Ni več ovir za imenovanje novega direktorja Akosa
Matjaž Ropret 9. februarja 2017 ob 11:20

Upravno sodišče je tožbo zdajšnje v. d. direktorice Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Tanje Muhe zavrglo kot nedovoljeno, zavrglo pa je tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe. Tako ni več pravnih ovir za imenovanje novega direktorja telekomunikacijskega, poštnega in železniškega regulatorja.

Tanja Muha se je na upravno sodišče obrnila potem, ko je natečajna komisija ni uvrstila med finaliste na javnem razpisu, med katerimi bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar izbral novega direktorja ali direktorico Akosa. Muha po mnenju komisije ne izpolnjuje pogojev iz razpisa, ki je med drugim zahteval izkušnje z vodenjem primerljivo velike institucije (Akos ima blizu sto zaposlenih) in upravljanjem podobno velikega proračuna (nekaj milijonov evrov na leto).

V tožbi zdajšnje direktorice, ki je na položaj prišla oktobra, ko se je iztekel mandat Francu Dolencu, ki za novega ni kandidiral, je upravno sodišče sicer novembra izdalo sklep, da se »do pravnomočnosti odločitve zadrži izbira in imenovanje kandidatov na delovno mesto direktorja AKOS v okviru javnega natečaja.« Zato je tudi nastal zastoj v postopku, saj bi sicer regulator novega direktorja moral dobiti že jeseni. Vendar je v začetku leta Vrhovno sodišče omenjeni sklep razveljavilo in vrnilo zadevo v nov postopek. To pa zato, ker upravno sodišče pred izdajo sklepa »ni preverilo dopustnosti tožbe z vidika določb zakona o elektronskih komunikacijah.« Po tem zakonu se je namreč mogoče vložiti tožbo samo proti sklepu o imenovanju direktorja. Tanja Muha mora torej počakati, da vlada na ministrov predlog enega od šestih finalistov imenuje na čelo Akosa, in se šele potem lahko pritoži. Vršilka dolžnosti direktorice o svoji tožbi javno noče govoriti, prav tako z ministrstva nismo dobili odgovorov, kako bodo postopek peljali naprej in kdaj lahko pričakujemo imenovanje direktorja. Na današnji seji vlade novega človeka za vodenje telekomunikacijskega regulatorja nismo dobili.

V končnem izboru so, kot smo poročali, ostali nekdanji začasni direktor agencije Miha Krišelj, zdajšnji svetovalec direktorice za telekomunikacijske zadeve Janez Šmid, nekdanji direktor Simobila in Telekoma Slovenije Bojan Dremelj, Aljoša Pečan Gruden, Neda Starman Ržišnik iz Telekoma Slovenije in nekdo iz T-2. Poleg Muhe je po neuradnih informacijah zaradi neizpolnjevanja pogojev izpadel tudi direktor direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za javno upravo Marjan Turk.

Favorita za mesto direktorja naj bi bila po navedbah poznavalcev razmer Dremelj, ki pa mu menda nasprotuje krog blizu Telekoma Slovenije, in Krišelj. Slednji se je pred šestimi leti odpovedal polnemu mandatu na Akosu (tedaj še Apeku), zdaj pa naj bi vendarle želel uresničiti svojo vizijo, potem ko je od takrat naprej večinoma deloval kot svetovalec in univerzitetni predavatelj. Nekaj možnosti bi lahko imel tudi Šmid, kar bi lahko pomenilo neke vrste kontinuiteto po Dolencu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.