Nokia 5.4 je rahla osvežitev modela 5.3, čakamo pa na kaj zmogljivejšega
Matjaž Ropret 17. decembra 2020 ob 12:25

Edini telefon znamke Nokia, ki smo ga letos testirali, je bil model 5.3. Še nekaj drugih v nižjem cenovnem razredu je bilo na voljo v Sloveniji, vendar si jih v preobilici testnih naprav nismo utegnili podrobneje ogledati. Žal pa nismo dočakali ničesar v višjih cenovnih razredih, čeravno smo si vsaj 8.3 zelo želeli videti. Kmalu pa prihaja že nova Nokia 5.4, neposredna naslednica 5.3, še vedno v območju do dvesto evrov in z malo manj spremembami, kot bi pričakovali.

V bistvu gre še najbolj za stilsko preobrazbo. Novinec je manjši, malce elegantnejši, v zaslonu ima luknjico namesto kapljičaste zareze in bo na voljo v novih barvah (modri in vijolični). Vendar je tudi zaslon manjši (6,39 namesto 6,55 palcev) in še naprej ostaja pri običajni, ne polni visoki ločljivosti, torej HD+. Nekoliko so, vsaj na papirju izboljšali foto-video sklop, saj ima zadaj glavni objektiv tipalo z 48 milijoni pik (prej 13 MP), selfijevski pa je napredoval z osmih na 16 milijonov. Zadaj so poleg glavne še ultraširoka kamera (5 megapik), makro (2 MP) in globinska. Snemanje videa ostaja pri polni visoki razločljivosti.

Procesor je prav tako ostal na enakem nivoju, saj so uporabili Snapdragon 662, predhodnik se je ponašal s Snapdragonom 665. V osnovni različici je nekaj več delovnega pomnilnika, štirje gigabajti namesto treh, in shrambe je lahko 128 GB. Baterija je povsem enako velika – 4000 mAh – in polnjenje je še naprej 10-vatno. Prek priključka USB-C, ki ga je imel že predhodnik.

Ena od ključnih obljub proizvajalca HMD Global sta dve leti posodobitev operacijskega sistema in tri leta varnostnih popravkov. Vsega tega bo deležna tudi Nokia 5.4, vendar je treba biti natančen. V prodajo prihaja z lansko različico Androida (10), na letošnjo (11) jo bodo posodobili šele v prvem četrtletju prihodnjega leta. Potem pa bo deležna še nadgradnje na Android 12 – verjetno enkrat v letu 2022.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telefoni Nokia me po začetnem dobrem vtisu, ko so bili drugačni in so prinašali nekaj samosvojega, že drugo leto zapored puščajo rahlo ravnodušnega. Kar je velika škoda, saj bi rad videl kakšno resno konkurenco – z manj vsiljivo programsko opremo in vsaj kakšno vezjo z Evropo – hiperprodukciji iz kitajskih konglomeratov BBK Electronics in Xiaomi. Vedno ostajajo upanje, da bo prihodnje leto bolje. Glede na to, da 2020 za nikogar ni bilo enostavno in da podjetje HMD Global pred časom dobimo približno 250-milijonsko investicijo korporacij, kot so Google, Nokia, Qualcomm in druge, je morda v tem primeru upanje še malce bolj upravičeno.     

Fotografije: HMD Global

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.