Nič narobe, če sta iPhone 12 in iPhone 12 Pro prišla z malo manj pompa (#video)
Matjaž Ropret 24. oktobra 2020 ob 06:38

Dan začetka prodaje novega iPhona ni več tak dogodek, kot je bil pred leti, z vso gnečo, taborjenjem in prerivanjem pred trgovinami. Ta folklora letos res ni možna zaradi zoprnega, nalezljivega virusa, a tudi sicer novi Applovi telefoni pritegnejo nekaj manj pozornosti. Predaleč je že prišel razvoj teh naprav, da bi vedno znova čakalo na eno podjetje in njegove inovacije ter »inovacije«. Še vedno pa so iTelefoni pomembni, saj proizvajalec bolj ali manj vztraja pri taktiki, da modelno pahljačo osveži enkrat leto. Ena redkih izjem je bila letošnja pomladna predstavitev novega modela SE. Zdaj pa je tu prva polovica linije iPhone 12 – osrednji model in 12 Pro.

Tokrat bodo skupno kar štirje novinci, saj je Apple k trojici, kakršno je imel že prejšnji dve sezoni, dodal še Minija. Ta je skoraj točno tisto, kar so si ljubitelji majhnih telefonov že dolgo želeli. Pa tudi uresničitev sanj, da bi telefon (približno) v velikosti iPhona SE (ali 6, 6s, 7, 8) dobil zaslon do robov ohišja. Njegova diagonala znaša 5,4 palcev, malce skrbi baterija, a po drugi strani se je bo dalo napolniti hitro in tudi brezžično, tako se z avtonomijo sam niti ne bi pretirano obremenjeval. Kakšen pa bo v resnici ta novinec, bomo videl sredi novembra, torej čez tri tedne.

Osrednja dva sta od včeraj v prodaji, v Sloveniji za najmanj 960 evrov, navzgor pa gre 12 Pro vse do 1602 evrov. Vsaj v prosti prodaji pri pooblaščenih trgovcih. Operaterji, ki niso vezani na istega dobavitelja, imajo že po tradiciji za nekaj deset evrov nižje cene. Tudi brez vezave, z njo pa je izračun še malo drugačen. Pri dvanajstici so pomnilniške različice 64, 128 in 256 GB, medtem ko se Pro začne pri 128 Gb, na voljo pa ste še izvedbi z 256 in 512 GB. Za razliko od prejšnjih let so letos vsi telefoni enake oblike in vsi imajo zaslon OLED. Sta pa cenejša dva aluminijasta in dražja jeklena, glavnina razlik pa je v kamerah. Ampak o tem več v testih, tokrat pa nekaj prvih mislih ob odpiranju škatel v videu.

Apple je sicer skoraj celotno predstavitev namenil ustvarjanju pompa okrog tehnologije 5G, ki jo novinci vsi po vrsti podpirajo. Besedno zvezo pet ge so družno s šefom operaterja Verizon izrekli 60-krat.

https://twitter.com/OnlyTechAE/status/1316529781777760256

Mimogrede, vsi modeli iPhone 12 bodo delovali v omrežju pete generacije Telekoma Slovenije.

Čemu je Applu in operaterjem 5G tako pomemben, pa tudi o drugih vidikih novih telefonov in strategij okrog njih, smo z voditeljema Marušo Kerec in Anžetom Tomićem govorili v najnovejši epizoda podkasta in oddaje Odbita do bita na Valu 202. Najbolje, da prisluhneš, takoj ko si ogledaš zgornji video.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.