Ni bojazni, da bi kupil prenosnik, ki bo kmalu zastarel
Matjaž Ropret 30. julija 2018 ob 08:56

Pogosto je tako, da si navdušeno privoščimo novo elektronsko ali delovno orodje, nato pa se nam čez mesec ali dva povesi nos, ko pride v trgovine prenovljena, zmogljivejša izvedba. Če je bil nakup ugoden, v redu, ampak še vedno nas malo črviči, ker je vseeno fino imeti boljšo, hitrejšo, izpopolnjeno napravo. Vsaj pri prenosnikih trenutno bojazni za tak prezgoden nakup ni.

Prav prenosni računalniki pa lani bili tak primer. Kdor je počakal na Intelovo osmo generacijo procesorjev Core ali AMD-jeve čipe Ryzen, je za enako ali vsaj ne bistveno višjo ceno dobil približno pol hitrejši PC. In kot sem že omenil, se tudi zdaj računalnike s starejšimi procesorji komajda splača kupovati, razen v kakšnih res norih akcijah. Toda glede na neuradne informacije se vsaj v naslednjega pol leta ali še več ni bati napačne odločitve. Majhna izjema so (spet) samo cenejši Applovi Macbooki.

Intel je v objavi četrtletnih poslovnih rezultatov – ti so, mimogrede, odlični – znova prestavil prehod na 10-nanometrski proizvodni proces. In glede na podatke, ki so že ušli v javnost, njegovi osveženi procesorji to jesen ne bodo znova omogočili polovične pohitritve, prej se bo ta merila v nekaj odstotkih. AMD je šele letos začel izdelovali procesorje Ryzen za prenosnike in doslej računalnikov z njimi še nismo srečali prav veliko. Qualcomm pa bo komaj proti koncu leta izdal Snapdragon 850, optimiziran za sistem Windows, in v Sloveniji se (redki) modeli prenosnikov oz. tablic s starejšim Snapdragonom 835 večinoma ne prodajajo. Šele 10 nm bi lahko prineslo naslednji večji preskok, saj bo zmanjšanje osnovnih elementov zaradi boljše energetske učinkovitosti dalo prostor za novo povečevanje zmogljivosti. Kar smo v preteklosti že videli skozi nič koliko generacij in zmanjševanj litografije ali nazadnje pri procesorjih za pametne telefone, ki so (nekateri) že izdelani z deset ali celo osem nm. Navsezadnje zaradi tega Moorov zakon še (kolikor toliko) živi. Vendar je Intel začetek serijske proizvodnje procesorjev v tem procesu zdaj prestavil na konec prihodnjega leta, torej na deseto generacijo Core. Za strežnike pa taki čipi prihajajo šele leta 2020.

Drastičnih pohitritev tako v naslednjih nekaj mesecih ne bo. Zato je vsak prenosnik s procesorjem i5, i7 ali i9, pri katerih se številka za pomišljajem začne z osem, in Ryzen 5 oz. 7 povsem varen nakup. Nič od tega, kar bo prišlo na trg s procesorji, ki jih bodo predstavili do konca leta, ne bo bistveno zmogljivejše. Čakati se splača samo tam, kjer osme generacije sploh še ne vgrajujejo in bodo morda prešli kar neposredno na deveto. Taki primeri so Macbook (12), Macbook Air in osnovni modeli Macbook Pro (13). Medtem so »pravi« Pro-ji doživeli osvežitev in po njej še rešitev težave z omejevanjem zmogljivosti, tako da so zdaj taka nadgradnja, kot se spodobi. Za okenske, »vedno povezane« prenosnike, ki temeljijo na procesorjih Arm, pa je tako ali tako najbolje počakati na omenjeni Snapdragon 850. Z njim utegne ta kombinacija šele prav zaživeti. In če bodo cene dejansko nižje kot pri podobnih modelih z Intelovimi procesorji, potem bo smiselno razmišljati o tej alternativi.

Glede na to, da Intel napoveduje začetek prave proizvodnje v 10-nanometrskem procesu za zadnje četrtletje 2019, se lahko resne ponudbe računalnikov z njimi nadejamo v prvih mesecih 2020. In takrat bomo videli, kakšen preskok bo ta menjava tehnologije prinesla. Medtem naj bi AMD prihodnje leto, morda celo prej od tekmeca, začel ponujati naslednjo generacijo procesorjev Ryzen, ki jih bodo njegovi podizvajalci (verjetno GlobalFoundries) proizvajali v sedem-nanometrskem procesu. Pri drugi generaciji je litografija 12 nm, medtem ko je bila pri prvi, ta je vsebovala samo namizne procesorje, 14 nm. Torej bi morala nova AMD-jeva družina čipov prinesti tako pohitritev kot manjšo porabo energije in segrevanje. Kolikšna pa bo razlika, je zdaj težko reči. In tudi to, kaj pomeni osnovna razdalja med posameznimi enotami na integriranem vezju, se od podjetja do podjetja razlikuje. Kakor koli, tudi če bo novi Ryzen prihodnje leto zverina v primerjavi z letošnjim, je to še toliko oddaljeno, da je težko za tako dolgo odlašati z nakupom, sploh če je bolj ali manj nujen.

Že zadnji meseci so pokazali, da so PC-ji, še posebej prenosniki, v očeh potrošnikov znova postali zanimivi. Malo zaradi večje pestrosti in nedvomno izboljšane kakovosti, precej pa tudi zaradi dodatnih zmogljivosti. In trenutno ni razloga, da bi navdušenje pojenjalo ali da bi nestrpno čakali, če je morda za ovinkom nekaj še bistveno boljšega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja