Nokia 8 končno prinaša nekaj svežih idej iz finske zakladnice znanja
Matjaž Ropret 16. avgusta 2017 ob 22:18

Finsko-kitajska naveza HMD Global kar predstavlja nove telefone, naslednji po vrsti nosi oznako Nokia 8. To je kajpak dolgo pričakovani model višjega razreda s fotoaparatom, pri katerem so menda imele prste vmes strokovnjaki iz podjetja Zeiss. Osmica vsaj v zahodni Evropi v prodajo prihaja že v začetku septembra, proizvajalec napoveduje, da bo povprečna globalna cena 599 evrov.

Nokia 8. Foto HMD Global

Trojico pametnih telefonov z nekoč zvenečo oznako Nokia, ki so jo oživili po fiasku z Microsoftom in Windows Phonom ter začasnem pokopu, smo videli že na sejmu MWC. Vendar na Nokio 3, 5 in 6 v Sloveniji še čakamo. Uradne informacije so govorile o tem, da pridejo že sredi poletja, a se je nato začetek prodaje nekoliko zamaknil. To lahko nakazuje na to, da ima HMD težave proizvodnjo. Če zaradi dobre prodaje v Aziji in Indiji, je to pozitivno, če zaradi česa drugega, pa je razlog za zaskrbljenost. V eno ali drugo kategorijo lahko uvrstimo tudi odhod prvega glavnega direktorja Arta Nummele. So pa ti telefoni v Barceloni pustili mešan vtis. Izdelava in materiali so se zdeli dobri, tudi nekatere vgrajene komponente (zasloni, denimo), razen tega, da je procesor pri vseh iz nižjega zmogljivostnega razreda. Tudi programska oprema obeta, je pa oblikovanje nekoliko nenavdahnjeno in pogrešal sem kakšno izstopajočo lastnost, saj je telefonov v razredu med 150 in 250 evri maloprodajne cene veliko in marsikateri ima vsaj podobne lastnosti kot »finski« trio.

Zato je verjetno večina vsaj pri osmici pričakovala kakšno inovacijo ali posebnost. Mogoče smo jo celo dobili na foto-video področju. Poudarek je prav na fotoaparatih in snemanju videa. Zadnji foto-video sklop ima dve tipalo s 13 milijoni točk – barvno in črno-belo v slogu Huaweija – in oznako Zeiss. Spredaj je enojno prav tako 13-milijonsko tipalo. Menda sta tipali in objektiva z zaslonko f/2,0 zadaj in spredaj bolj ali manj enaka. Že v tem je lahko prva posebnost, kajti sprednji, selfijevski fotoaparat je po navadi bistveno slabši od glavnega. Je pa zadaj optično umirjanje slike, ki ga spredaj ni.

Pri glavnem pomožno tipalo skrbi za zajem dodatnih informacij, optična ekspertiza Zeissovcem naj bi poskrbela za čistost zajetega. Naslednja unikatna lastnost je snemanje videa z obema fotoaparatoma naenkrat, na polovici zapisa je ena, na polovici slika z drugega. Tudi fotografije je mogoče zajemati na tak način.”Bothie” (obojnik?), kot zadevi rečejo, je povsem lahko še ena od tistih zmožnosti, ki jih poskusimo, se nam zdijo hudo zanimive, naslednji dan pa nanje pozabimo. Pri videu, tudi 4K, so z več mikrofoni in pomočjo strokovnjakov, ki se ukvarjajo s 360-stopinjskimi kamerami Ozo, poskrbeli za snemanje »prostorskega« zvoka. Vsekakor bo kar nekaj foto-video zmožnosti tega mobilnika vredno preizkusiti.

Fotografijo ali video je mogoče razdeliti na polovici, pri katerih vsaka zajema iz svojega vira. Ena od zadaj, druga od spredaj. Foto HMD Global

Še ena omembe vredna in pohvalna lastnost je povsem čista različica Androida, brez kakršne koli preobleke. Že v štartu je nameščen sistem 7.1.1 z avgustovskim varnostnim popravkom, neobremenjena programska oprema naj bi obetala hitre nadgradnje. Počasi se vse več proizvajalcev odloča za to možnost, ki jo imajo vsaj tehnično bolje podkovani kupci radi. Poleg Googla (jasno) skoraj čisti Android uporabljajo Motorola, Oneplus, Wileyfox, o povsem izvirnem govori Lenovo.

Nokio 8 poganja Qualcommov Snapdragon 835, trenutno še vedno najzmogljivejši procesor za pametne telefone (drugače ga verjetno prekaša Applov A10X Fusion iz iPada Pro), delovnega pomnilnika je 4 GB, shrambe 64 GB. Baterija ima kapaciteto 3090 mAh, kar se zdi razumno, ne pa pretresljivo veliko. Vgrajena je podpora za bluetooth 5.0, ne pa denimo za satelitski sistem Galileo.

Znova je na telefonu napis Zeiss. Foto HMD Global

Zaslon z diagonalo 5,3 palcev in ločljivostjo QHD (1440 x 2560) še bolj kot s temi podatki izstopa s 700 niti (kandelami na kvadratni meter) svetilnosti, kar je nekako na ravni Galaxyja S8 in bolje od večine drugih zaslonov LCD v mobilnikih. Robov okrog zaslona je bistveno več, kot narekujejo najnovejši trendi, a vsi jih še ne upoštevajo. Čitalnik prstnih odtisov je spredaj, ob njem pa navidezni tipki, ki tako ne zasedata zaslonske površine. Sicer je telefon izdelan iz enega kosa aluminija, ki pa ima spodaj in zgoraj plastične vsadke, da prepuščajo antenske signalne. Nokia je že v starih časih slovela po odličnem sprejemu signala, mogoče se je kaj tega znanja preneslo tudi v novo podjetje. Vodotesnosti žal ni, samo osnovna odpornost proti škropljenju (IP54).

Za razliko od prvih treh predstavnikov oživljene znamke Nokia se osmica nakazuje kot telefon, ki ga bo vredno prijeti v roke. Oneplus 5, Honor 9 in še kakšen konkurent se ponaša z nižjo ceno, mogoče pa bo Nokia 8 pokazala kaj, česar neposredni konkurenti ne zmorejo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki