Nočem ničelne tarife, dajte mi gigabajte za pošteno ceno
Matjaž Ropret 2. avgusta 2016 ob 08:30

Operaterji se veselijo, ker jim je sodišče vsaj za zdaj dalo prav pri interpretaciji nevtralnosti interneta v zakonu o elektronskih komunikacijah. Kolca se jim po ničelni tarifi, ker se jim to še zmeraj zdi najboljši model, kako uporabniku dati veliko prenosa podatkov, ampak še zmeraj prikazati, kot da to draga dobrina. Če še niste ugotovili – vse skupaj je navaden blef in deljenje bonbončkov, ki so namenjeni samo izrivanju konkurence, ničemur drugemu.

Moje vprašanje operaterjem je že ves čas enako:

Zakaj ste pripravljeni dati prenos podatkov za točno določeno vsebino (navidezno) zastonj, univerzalnega pa mi za dobro ceno nočete prodati?

Verjetno lahko uganete, koliko konkretnih odgovorov na to vprašanje sem dobil v skoraj dveh letih, odkar se ukvarjamo s to nesrečno ničelno tarifo. Pri vseh operaterjih eno samo izmikanje. Zadeva pa nima nikakršne logike. Ponudnik bi mi podaril tudi 50 GB za pretočni video ali glasbo, desetih ali dvajsetih gigabajtov, ki bi jih lahko porabil po svoje, pa mi za nekaj evrov ne bi prodal. Ker da to je pa razprodaja, razvrednotenje še zadnjega, kar je v poslu mobilnih komunikacij kaj vredno. Enak argument poslušam tudi takrat, ko je treba opravičevati majhne količine, ki so vključene v naročniške pakete (tipično med dvema in štirimi gigabajti).

Če bi bil v vlogi t. i. produktnega vodje pri kakšnem operaterju – pa nisem in mogoče je to dobro, ker ni nujno, da je moje razmišljanje poslovno gledano najboljše – bi se obnašal malo drugače. Verjetno tudi ne bi že v osnovni paket dajal prevelikih količin, ampak kakšnih pet giga se pa dandanes že spodobi. In ker mi uporabnik že tako ali tako prinese približno 20 evrov na mesec, mu lahko pokažem, da sem mu za to hvaležen z dobrimi možnostmi nadgradnje. Z opcijami, z dodatki za zveste plačnike. Vsak dodaten evro je zame bonus. Na primer 10 GB za tri evre, 20 GB za pet, 50 GB za deset. Ampak samo za naročnike, ki že plačujejo enega od osnovnih paketov, brez tega take opcije niso dosegljive. Podatke pa je mogoče porabiti za karkoli. Ne samo za deezer, hbo, voyo ali točno določen oblak.

Ko bomo prišli čez ceno, bom poslušal, da v mobilnem omrežju ni neomejenih kapacitet in da bo nekaj najbolj »požrešnih« uporabnikov popolnoma zasedlo omrežje. Na kar pa odgovarjam – enako bo, če bo veliko naročnikov na storitve z ničelno tarifo. In konec koncev, naj ti serijski pirati in fani Igre prestolov v nekaj urah ali dneh skurijo tiste svoje gigabajte. Vmes bomo ostali mogoče malo bolj trpeli, potem pa bo do konca meseca kapacitet dovolj za vse. In ker bodo operaterji imeli več prihodkov, bodo mogoče vmes postavili še kakšno dodatno bazno postajo in do nje povlekli dodaten optični kabel.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.