Nikon predstavlja objektive NIKKOR Z serije S
PR 23. avgusta 2018 ob 07:30

Nikon z veseljem predstavlja tri nove objektive, združljive z brezzrcalnimi fotoaparati polnega formata (Nikonov format FX) sistema z bajonetom Z, in novi adapter bajoneta FTZ. Standardni zoom objektiv NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, širokokotni objektiv s fiksno goriščnico NIKKOR Z 35mm f/1.8 S in standardni objektiv s fiksno goriščnico NIKKOR Z 50mm f/1.8 S bodo koristili Nikonov novi bajonet širokega premera.

Objektivi NIKKOR Z stremijo k novi dimenziji optičnih zmogljivosti. Odlikujejo jih prednosti v optični zasnovi, ki jih omogoča kombinacija velikega 55-mm notranjega premera bajoneta Z in izjemno kratke 16-mm flanšne razdalje, t.j. razdalje od roba bajoneta do slikovnega tipala. Objektivi omogočajo visoko ostrino in ločljivost pri ustvarjanju fotografij in videoposnetkov, vključujejo pa med drugim tudi sledeče funkcije: kompenzacijo spremembe zajema slikovnega kota med ostrenjem (t.i. focus breathing), tiho delovanje, brezstopenjsko upravljanje osvetlitve, obroč, ki lahko poleg ostrenja služi še drugim namenom, in zmogljivosti, posebej ukrojene za snemanje videoposnetkov.

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, NIKKOR Z 35mm f/1.8 S in NIKKOR Z 50mm f/1.8 S so izmenljivi objektivi linije S. Linija S je na novo zasnovana družina objektivov NIKKOR Z, ki postavljajo nov mejnik na področju optičnih zmogljivosti, pri tem pa na novo določajo pomen kakovosti in oblikovanja. Ti objektivi prinašajo nove razsežnosti slikovnega upodabljanja, ki presegajo zmogljivosti doslej poznanih objektivov s svetlobno jakostjo f/4 in f/1.8.

Hkrati z novimi objektivi je bil zasnovan tudi adapter FTZ, ki uporabnikom Nikonovih fotoaparatov SLR omogoča, da na brezzrcalnih fotoaparatih z bajonetom Z uporabljajo svoje objektive NIKKOR z bajonetom F ter pri svojem ustvarjanju izkoristijo prednosti širokega nabora obstoječih Nikon NIKKOR objektivov.

Razvoj objektiva NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct

Nikon trenutno razvija standardni objektiv NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct s fiksno goriščnico in ročnim ostrenjem. Prihajajoči objektiv bo stremel k popolnosti v optičnem delovanju in bo paradni konj objektivov iz linije S.

Poleg omenjenega Nikon načrtuje prihod številnih raznolikih novih objektivov. Še naprej bo širil nabor privlačnih, visokozmogljivih objektivov za bajonet NIKKOR Z, ki bodo fotografom omogočili več ustvarjalnosti pri njihovem delu.

Pomembnejše zmogljivosti objektiva NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

 • Standardni razpon goriščnih razdalj od 24-mm širokokotne do 70-mm srednje telefoto pokriva velik razpon subjektov in motivov z zmogljivostmi ter kakovostjo slike, ki bo spremenila pogled na zoom objektive s svetlobno jakostjo f/4.
 • Zasnova, ki odpravlja optične aberacije pri fotografiranju tako pri kratkih kot daljših razdaljah in goriščnicah, omogoča zajem slike z visoko ostrino tudi ob robovih kadra in tudi kadar je uporabljena najbolj odprta zaslonka in izjemna reprodukcija točkovnih virov svetlobe.
 • Najmanjša razdalja ostrenja 0,3 m v celotnem zoom razponu.
 • Optična elementa iz ED-stekla z enim od obeh v asferični obliki in trije asferični optični elementi.
 • Nanokristalna prevleka za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.
 • Objektiv je velikosti, ki je potrebna za doseganje visokega standarda optične zmogljivosti, a je hkrati izjemno kompakten; odlikuje ga mehanizem zložljivega objektiva, s katerim je mogoče rokovati brez pritiska za to namenjenega gumba in ki zmanjša skupno dolžino kompaktnega objektiva, da ga lahko vzamete s seboj kamorkoli.
 • Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.
 • Na sprednjo površino prednje leče objektiva je nanesena fluorova prevleka.

Pomembnejše zmogljivosti objektiva NIKKOR Z 35mm f/1.8 S

 • Izjemno visoka kakovost slike, ki spreminja dozdajšnje razumevanje objektivov s svetlobno jakostjo f/1.8
 • Visoka ostrina tudi ob robovih kadra že pri povsem odprti zaslonki. Učinkovito odpravljanje kromatskih optičnih aberacij, kar omogoča izjemno natančno reprodukcijo točkovnih virov svetlobe v denimo nočnih posnetkih urbane pokrajine, ter izrazito mehko in naravno zamegljeno ozadje, kot se pričakuje od svetlobno močnega objektiva.
 • Uvedba novega večostritvenega sistema AF za tiho, hitro in natančno samodejno ostrenje ter izjemno zmogljivost visokokakovostnega zapisa slike ne glede na razdaljo ostrenja.
 • Optična elementa iz ED-stekla in trije asferični optični elementi.
 • Nanokristalna prevleka za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.
 • Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.

Pomembnejše zmogljivosti objektiva NIKKOR Z 50mm f/1.8 S

 • Izredno visoka zmogljivost upodabljanja slike, ki na novo določa razumevanje zmogljivosti 50-mm objektivov s svetlobno jakostjo f/1.8.
 • Temeljito odpravljanje aksialnih oz. globinskih kromatskih aberacij zagotavlja boljšo ločljivost z naravno barvno reprodukcijo tudi najmanjših podrobnosti motivov že pri fotografiranju s povsem odprto zaslonko.
 • Ostro in jasno upodabljanje motivov vse od sredine kadra pa do robov, ne glede na razdaljo fotografiranja.
 • Izrazito mehko in naravno zamegljeno ozadje, kot ga omogoča samo svetlobno močan objektiv.
 • Dva optična elementa iz ED-stekla in dva asferična optična elementa.
 • Nanokristalna prevleka za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.
 • Uporaba novega, zmogljivega koračnega motorčka (STM) omogoča tiho in natančno samodejno ostrenje pri fotografiranju in snemanju videoposnetkov.
 • Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.

Pomembnejše zmogljivosti adapterja bajoneta FTZ

 • Fotografiranje s funkcijami AE ali AF/AE je na voljo za približno 360 objektivov NIKKOR F od vrste AI naprej.
 • Omogoča koriščenje edinstvenih lastnosti objektivov NIKKOR z bajonetom F na brezzrcalnih fotoaparatih z bajonetom Z.
 • Funkcija zmanjšanja tresljajev (VR), vdelana v fotoaparat, je na voljo tudi, ko uporabljate objektiv NIKKOR F brez vdelane funkcije VR; funkcija VR fotoaparata se odlično obnese tudi pri snemanju videoposnetkov
 • Kadar uporabljate objektiv NIKKOR F z vdelano funkcijo VR, funkciji VR objektiva in fotoaparata skupaj učinkovito odpravljata tresenje fotoaparata, in sicer tako, da omogočita triosni VR.
 • Različni deli adapterja so ustrezno zatesnjeni in tako zagotavljajo zaščito proti vdoru prahu in vodnih kapelj, ki je enakovredna zaščiti pri objektivih NIKKOR F.
 • Lahka, a trpežna oblika za visokozmogljivo, a preprosto upravljanje adapterja kot dela celotnega sistema.

Razvoj novega objektiva NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, katerega cilj bo doseči popolno optično zmogljivost

NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, ki ga trenutno razvija Nikon, bo standarden 58-mm objektiv s fiksno goriščno razdaljo, izjemno svetlobno jakostjo in ročnim ostrenjem, in bo paradni konj linije S. Postal bo simbol nove dimenzije optičnih zmogljivosti Nikonovega sistema objektiva Z.

Prevzel je oblikovni koncept izvirnega objektiva s fiksno goriščnico AI Noct-Nikkor 58mm f/1.2, ki je bil predstavljen leta 1977 in poimenovan po besedi »nokturno« (glasbena kompozicija, ki jo navdihuje evokativnost nočnih prizorov), priljubljen pa je bil zaradi svoje sposobnosti, da točkovne vire svetlobe natančno reproducira kot točke. Novi objektiv Noct, ki je trenutno v razvoju, bo izkoristil vse prednosti, ki jih na področje optične zasnove prinaša bajonet Z, in tako stremel k popolnosti v optičnih zmogljivostih. Cilj nadaljnjega razvoja je doseči izjemno veliko svetlobno moč f/0,95, ki bo omogočala ultimativno zmogljivost upodabljanja objektivov NIKKOR z osupljivimi podrobnostmi in ostrino. Poleg tega je cilj doseči čudovito zameglitev ozadja, čim bolj naravno mehko zamegljenost in tako karseda izjeme t.i. »bokeh« in hkrati zagotoviti izjemne zmogljivosti oblikovanja točkovnih virov svetlobe za boljše, tridimenzijsko upodabljanje.

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.