključek USB-C, pa tudi boljši fotoaparat. Bo tudi malo dražja, saj bo priporočena maloprodajna cena 340 evrov.

Morda najbolj zanimiv telefon je Nokia 7 Plus, ki bo za malo manj kot petsto evrov ponujal prijetno ohišje z velikim, šestpalčnim zaslonom razširjene polne visoke ločljivosti (seveda 18:9), dvojni fotoaparat z oznako Zeiss, procesor snapdragon 660 in dokaj veliko baterijo s kapaciteto 3800 mAh, kar bi moralo zagotavljati dolgotrajno delovanje z enim polnjenjem. Po drugi strani pa je Nokia 8 Sirocco bolj izdelek za imidž kot za resne prodajne številke, česar se verjetno v HMD-ju tudi sami zavedajo, čeprav tega javno ne priznajo. Ta model ima stekleno-kovinsko ohišje in v roki deluje res premijsko. Zaslon je OLED z diagonalo 5,5 palcev in še klasičnim razmerjem, proti strani je rahlo ukrivljen v slogu Samsungovih Galaxyjev S. Tudi tu je vgrajen dvojni fotoaparat, ki malo štrli, vendar morda ponuja visoko kakovost. Cena bo verjetno presegla 900 evrov, zato bo ta izdelek težko tekmoval z omenjenimi korejskimi tekmeci, pa tudi s tistimi iz Amerike.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.