Nič več gigabajtov, Telemachovi naročniki mobilne telefonije se zdaj odločajo za hitrost
Matjaž Ropret 15. februarja 2022 ob 17:06

Lanska precejšnja povečanja količin prenosa podatkov, vključenih v naročniške pakete mobilne telefonije (Telemach, A1, Telekom Slovenije, HoT), so samo še povečala aktualnost vprašanja, ki ga sicer zastavljam že nekaj časa. »Bo sledil še naslednji, logični korak, in bodo tudi v mobilnem svetu razlikovalni faktor postale hitrosti, preštevanje gigabajtov pa bo odšlo v zgodovino?« Zdaj je to točno to, kar v fiksnem svetu poznamo že dolgo, v paketih Še več in Največ storil Telemach.

Sprememba obsega vse tri pakete, ki še naprej ohranjajo tako enaka imena kot cene. Osnovni Več, ki brez družinskih popustov ali popustov za naročnike fiksnih paketov stane 9,90 evrov, ima po novem vključenih 10 GB namesto prejšnjih 5 GB. Ko naročnik to doseže, se hitrost do konca obračunskega obdobja zniža s 150/50 Mb/s na 2/1 Mb/s. Toda večji preskok, kot novost označuje predsednik uprave Telemacha Adrian Ježina, pomenita paketa Še več (redna cena 17,90 evrov) in Največ (21,90 evrov). Pri obeh je prenos podatkov v mobilnem omrežju omenjenega operaterja neomejen, razlikuje pa se najvišja hitrost, ki je je (teoretično) deležen naročnik. Paket Še več ponuja hitrost do 350 Mb/s v smeri proti uporabniku in 50 Mb/s proti omrežju, Največ pa do 1 Gb/s v obe smeri oz. do trenutno najvišjih teoretičnih hitrosti v Telemachovem omrežju. Poleg hitrejšega prenosa podatkov, če ga naročnik s svojo napravo in glede na razmere v omrežju lahko izkoristi, najvišja naročniška možnost vključuje še 14,5 GB v državah Evropske unije oz. evropskega gospodarskega prostora (v primerjavi z 12 GB), 200 MB v ZDA in glasbeno storitev Tidal.   

Premaknili smo še zadnjo večjo mejo, ki je ostala. Ljudem tako ni več treba razmišljati pri uporabi pametnega telefona ali druge naprave, povezane v omrežje 4G ali 5G,

je spremembo komentiral Ježina.

Večkrat se je že kateri od operaterjev, med njimi Telemach, pohvalil z neomejimi paketi, vendar smo morali to oznako dajati v navednice in spodaj je bilo precej drobnega tiska. Slednji je med drugim pojasnjeval, da se hitrost po doseženi določeni količini podatkov bistveno zniža, dokler ni z naslednjim mesecem oz. obračunskim obdobjem znova brez tovrstnih omejitev. Tokrat tovrstnih pripisov ni, kot je napovedal Ježina, bo v veljavi le pravilnik »poštene uporabe.« Ta bo predpostavljal, da bo naročnik po desetih prenesenih gigabajtih v enem dnevu dobil sporočilo in bo moral potrditi, da želi prenos podatkov uporabljati še naprej. Poleg tega bo operater spremljal če kdo konstantno pretaka vsebine z visokimi hitrostmi in ga opozoril. »Paketi so še vedno namenjeni uporabi z mobilnimi telefoni,« je dodal prvi mož Telemacha.

Operater za zdaj tudi nima načrtov, da bi poleg mobilnih paketov aktivno ponujal še storitve pretočnega videa. Te je seveda mogoče imeti naročene posebej in z neomejenim prenosom podatkov veselo gledati serije in filme, toda spodbujanje video vsebin pri Telemachu za zdaj ostaja vezano na fiksno omrežje in pakete EON. Tako za 5G kot za fiksno omrežje pa so pridobili nagradi Speedtest podjetja Ookla, ki je ponudnik znane istoimenske aplikacije. Nagradi sta posledica najvišjih hitrosti v obdobju med lanskim 1. julijem in 31. decembrom.

Naslovna fotografija: Telemach

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.