Nisem se držal nazaj, pa vseeno nisem uspel porabit zakupljenih gigabajtov
Matjaž Ropret 4. julija 2018 ob 10:09

Veliko smo se pomladi naposlušali o tem, kako imamo po novem naročniki na voljo še več gigabajtov v mobilnih omrežjih. A1, Telekom in Telemach so vsi povečali količine v naročniških paketih, edino HoT se je temu za zdaj odrekel in raje ponudil neomejene minute, kot smo jih navajeni pri drugih operaterjih (a ne v predplačniških tarifah). Zato sem se odločil za poskus. Pri mojem operaterju sem prešel na paket s 30 GB, kar je zdaj nekako standardna količina za dobrih dvajset evrov mesečne naročnine, in ob začetku obračunskega obdobja na primarnem telefonu, v katerem je kartica SIM za to naročnino, izključil wi-fi. Naslednjih 30 dni ga nisem vključil nazaj, a se nisem nič držal nazaj pri uporabi. Kaj sem ugotovil?

Na kratko – da niti približno ne porabim celotne zakupljene količine. Kljub temu, da sem veliko brskal po spletu, preverjal družabna omrežja, poslušal pretočno glasbo in podkaste, pogledal kakšen video, nekajkrat vključil dostopno točko za računalnik, redno posodabljal aplikacije in nameščal nove in se še na druge načine trudil »kuriti« mega- in gigabajte, sem nazadnje prišel na polovico tega, kar plačam. Slabih 15 GB sem porabil, nič več. Res je, da sem večino youtuba pregledal na drugih, testnih telefonih, in s tem bi se zagotovo povzpel nad dvajset, vprašanje pa je, če bi dosegel 30. In konstantno gledanje »tube« ter mobilne TV je verjetno tudi edini način, kako na telefonu priti do mesečne omejitve. Ne dvomim, da najstnikom to uspe zelo hitro. Velika večina uporabnikov pa ima danes verjetno več kot prenosa podatkov v mobilne omrežju. Če ga nima, je mogoče čas za zamenjavo paketa oz. tarife.

To pa kakopak ne pomeni, da operaterji hudo pretiravajo s količinami ali da ne lovimo pospešeno te omejitve. Danes že obisk povprečne spletne strani lahko pomeni več (deset) megabajtov prenesenih podatkov. Ena ura gledanja mobilne TV nanese med gigabajtom in dvema. Video 4K še več. Pri vsem skupaj pa sploh nisem računal na možnost, da bi kdo običajno naročnino uporabil za torrentanje, ker mislim, da temu vseeno ni namenjena. Prav tako ne pravim, da je ta model preštevanja gigabajtov najbolj primeren. Veliko lepše bi bilo, ako bi operaterji tudi v mobilnih omrežjih uporabili model s fiksnih, in zaračunavali hitrost, količinskih zavor pa ne bi bilo. Toda zavedam se, da se ima radijski spekter veliko večje omejitve in da se vedno najdejo uporabniki, ki izkoriščajo, da ne rečem zlorabljajo svoje pravice, zaradi katerih pri vseh ostalih uporabniška izkušnja trpi. Morda bo s 5G, kjer bodo kapacitete in hitrosti še višje kot pri LTE, kaj drugače. Res pa je tudi, da so slovenski operaterji precej zaspali pri nadgrajevanju omrežij na standard LTE-A (4G+), saj je ta še vedno na voljo le na nekaterih območjih in tudi hitrosti niso niti približno blizu gigabitnim, kot jih dosegajo marsikje v Skandinaviji, Aziji in drugod. Saj ne, da bi na telefonu kdo rabil 600 ali celo 900 megabitov na sekundo, toda razlika je imeti na bazni postaji (celici) tako pasovno širino namesto 150 ali 300 Mb/s.

Kdo torej že zdaj potrebuje naročnino s 50 ali še več vključenimi gigabajti? Mladini bi zagotovo prav prišla, glede na njihove navade, a je najbrž bolje, če je nimajo. Zaradi stroškov in da ne gledajo preveč v telefon. Koristna ali skoraj nujna je tudi za družinsko deljenje naročnine. Če dva ali celo več uporabnikov zajema iz iste sklede, potem res zna biti 20 ali 30 GB v osnovnem paketu premalo. Prav tako za tiste, ki imajo morda doma boljše mobilno kot fiksno omrežje ali so precej na terenu in se morajo zanašati na mobilni internet, ne na wi-fi.

Že zdavnaj pa smo prešli fazo, ko bi obstajal kakršen koli dober razlog za izklapljanje mobilnega prenosa podatkov na telefonu. Še vedno so uporabniki, ki to počnejo, in vključijo LTE samo takrat, ko res nekaj želijo pogledati. Če hočeš vmes imeti mir pred obvestili in vsem ostalim, potem v redu. Zaradi stroškov ali varčevanja z baterijo pa je to nesmiselno početi. Vključenih gigabajtov je več kot dovolj, poraba pa je tudi s prenosom podatkov (ter GPS-om in bluetoothom v ozadju) skoraj enaka. V vsakem primeru so mobilna omrežja postala ekvivalent fiksnim in geslo za wi-fi na javnih mestih, čeprav se tega nekateri še oklepajo, je dandanašnji skoraj nepomembno. Če operaterji ponujajo desetine gigabajtov v hitrem omrežju, ni razloga, da jih ne bi porabili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.