NLB Pay je končno uporaben še  na bankomatu
Matjaž Ropret 30. aprila 2019 ob 06:25

Banka NLB je v zadnjem letu in pol dvakrat stopila v ospredje modernizacije, najprej z »brezstičnimi« bankomati in nato z mobilno denarnico NLB Pay. Na žalost pa tega dvojega ni uspela povezati. Do zdaj.

Po kar dolgem čakanju lahko po novem uporabniki platforme NLB Pay s telefonom tudi dvigujejo gotovino. Včasih ta še vedno pride prav. Ponekod ali ne moremo ali pa nočemo plačati s kakršno koli kartično oz. brezstično obliko transakcije. Postopek pa je enostaven. Odklenjen telefon z aktivirano aplikacijo NLB Pay je treba približati bankomatu, nato kot vedno vanj vtipkati PIN in izbrati znesek za dvig. Nič drugače kot z brezstično kartico, s tem, da se bankomat in telefon sporazumeta že na cm ali dva, sploh ni treba naprave povsem prisloniti na polje, kjer je bankomatov NFC in ki tudi označuje njegovo brezstičnost.

Bankomat mora kajpak podpirati možnost brezstičnega dviga, a to na žalost še ni zagotovilo, da bo zares šlo s telefonom. Kot so pojasnili v NLB, so glede te funkcionalnosti vezani na proizvajalce bankomatov. Pri večini ni težav, pri enem pa na daljavo ne morejo vklopiti te možnosti, zato bodo morali zadevo rešiti drugače, a kot zatrjujejo, si prizadevajo za to. Sicer zdaj dvig gotovine z NLB Pay omogoča približno 150 bankomatov po vsej Sloveniji.

Brezstičen dvig je varnejši od običajnega z vtikanjem kartice, ker je na ta način nihče ne more »prebrati« in potem sklonirati, napravi si samo na zelo kratko razdaljo in zelo na hitro izmenjata podatke. Tako tudi kakšen »lovilec signala« nekje blizu ne bi mogel prestreči ničesar, kajti to ni tako kot pri ključih za daljinsko odklepanje in zaklepanje, kjer (radijski) signal potuje več metrov daleč. Po koncu dviga pa samo hitro denar v žep in nasvidenje. Denarnice ni treba vleči iz žepa, lahko pa ostane celo doma.

Na nekaj pa je treba biti pozoren. Namreč na to, katera kartica je v aplikaciji NLB Pay izbrana za privzeto. S to bo namreč sistem izvedel dvig. Primerna je Maestro, saj pri tovrstnih debetnih ni provizije, medtem ko provizija za dvig s kreditno kartico Mastercard ali Visa običajno stane nekaj evrov. Zato je vsekakor dobro preveriti, če nisi povsem prepričan(a).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja