Nikon s potovanjem svetlobe draži fotografe pred prihodom novega brezzrcalnega sistema
Alan Orlič 24. julija 2018 ob 12:39

Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bo tudi Nikon resno stopil v svet brezzrcalnih fotoaparatov in kot kažejo prvi uradni napovedniki in cel kup govoric, bo letošnja Photokina pravi kraj za to.

Pravzaprav se je Nikon enkrat že zelo dejavno lotil brezzrcalcev, v promocijo prve generacije sistema 1 je v letih 2011 in 2012 vložil precej milijonov. Kljub temu se med kupci niso prijeli in Nikon 1 je zdaj tudi uradno pokopan in zaključen. Kar je po eni strani škoda, saj je z zadnjimi modeli vse skupaj končno krenilo v pravo smer, a po drugi so se inženirji lahko veliko naučili. Kot kažejo prve neuradne fotografije in uradni video za vzbujanje zanimanja, bo fotoaparat krepko drugačen od sedaj videnega pri Nikonu.

Ena prvih fotografij novega brezzrcalnika, ki jo je objavil portal Nikon Rumors.

V podjetju sicer še niso ničesar uradno povedali, toda že iz videa se da sklepati, da prihaja nov sistem, verjetno s tipalom polnega formata (»full frame«). Povsem drugačno zasnovo v prvi vrsti zaznamuje nov bajonet, ki bo po neuradnih informacijah imel bistveno večji premer od dosedanjega in tudi rob bajoneta bo bližje tipalu, kot se za brezzrcalni sistem spodobi. Primerjave slik kažejo, da je premer bajoneta bistveno večji od Sonyevega E-bajoneta, kar pušča nekatera vprašanja, ali se bo Nikon morda v prihodnosti podal tudi v srednji format. Vsekakor jim omogoča veliko svobode pri oblikovanju novih objektivov in razmišljanje izven okvirjev, ki smo jih navajeni.

Zelo verjetno bodo že takoj na voljo trije objektivi, 50 mm, 35 mm in 24-70 mm ter prilagojevalnik za združljivost s starejšimi. O tehničnih lastnostih lahko le ugibamo, a če pogledamo druga podjetja, bo verjetno v prvi vrsti predstavljen fotoaparat srednjega razreda, morda celo dva. Viri iz fotografske industrije tudi pravijo, da se tako Nikon kot Canon, ki menda prav tako snuje brezzrcalni sistem polnega formata, intenzivno pogovarjata s proizvajalci objektivov, kot sta Sigma in Tamron.

Za več informacij glede novih Nikonov bo potrebno počakati do druge polovice avgusta, ko bodo uradno predstavili domnevni brezzrcalni sistem. Vsekakor pa bo fotografska jesen pestra in boj za preostale kupce, predvsem (pol)profesionalce, bo srdit.

***

Dodatna informacija (25. 7. 2018): Nikon je tudi uradno potrdil, da razvija nov brezzrcalni sistem polnega formata. Novi fotoaparat bo skupaj z objektivi, ki so v razvoju in bodo imeli nov bajonet, prinesli “novo dimenzijo v optični zmogljivosti.” Sistem pa je po besedah podjetja “rezultat Nikonove nepresežene optične in proizvodne sposobnosti, ki se je nabrala skozi več kot stoletje fotografske ekspertize.” Z novim sistemom pa bo Nikon fotografom omogočil zajemanje “še bolj podrobnih in živahnih fotografij.”

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja