NLB začenja izdajati debetne kartice Mastercard, prešnje Maestro se poslavljajo
Matjaž Ropret 28. junija 2021 ob 06:32

Največja banka v državi bo z julijem začela komitentom izdajati nove debetne kartice Mastercard. Te bodo postopno nadomestila obstoječe debetne kartice Maestro, pri čemer je njihova glavna prednost, da jih je mogoče uporabljati kot »kreditne« kartice, med drugim za spletne in nasploh digitalne nakupe. Šlo pa bo za eno večjih zamenjav kartic v slovenskih bankah.

Iz NLB so sporočili, da bodo njihovi komitenti, ki jih kartice Maestro potečejo v prihodnjih mesecih, kmalu dobili novo debetno kartico Mastercard. Tudi tisti, ki jih rok veljavnosti kartice še ne poteče, pa bodo imeli možnost brezplačne predčasne menjave. Novo bodo lahko naročili prek video klica – kadarkoli, lahko tudi sredi noči –, mobilne ali spletne banke, pri osebnem bančniku ali v poslovalnici NLB.

Nekatere banke z manj komitenti so tovrstno menjavo že začele ali v celoti opravile, kajti v podjetju Mastercard so jih že pred časom začeli spodbujati k temu. Debit Mastercard namreč prinaša ključno prednost pred Maestrom. Obe kartici sta sicer debetni, kar pomeni, da se denar takoj prenese (pogovorno »trga«) z bančnega računa, toda nova je nekakšen hibrid, saj se obnaša kot »kreditna«. V praksi to pomeni, da je z njo mogoče plačevati spletne nakupe, jo uporabljati za digitalna plačila na mobilnih napravah, jo predložiti kot »garancijo« v hotelu in podobno. Spletne nakupe uporabnik potrjujejo v aplikaciji NLB Pay.

V NLB izpostavljajo, da debetna kartica Mastercard »omogoča hitro in enostavno plačevanje prek spleta, hkrati pa prinaša širšo sprejetost kartice na vseh fizičnih in spletnih prodajnih mestih z oznako Mastercard.«

Glede klasičnega plačevanja ni razlik glede na Maestro. Vse našteto, pravijo v banki, ostaja enako: Brezgotovinsko in brezstično plačevanje na prodajnih mestih; uporaba bankomatov za dvig ali polog gotovine; pregled stanja in izpis prometa na osebnem računu; plačilo položnic; zamenjava številke PIN in polnjenje računa mobilnega telefona; dnevni limit za dvige gotovine na bankomatu; možnost dodajanja kartice v mobilno denarnico NLB Pay (za uporabnike androidnih telefonov).

Za uporabnike debetne kartice Mastercard se tudi precej zmanjša potreba po »pravi« kartici z odloženim plačilom, pogovorno kreditni kartici. Vemo, da banke te še vedno dokaj nerade izdajajo oz. postavljajo precejšnje limite, kar zmanjšuje uporabnost, zato je hibridna s takojšnjo bremenitvijo računa in lastnostmi tiste z odloženim plačilom dober nadomestek in tudi precejšnja pridobitev v primerjavi s klasično debetno. Hkrati pa je čas za tako kartico zdaj tudi bolj ugoden kot pred leti, kajti v mobilni denarnici jo je mogoče hitro zakleniti, če se slučajno kdo dokoplje do nje in jo poskuša kje izkoristiti. Poleg tega je treba vsa večja spletna plačila potrditi z dvema varnostnima elementoma – odkleniti telefon in nato še aplikacijo ter klikniti v njej –, zato so večje zlorabe težko izvedljive.

Za določene uporabnike, ki so se navadili plačevanja s telefonom, pravzaprav ni več niti potrebe po fizični kartici in ta zgolj leži nekje doma v predalu. Po neuradnih podatkih NLB pripravlja tudi povsem digitalni Mastercard, ki bo živel zgolj znotraj aplikacije.

Podrobneje smo o debetni kartici Mastercard pisali še tukaj.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.