Nokia 5.1: Kaj za vraga … saj sploh ni napačen! #VIDEO
Marjan Kodelja 1. oktobra 2018 ob 12:23

Izredno ljubek telefon, če se lahko tako izrazim. Videt in na otip je kot oni iz višav, pod pokrovom pa je skoraj tipični »srednjekategornik« z, to lahko rečemo, atraktivno ceno!

 

Nokia 5.1
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • CENA
3.5

Naj kupim?

To je telefon, ki jasno kaže, kdo so lahko njegovi tipični uporabniki. Če ga kupimo svojemu otroku, mu bo dobro služil, ni predrag, pa tudi ni iz kategorije najcenejših telefonov. Za klicanje in sporočila so vsi dobri, a dajte no že enkrat mir. Kdo pa sploh počne le to dvoje?

Kako je mogoče prodajati telefon za okoli dva stotaka, ko pa vendarle najbolj čislani stanejo krepko prek tisočaka. Manj zmogljivi deli, mislim predvsem na procesor, zaslon in kamero, ne odtehtajo za tolikšno razliko. Če obrnem. Cena Nokie 5.1 nanese petino, a to ne pomeni, da je petkrat slabša. Seveda je manj zmogljive, a spet ne toliko, kot veleva preprosta matematika. Pa ni slabo tako razmišljati, kajti potem znate biti pozitivno presenečeni.

Mnogi smo že pozabili, kakšen je na otip telefon v celoti iz kovine. Hladen, če se ravno procesor ne muči s poganjanjem prezahtevne igre zanj. Hrbtišče iz kovine, čeprav je matirano, je vseeno magnet za prstne odtise, je zgoraj in spodaj prekinjeno s plastičnim trakom, za katerim se skrivajo antene. Pri modrem telefonu se skoraj ne opazita, pri bakreni različici pa sta rahlo moteča. Telefon je tanek, kot so tanki nekateri najboljši, robovi so nežno zaobljeni ter se z rahlim robom nadaljujejo v zaslon. Rob ni pretiran, in nič ne moti, občutek držanja telefona v roki pa je zaradi vsega tega ugoden. A v takšnih podrobnostih se cenejši telefoni ločijo od dražjih.

Nokia 5.1 je obdržala priključek za slušalke, na levem robu sta ločeni ležišči za kartici SIM (za dve) in pomnilniško kartico, na desnem pa običajni gumbi za jakost zvoka in vklop telefona. Gumbi so dobri in imajo dovolj hoda, da zapustijo občutek pritiska. Tipalo prstnega odtisa je na hrbtišču pod fotoaparatom ter je tudi zaradi ozkega dizajna telefona na priročnem mestu. Brez težav ga otipamo in najdemo na slepo. Na spodnjem robu je mikro USB vmesnik ter odprtine za en sam zvočnik, ki iz sebe ni sposoben iztisniti solidnega zvoka. Kar je očitno na videu, sploh če odprtine zvočnika pokrije dlan. Kot celota je telefon kakovostno in robustno izdelan, kljub tankosti se v nobenem primeru ne zvija pod pritiski z različnih strani.

Po zmogljivostih pa pod povprečjem

Snovalci telefona so se odločili, da vanj vgradijo Mediatekov osem jedrni procesor (4×2.0 GHz Cortex-A53in 4×1.2 GHz Cortex-A53, GRAFIKA: Mali-T860MP2), ki pa se glede na nekatere »meritve« slabše odreže kot podobno zmogljivi Snapdragoni ali Kirini (Huawei). Kako se to kaže v praksi? Nokia 5.1 je opremljen z operacijskim sistemom Android 8 poleg tega pa je tudi v programu Android One, ki zagotavlja redne nadgradnje vsaj za naslednje obdobje. Nismo zasledili, da bi se kaj zatikalo, na primer pri prehodih med zasloni, zdi pa se tudi, da se aplikacijo dovolj hitro naložijo, vprašanje pa je, kako se tozadevno telefon obnese čez nekaj mesecev, ko je poln različnih aplikacij. 3D igre mu gotovo delajo težave, a ne vse. Med dirkanjem (asphalt 9) ni bilo opaziti, da bi kaj preskakovalo ali zatikalo. Čeravno telefon ne sodi med najbolj zmogljive v svoji kategoriji, pa razlike spet niso tolikšne, da bi bile opazne. Večina uporabnikov bo telefon uporabljala za naloge, ki jim je tudi omenjeni procesor dorasel. Manj razveseljiva je velikost pomnilnika, ki je 16 (na našem telefonu) ali 32 GB. 16 GB je dandanes absolutno premalo, zato je souporaba pomnilniške kartice skoraj nujna!

Rob nad in pod 5,5 palčnim zaslonom je relativno debel, vendar je telefon narejen po novi modi – v razmerju med stranicami 18:9, kar pomeni, da kljub na prvi pogled dolgi diagonali, ni prevelik. Zaslonska tehnologija je IPS polne HD razločljivosti, kar pomeni 439 pik na palec. Edino pri svetilnosti nekoliko zaostaja, saj 404 kandel ne obljublja veliko. Berljivost pri neposredni sončni svetlobi je podpovprečna, iskanje senčnega mesta pa nujno zlo. Sicer pa je zaslon soliden, če upoštevamo cenovno kategorijo, o kateri govorimo. Sposoben je namreč prikazati 90,2 sRGB barvnega prostora, s kontrastnim razmerjem 1326:1.

Na papirju baterija kapacitete tik pod 3 tisoč mAh obeta dolg čas delovanja, vendarle se v praksi izkaže, da telefon zdrži s prižganim zaslonom celo manj kot lanski model s podobno veliko baterijo, starejšim sistemom, a s procesorjem Snapdragon. Baterija mu žal ni najbolj v ponos, a do večera pri povprečni uporabi pa bo zdržala.

Solidno, a nič več kot to

Dandanes se pogovor o telefonih začne in konča pri fotografijah. Jasno je, da pri Nokii 5.1 ne moremo pričakovati presežkov, saj je vgrajen povprečen fotografski del. Prednji ima osem milijonsko tipalo, fotografije pa so močno odvisne od svetlobnih razmer – kako idealno je osvetljen obraz med snemanjem sebkov. Če ni, potem obraz ni oster. Za naš okus so tudi pretiravali z učinki lepšanja obraza, zato je videz obraza na fotografiji lahko milo rečeno »plastičen«.

Za odtenek boljša pa je zadnji fotoaparat s 16 milijonskim tipalom, ki je razumljiv en sam. Lahko bi dejali, da sta oba generična, kar po naše pomeni, da izdelovalec na trgu najde že izdelan fotografski modul vključno z algoritmi izdelave fotografije iz podatkov tipala in ga vdela v svoj telefon. Temu primerna je tudi kakovost fotografije, ki je milo rečeno solidna, a nič posebnega. Predvsem v idealnih svetlobnih razmerah nam lahko uspe dobra fotografija, ko pa razmere niso idealne, se soočimo z zamegljenostjo in počasnim ostrenjem. Realno gledano pa smo spet na začetku oziroma pri reku, kolikor denarja, toliko muzike.

Upoštevajoč vse to, je Nokia 5.1 kljub vsemu všečen telefon. Občutek za minimalistično oblikovanja ga postavlja ob bok mnogo dražjim izdelkom. Po lepoti je telefon nad povprečjem v svoji kategoriji, malce pod povprečje pa ga porineta zmogljivost in trajanje baterije.

 HVALIMO

 • Simpatičen telefon, ki lepo leži v roki
 • Soliden fotoaparat
 • Dosegljiva cena

GRAJAMO

 • Slabše trajanje baterije
 • Nima priključka USB-C
 • Slab položaj in zvok zvočnika

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja