Niso najnovejše, so pa zdaj eden najboljših nakupov med čezušesnimi slušalkami
Matjaž Ropret 9. januarja 2018 ob 16:30

Nekateri izdelki so v vsakem primeru odlični, druge precej bolj zaznamuje cena. V osnovi niso napačni, s pocenitvijo pa se njihova vrednost povsem spremeni. Nedavno sem že opisal take vrste zvočno letev, s Sonyjevimi čezušesnimi modrozobimi slušalkami MDR-ZX770BN pa ni nič drugače. Za izvirnih 200 evrov niso bile najboljša izbira, zdaj, ko jih je mogoče dobiti za stotaka, pa so naravnost fantastičen nakup.

Tisti, ki veliko poslušajo glasbo, imajo skoraj zagotovo v predalu več različnih vrst slušalk. Vsake za svoj namen. Majhne, znotrajušesne za na pot, bolje zaščiteno, brezžično različico za rekreacijo, morda še popolnoma brezžične čepke, a za pravi muzikalični užitek so nujne take, ki povsem pokrijejo uho. In če naj bodo še za potovanja, sploh letalska, morajo obvladati tudi izločanje zunanjega ropota (po angleško noise cancelling). Vse to pa običajno napihne ceno. Med zbiratelji zračnih milj najbolj priljubljeni modeli proizvajalca Bose stanejo 300 evrov in več. Podobno tudi najboljše Sennheiserjeve ali Sonyjeve. Kitajske znamke jih ponujajo za nekaj deset evrov, vendar je kakovost, še posebej zvočna, vprašljiva. Kar je nekje na sredini, pa je pogosto v neugodnem položaju – niti dovolj ceneje od najboljših niti dovolj kvalitetneje od slabših. Točno to bi veljalo za MDR-ZX770BN (grrr, te trapaste oznake!), a se je enačba na srečo že spremenila.

Izdelavi in ergonomiji ni kaj dosti očitati. Lok je resda plastičen, a trden, obloga iz blaga je udobna. Enako velja za »usnje«, ki prekriva ušesa. In predvsem je znotraj blazinic res veliko prostora za vsakovrstne uhlje. Pogosta težava naglavnih slušalk je v tem, da začnejo po kakšne pol ure uporabnika tiščati. Za konkretne lahko potrdim, da jih je mogoče brez bolečin imate na ušesih tudi po dve uri. Kot pri vsakih pomaga, če pod njimi ni še ročk očal, a tudi te ne motijo zelo. Tipke za komande so lahko dosegljive in logične, želel bi si samo, da bi bil premični gumb za glasnost, ne za naprej/nazaj. Nad tem, da je priključek za polnjenje še microUSB pa se malo težje pritožujem, ker to pač ni najnovejši model.

Glasba se lahko pretaka tako po brezžični povezavi bluetooth kot po kablu, ki ga je mogoče vtakniti po potrebi. Zanimivejša je kajpada prva možnost in med preizkušanjem je delovala zelo zanesljivo. Tudi kakšnega piskanja in podobnih neprijetnosti, ki jih včasih oddajajo tovrstne slušalke, tu ni. Podprt je celo boljši kodek stiskanja glasbe AptX, kar verjetno vsaj za kakšno pikico pripomore k zvočni kakovosti. Doseg je dovolj velik, da telefona (ali drugega predvajalnika) ni treba ves čas imeti v žepu. Trajanje baterije težko povsem natančno ocenim, ker nikoli nisem čakal, da bi se popolnoma izpraznila, zagotovo pa zadeva z bluetoothom in odpravljanjem šumov zdrži vsaj deset ur. Naenkrat so slušalke lahko seznanjene s sedmimi napravami, povezane pa seveda samo z eno. Tudi za telefonske pogovore so kar v redu, sam sebe sem mogoče malo slabše slišal, sogovornike pa seveda dobro in tudi od njih se nihče ni pritoževal, da bi bilo z zvokom z moje strani kar koli narobe.

Kjer ta izdelek zaostaja za tistimi tri- in večkrat dražjimi je, pričakovano, kakovost zvoka in odstranjevanja hrupa. Nad glasbo, ki prihaja iz slušalk bo sicer večina zmerno navdušena, ker je to vendarle nekaj povsem drugega od malih znotrajušesnih piskal, ki jih prilagajo telefonom (če jih). Globina in čistost zvoka sta veliko večji, basi močnejši. Zahtevnejši poslušalci pa bodo vseeno hitro našli pomanjkljivosti, še posebej na spodnjem koncu frekvenčnega spektra, torej pri nizkih tonih, malo tudi na sredini. Za dvesto evrov bi te misli razvijal naprej, za sto jih ne bom.  Težko je dobiti boljšo naušesno godbo za tak denar.

Malenkost več sem mogoče pričakoval od funkcionalnosti noise cancelling. Saj deluje, da ne bo pomote. Celo dovolj dobro, da človek ne sliši hišnega zvonca ali še kakšnega drugega piskanja skoraj tik zraven. Zato pa slabše od dražjih modelov izniči hrumenje letala, vlaka, sesalnika in še česa glasnega in nadležnega. Pomaga že, uporabnik sliši pretežno glasbo ali govor, toda nekje v ozadju je še vedno tudi tisto, česar naj ne bi bilo. Popolne tišine te slušalke ne zmorejo ustvariti, kar pa navsezadnje niti ni prehuda pomanjkljivost. Ropota se znebijo v ravno dovolj veliki meri, da je mogoče uživati v glasbi ter na poti pogledati film in razumeti, kaj igralci govorijo. To počnejo z enim od treh prednastavljenih načinov, med katerimi je mogoče izbirati s tipko, ki tudi izključi to funkcionalnost. Daljše pridržanje tipke pa sproži »poslušanje« okolice in prilagoditev odpravljanja hrupa.

Še kaj dodatnega besedičenja bi bilo odveč. Če iščeš spodobne brezžične in protihrupne čezušesne slušalke za dosegljivo ceno, je to to. Pa tudi, če jih ne, si jih lahko privoščiš in začneš na glasbo doma in na poti gledati še malo drugače.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • To so odlične slušalke za to ceno. Kupil sem jih februarja 2017 na nemškem Amazonu za stotaka in kot praviš, za to ceno težko dobiš kaj boljšega. So udobne, z lahkoto jih imam na glavi dve uri, baterija je solidna, edino opozorilo, da je bo zmanjkalo, bi bilo lahko nastavljeno, da se oglasi nekoliko prej, ne ko je že prepozno. Tudi za klice so solidne, uporabljam jih za skype pogovore, nihče se pretirano ne pritožuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja