Nokia G11: Navdušil bo predvsem nezahtevne uporabnike!
Marjan Kodelja 1. julija 2022 ob 06:22

Če boste z njim telefonirali, pošiljali sporočila in brskali po spletu, potem bo (dokaj) dobro služil namenu. Za kaj več od tega, pa ta telefon ni primeren!

Najtežje je ocenjevati poceni in temu primerno manj zmogljive telefone, kajti nudijo relativno malo in so polni kompromisov, toda po drugi strani, se zanje zlahka najdejo uporabniki. Primeren je za mlade kot prvi telefon, starejše, ki niso in ne bodo obvladali vseh funkcij sodobnih telefonov, in za vse v vmesnih starostnih dobah, če vas zanima naprava za komunikacije, medtem ko vam je za druge malo mar. Težko bi spregledali, četudi bi zamižali na oba očesa, da Nokia G11 v procesorskih in fotografskih zmogljivostih pač ne blesti! Toda. Na nekaj zaslepljeni od bleščečih luči tehnološkega razvoja pogosto pozabljamo. Za nekatere je telefon pravzaprav še vedno telefon in ne naprava, ki spreminja življenja!

Na kratko (in vsaj malce krotko)

Čeprav plastično ohišje v ničemer oblikovno ne izstopa, v oči bodejo kompaktne mere, zaradi katerih je nepričakovano obvladljiv. Ampak to ni glavna »moč« Nokie G11. V plus mu štejem stoično zanesljivost, življenjsko dobo baterije, ki zlahka doseže tri dni in nepričakovano robustno ohišje. Zanj sem dobil občutek, da bi preživel nekaj padcev in močnejših udarcev. Česar iz razumljivih razlogov nisem preizkusil.

Kompromisov, ki so jih morali sprejeti, da je cena prijazna do denarnice, je cel kup. Daleč, da bi procesor pokal od zmogljivosti, saj je precej »švoh«, pomnilnika je absolutno premalo in kakovost fotografi je na ravni, na katero smo že pred petimi leti gledali nekoliko postrani. Z drugimi besedami. Popolni predstavnik nizkocenovnega razreda. V nečem pa se kljub vsemu razlikuje od nekaterih približno enako dragih in zmogljivih tekmecev. Nokia zagotavlja dve glavni nadgradnji operacijskega sistema in najmanj tri leta varnostnih popravkov ob dejstvu, da je prečiščen uporabniški vmesnik eden bolj uporabnih in preglednih v karavani.

Zaslon v večini lastnosti ne blesti, sploh ločljivost je za moj okus prenizka, a vendarle so se odločili, da ima 90-herčno osveževanje. Ne vem, čemu? Morebitni lepši in gladek prikaz slike v igrah namreč izniči premalo zmogljiv procesor, tako da hitro osveževanje do izraza še najbolj pride med brskanjem po spletu.

Tehnični podatki:

ProcesorUnisoc T606 (8 jeder, 2 x 1,6 Cortex A75 + 6 x 1,6 GHz Cortex A55), grafika Mail-G57 MP1
Zaslon16,5 cm (6,5 palca), IPS LCD, 90 Hz, 720 x 1600 pik (720p)
Kamere zadaj13 MP glavna PDAF, 2 MP bližinska in 2MP globinska; video 1080p/30 fsp
Kamera spredaj8 MP; video 1080p/30 fsp
VmesnikiWi-Fi 5, Bluetooth 5, NFC, satelitski sprejemnik, USB-C, 3,5 mm
BiometrijaTipalo prstnega odtisa v tipki za vklop
Operacijski sistemAndroid 11
Pomnilnik3/32 ali 6/64 GB, reža za kartice mikro SD
Baterija5050 mAh, 18-vatno polnjenje
Material ohišja in okvirjaplastika
Mere164,6 x 75,9 x 8,5 mm
Teža189 g

Pretežno neizrazita oblika

Čeprav ohišje oblikovno prav v ničemer ne izstopa, mi je bila všeč groba površina zadnje plošče, kajti zaradi nje telefon ne drsi iz rok in prstni odtisi se na njej pretirano ne poznajo. Ozki robovi okoli zaslona, manjša izjema je debelejši spodnji rob (brada) in ne pretirano velik zaslon so jamstvo relativno udobne enoročne uporabe. Solidno odzivno tipalo je integrirano v veliko tipko za vklop, nad katero je še ravno tako primerno debela kombinirana tipka za prilagajanje jakosti zvoka.

Celovitost sprednje strani prekine le kamera v majhni zarezi oblike kapljice rose. Nekoč pogosta na telefonih vseh cenovnih razredov, zdaj najdete največkrat le še v cenejših modelih. Dokaj majhen sklop zadnjih kamer je zgoraj ob levem robu. Pretirano ne izstopa in kjer je, ne moti, ko telefon držite v panoramskem položaju.

Največ kompromisov pri strojni opremi

Ni običajno, da ima telefon nižjega cenovnega razreda zaslon z 90-herčnim osveževanjem. Toda naj vas ne zavede. Druge lastnosti niti približno niso tako »bleščeče«. Svetilnost je povprečna, dobro za uporabo v prostorih in niti približno tako dobo na prostem. Čitljivost v pogojih močnega sonca je namreč slaba. Nič kaj pretresljiva ni številčnost pik. Pogojno je sicer polna razločljivosti (720p) primerna, kajti po eni strani zaslon ni dovolj velik, da bi pomanjkanje pik motilo in po drugi, verjetno nima smisla vgraditi boljšega, če bi bila potem cena višja.

Čeprav med običajno uporabo telefon ne daje občutka, da bi bil izjemo počasen, pač je. Meritve zmogljivosti procesor večinoma uvrščajo na rep lestvic. Njegove pomanjkljivosti se pokažejo takoj, ko zapustite udobje preprostih aplikacij. Zaradi nizkih zmogljivosti se procesor skoraj nič ne greje, zato bolj ali manj ves čas med testom obremenitve deluje stabilno. Lepša plat medalje je še operacijski sistem Android, preoblečen v preprosti uporabniški vmesnik brez že nameščenih nepotrebnih aplikacij. Delno lahko tudi v tem poiščete razloge, zakaj se pri nezahtevnih nalogah Nokia G11 obnese relativno solidno.

Razumem, da sem imel v roki poceni telefon, a vendarle bil rad bi jasen. Ne glede na cenenost in neomenjenost nezahtevnim uporabnikom je 32 GB absolutno in 64 GB samo premalo. Večino pomnilnika vsaj pri manjši velikosti tako ali tako zasede sistem. Zvočnik je en sam in nič posebnega. Dobro, da se na zgornjem robu bohoti 3,5 mm priključek za slušalke.

Poleg osveževanja zaslona je druga svetla točka baterija. Pri za ta telefon običajni uporabi, komunikaciji in občasni, a ne prepogosti uporabi spletnih storitev, znajo med polnjenji preteči tudi trije dnevi. Ali drugače rečeno. Polniti ga boste samo dvakrat na teden.

Zaradi fotografij ne boste padli dol

Še najbolj se kompromisi vidni pri vgrajenih kamerah, vključno s sprednjo. Bližinska kamera zaradi slabega tipala in objektiva praktično ni uporabna, medtem ko sta glavna in selfi uporabni v dobrih svetlobnih razmerah in še to le pod pogojem, da ne uporabimo digitalne povečave.

Že tako ali tako je na fotografiji 13-milijonske glavne kamere malo podrobnosti, ki z uporabo povečave še dodatno zbledijo. Zmotilo me je še nekonsistentnost fotografiranja. Bodisi kamera ni pravilno izostrila ali pa so bile barve medle. Ravno tako ni najboljša funkcija visokega dinamičnega razpona. Ko pa fotografija uspe in so bili pogoji dobri, takrat so barve lepe, naravne in celo do nekje všečne.

Popolno nasprotje so fotografije v slabih svetlobnih razmerah in mraku, saj tudi, če se ne pojavijo težave z ostrenjem, potem je na njih veliko šuma in nejasnosti. V teh razmerah glavna in selfi kamera preprosto odpovesta. Podobno je z videom. Na voljo je sicer snemanje z visoko polno razločljivostjo (1080p) s samo 30 sličicami na sekundo. Še najbolj so me motile težava u ostrenjem in popolna odsotnost kakršne koli stabilizacije.

HVALIMO:
 • Kompaktno in obvladljivo ohišje
 • Dokaj vzdržljiva baterija
 • Soliden zaslon z 90-herčnim osveževanjem
GRAJAMO:
 • Slabe kamere
 • Občasno počasen in neodziven
 • Neizrazita oblika
Nokia G11
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
2.2

Naj kupim?

Tokrat je dokaj preprosto odgovoriti na zimzeleno vprašanje. Nokia G11 se solidno izkaže, ko mora ponuditi natančno tisto, kar pričakujemo od poceni telefona. Ni posebej hitra, nima izjemnih lastnosti in ne blesti v fotografski vlogi, a ko gre za osnovne naloge komunikacije in dostopa do spletnih storitev, ji ne morem prav veliko očitati. Zna biti popolna naprava za vse, ki še vedno predvsem iščete »telefon«. Posebej, če je cena nižja od dveh stotakov!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja