Nokia G21: Počasi se po zaslugi velike baterije daleč pride!
Marjan Kodelja 29. aprila 2022 ob 06:19

G21 za debelino žiletke omili lansko razočaranje nad modeli družine G, toda njena dejanska vrednost se bo zrcalila v ceni! Ta ne bi smela preseči dveh stotakov, saj skuša HMD Global z vsestranskim pametnim telefonom in poudarjeno življenjsko dobo baterije izzvati tekmece v nižjem cenovnem razredu.

Izredno težko je ocenjevati cenovno dostopne pametne telefone, kajti že majhna sprememba vseeno katerega tehničnega podatka vpliva na končno ceno. Pomemben je odnos izdelovalca oziroma odgovor na vprašanje, ali je naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi kupcu ponudil kar največ. Tu vidim manjši napredek, kajti čeprav so občutki vedno subjektivni, je Nokia G21 na splošno pri meni pustila boljši občutek, kot sta ga lani modela G10 in G20. Natančni razlog se mi izmika, toda dovršen del tega gre na račun oblikovno osveženega minimalističnega ohišja. 

V celoti iz plastike

Ohišje telefona je v celoti iz plastike, pri tem, da ima hrbet nežno teksturo. Na prvi pogled vzorec spominja na vzporedne črte, a podroben pogled razkrije, da gre pravzaprav za izseke krožnic zelo velikega premera. Tudi zaradi tega je ohišje drugačno od ohišji večine tekmecev, ki se raje spogledujejo z gladkimi površinami in visokim sijajem. Rad bi dejal, da je zaradi tega oprijem boljši in telefon manj drsi iz dlani, pa vendarle ni tako. Naguban vzorec, na katerem se manj poznajo prstni odtisi, zna biti zaradi manjše oprijemalne površine celo bolj spolzek. Se pa zato odtisi bolj radi prijemljejo gladkega okvirja, ki s sodobno oblikovanimi ravno odrezanimi robovi, nudi udoben oprijem ter dovolj prostora za velike tipke. Za vklop je na desnem boku in ima vgrajeno odzivno in hitro tipalo prstnega odtisa, katerega morebitno edina težava je ta, da skuša odtis brati že ob dotiku in ne le ob pritisku. Kar lahko vpliva na številna nepotrebna branja. Položaj tipala je sicer primeren za branje odtisa levega kazalca ali desnega palca. Na desnem boku je še kombinirana tipka za jakost zvoka in na levem še ena za priklic Googlovega digitalnega pomočnika. Škoda, da ji namena ni mogoče poljubno spremeniti.

Oblikovni celoti moram dodati še otok (modul) z objektivi treh kamer, ki je tokrat namesto na sredini ob strani in ni več okrogel, kot je bil lani. Čeprav lep na pogled, je iz mehkega materiala, ki ga je po mojem mnenju mogoče zlahka opraskati. Medtem ko pogled s sprednje strani prevzame velik 16,5-centimetrski (6,5-palčni) zaslon, obdan s primerno ozkimi robovi in izrazitejšo brado (spodnji rob). Ta kajpada definira velikost ohišja, ki z merami 164,6 x 75,9 x 8,5 mm sodi med večje s tako velikim zaslonom. Teža 190 g se mi glede na kapaciteto baterije ne zdi pretirano visoka.

Pričakovane zmogljivosti

Razen izstopajoče velikosti baterije, so ostali tehnični podatki v ali pod povprečjem razreda. Telefon namreč poganja manj znani procesor T606 kitajskega podjetja Unisoc, ki ga najdete še v nekaterih cenovno dostopnih pametnih telefonih. Že dejstvo, da osem jeder (2 x Cortex A75 in 6 x A55) utripa v taktu 1,6 GHz ne obeta veliko, čeprav je uporabniški vmesnik vseeno solidno odziven. Pomanjkanje zmogljivosti je očitnejše pri grafiki (Mail G57), zaradi katere telefon preprosto ni primeren za poganjanje že malo bolj zahtevnih mobilnih iger. 4 GB delovnega in 128 GB vgrajenega pomnilnika bo zadoščalo, če ne, pa je na voljo tudi reža za pomnilniške kartice. Različici s 64 GB se raje izognite!

Če mu pogledam skozi proste, potem tudi zaslon sodi nekje v povprečje razreda. Kompromisov je namreč kar nekaj, od visoke razločljivosti (720p), preko prenizke svetilnosti za uporabo na prostem (500 cd/m2), do popolne odsotnosti podpore visokemu dinamičnemu razponu (HDR). Svetla točka je tako le 90-herčno osveževanje, poleg privzetega 60-herčnega. Hitrejše osveževanje dobite z izborom prilagodljivega načina s preprosto logiko. Zaslona se ne dotaknete nekaj sekund in sistem samodejno preklopi na počasnejše. Kakovost prikazane slike je prav tako povprečna, pri čemer imamo na voljo izredno malo možnosti prilagajanja. Ni namreč slikovnih načinov, na voljo je le drsnik za prilagajanje barvne temperature.

Razumljivo je, da ima cenovno dostopni pametni telefon en sam zvočnik, a manj, da je na žalost dokaj tih. Po drugi strani pa zvok ni slab, kot bi marsikdo pričakoval. V primerjavi z nekaterimi tekmeci je presenetljivo dobro uravnotežen. Za kaj več boste posegli po slušalkah, zato ni slabo, da je na voljo 3.5 mm analogni priključek.

Velika baterija in počasno polnjenje?

Če v čem, potem Nokia G21 izstopa v bateriji s kapaciteto 5050 mAh. Glavni slogan je zato 3-dnevna življenjska doba ob vzorcu pet ur uporabe na dan. To je v resnici dosegljiv, a ne le zaradi baterije. Manj zmogljiv procesor v 12 nm tehnologiji porabi manj energije, enako velja za zaslonom visoke razločljivosti. Marsikomu bo obljubljena življenjska doba všeč, ravno tako polnjenje z 18 vati. Tu nastopi manjši trik, ki mi ni najbolj všeč. Kompletu je namreč dodan 10-vatni napajalnik, primeren bolj za polnjenje preko noči, saj traja skoraj 3 ure, da je prazna baterija spet polna. Več svobode vam bo dal močnejši napajalnik, a ga boste morali dokupiti (če ga še nimate).

Z malo sreče morda nadgradnja na Android 13

Manjše presenečenje je, da telefon poganja operacijski sistem Android 11, na katerega Nokia namešča zelo izčiščen in zato »hiter« uporabniški vmesnik, ki je še najbližje standardnemu vmesniku sistema Android. Na letos predstavljeni napravi bi vseeno pričakoval Android 12. Ker je na mizi obljuba o dveh nadgradnjah sistema, boste z malo sreče dočakali Android 13. Poleg tega velja še zaveza po treh letih zagotovljenih varnostnih popravkov. Verjetno je odločitev za starejšo različico sistema še eden od nujnih kompromisov, da so lahko dosegli cenovni cilj. Toda hkrati ne bi smeli zanemariti, da so tudi tekmeci, ki imajo oziroma bodo imeli novejšo različico.

Solidna glavna kamera z nepotrebnima dodatkoma

Razumljivo je, da v tem cenovnem razredu ni kamere z optično povečavo, malo manj, da prav tako ni tiste s širokokotnim objektivom. Namesto tega sta 50-milijonski glavni kameri dodatni bližinska in globinska z 2-milijonskim tipalom, ki nimate (skoraj) nobenega smisla. Tipalo (Samsung JN1) fizične velikosti 1/2,76″ nudi piko povprečne velikosti 0,64 µm, ki naraste na nekoliko solidnejše velikost 1,28 µm pri združevanju štirih pik v eno (4-v-1). Objektiv ima zaslonko f/1,8 in goriščno razdaljo med 25 in 27 mm. Spredaj je še presenetljivo solidna kamera z 8-milijonskim tipalom, zaslonko f/1,8 in fiksnim ostrenjem. Bližinska kamera je neuporabna že zaradi premajhnega števila pik. Malo je podrobnosti, dinamični razpon je omejen, barve medle in na fotografijah je relativno veliko šuma. Verjetno te kamere pravzaprav nikoli ne boste uporabili. Po drugi strani pa bodo podatki globinske uporabljeni v portretnem načinu, da procesor lažje ločil motiv od ozadja. Ker v tem načinu ni funkcije visokega dinamičnega razpona (HDR), so vseeno kontrastni prizori manj prijetni za oko.

Drugače rečeno, kar pogojno velja, je glavna kamera. Na prvi pogled dnevne fotografije niso pretirano slabe, a podrobnejši pregled razkrije, da so hkrati mehke in močno izostrene. Kar je najbolj očitno na robovih predmetov. Prisotnega je tudi kar nekaj šuma, še posebej izrazit je na prizorih neba. Ravno tako barve niso najbolj pravilne, medtem ko se pri snemanju proti soncu pozna slabši dinamični razpon. Že dvakratna digitalna povečava, ki bi morala biti glede na ločljivost tipala solidna, fotografijo dodatno uniči. Podrobnosti je neprimerno manj in očitna postaja nejasnost na delih fotografije. Še slabše se tipalo obnese v slabih svetlobnih razmerah. Na nočnih fotografijah je občutno preveč šuma, barve so izprane in nejasnost je velika.

Kakovost tipala glavne kamere ravno tako vpliva na snemanje videa, ki je zaradi manj zmogljivega tipala še dodatno omejeno. Na voljo je namreč največ polna visoka razločljivost (1080p) ob 30 sličicah na sekundo. Ker stabilizacije ni, snemanja med hojo ne priporočam.

HVALIMO

 • Dolga življenjska doba baterije.
 • Solidna oblika in kakovost izdelave.
 • Čist in hiter uporabniški vmesnik.
 • 3,5 mm priključek za slušalke in ležišče za pomnilniške kartice.
 • Za razred nadpovprečna sprednja kamera.

GRAJAMO

 • Počasno polnjenje s priloženim napajalnikom.
 • Premalo glasen en sam zvočnik.
 • Slabša čitljivost zaslona na prostem.
 • Odsotnost širokokotne kamere. Nepotrebni širokokotna in globinska.
 • Podhranjen procesor (posebej na grafičnem delu).
 • Ni modema za omrežje 5G.
Nokia G21
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
2.6

Naj kupim?

Nočem se ponavljati, toda na račun dostopne cene so izdelovalci primorani sklepati takšne in drugačne kompromise. Nokia ni izjema, vendar lastniku blagovne znamke podjetju HMD Global lani kompromisi niso šli najbolje od rok. Tudi zaradi tega je še prezgodaj trditi, da Nokia G21 predstavlja prvo lastavico, ki obeta boljše čase. Bomo videli, ali sem se uštel ali ne. Telefon namreč odlikujeta dolga življenjska doba baterije in izčiščeno okolje, zaradi katerega omejitve procesorja ne pridejo toliko do izraza (razen v primeru iger), medtem ko boste v primeru kamer verjetno vsaj malce razočarani. Glavna kamera je v dobrih svetlobnih pogojih pogojno uporabna, v slabih pa odpove. O bližinski in globinski z 2-milijonskim tipalom nima smisla razpravljati!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.