Matjaž Ropret 27. aprila 2016 ob 18:44

Zgodi se, da kakšen izdelek, čeprav to mogoče niti ni bil namen proizvajalca, nagovori določeno skupino uporabnikov. V zadnjih mesecih je tak primer pametni telefon (skoraj mini tablica) nexus 6p, ki sta ga skupaj zasnovala Google in Huawei. Postal je pravi geekovski telefon, saj nanj prisegajo vsi najbolj zagrizeni tehnološki navdušenci. Kaj pa ostali uporabniki, je lahko ta reč primerna tudi zanje? Lahko, če sprejmejo njegovo rahlo pretirano velikost.

Mogoče ni kakšen maneken, še posebej sprednja stran je oblikovana zelo klasično, brez posebne inspiracije, ampak z aluminjastim ohišjem je Huawei poskrbel, da je telefon v trendu. Z izboklino za fotoaparat po celotni širini, kot da bi bil telefon različica očal iz Zvezdnih stez, pa še za edinstveno pojavo. Zadeva med uporabo ne moti, niti v žepu, pa tudi v živo izgleda veliko bolje in manj čudaško kot na fotografijah. Obdelava ohišja je dobra, nimam pa najboljšega občutka, kaj bi se zgodilo, če bi telefon zletel na tla. Ne da deluje krhek, daleč od tega, ampak s svojo masivnostjo in obliko daje vtis, da bi padec na beton ali asfalt povzročil precejšnjo katastrofo.

Če bi bil samo malo ožji …

Telefon nekoliko povečata sprednja, glasna stereo zvočnika, a bolj moti širina.
Telefon nekoliko povečata sprednja, glasna stereo zvočnika, a bolj moti širina.

Največja težava nexusa 6p je njegova velikost. Dolžino bi se še dalo prenesti, čeprav je malo tako razpotegnjenih modelov, prirastka k večini danes običajnih telefonov (lg g5, samsung galaxy s7 edge, …) je za približno cm. K temu nekaj zagotovo prispevata stereo zvočnika na sprednji strani. Ki sta glasna, zato človek vsaj delno oprosti dolžino. Težje pa širino, razen če ima košarkarske dlani. Za približno pol cm je 6p širši od večine ostalih. Saj se ga da uporabljati (nexus 6 je bil še širši), a po določenem času postane neudoben in živci v dlani začutijo kakšne neprijetne pritiske. Zaslon je z diagonalo 5,7 palcev velik, kar je odlično za večpredstavnost. Ampak galaxy s7 edge+ (je) ponuja(l) enako diagonalo v ožjem, bolj priročnem ohišju. In v praksi razlika med nexusovimi 5,7 palci in bolj razširjenimi in tudi obvladljivimi (če se je proizvajalec potrudil z izkoriščenostjo ohišja) petimi palci in pol sploh ni velika. Na žalost pa ni izbire, kdor trenutno hoče pravega nexusa, mora poseči po 6p. Malo manjši, a nikakor majhen 5x, ki ga izdeluje LG, je preveč plastičen in strojno omejen. Med drugim ima samo dva gigabajta pomnilnika, kar je za vrhunske androidne telefone zdaj že skoraj premalo.

Vendarle nexus brez kompromisov

Zakaj je geekom 6p všeč? Ker so končno dobili telefon s čistim Googlovim operacijskim sistemom, brez dodatne navlake in s sprotnimi nadgradnjami, pri katerem jim ni treba sklepati kompromisov. Vsi pretekli nexusi so pri tem ali onem, najbolj pogosto pri fotoaparatu, zaostajali za najboljšimi telefoni na trgu. Huaweijev izdelek pa je v skoraj vseh pogledih vrhunski. Zaslon amoled z razločljivostjo QHD (1440 x 2560) je oster in živahen, nič dosti ne zaostaja za tistimi, ki jih v svoje najbolj izpostavljene telefone vgrajuje Samsung. Le na soncu je malce slabše viden.

nexus6Pdruga

Telefon je nedvomno hiter. Lanski najzmogljivejši Qualcommov procesor snapdragon 810 v navezi s tremi gigabajti pomnilnika skrbi za gladko delovanje. Težava nastane samo, ko se začne ta čip, razvpit točno zaradi te lastnosti, pregrevati. Takrat ga operacijski sistem nasilno upočasni. Resno upočasni, kar lahko pomeni, da se vse skupaj popolnoma ustavi. Uporabnik mora dobesedno počakati nekaj sekund, da telefon znova začne delovati s kolikor toliko običajno hitrostjo. Dobra plat tega agresivnega preprečevanja segrevanja je točno v tem – telefon nikoli ne postane zares vroč.

Fotoaparat. Nanj so ljubitelji nexusov dolgo čakali. Še danes čislana petica, ki jo je izdeloval LG, je resda dobila optični umirjevalnik slike, a je bilo vse ostalo, z optiko vred tako povprečno, da pridobitev ni nič pomagala. Kakovost fotografij je bila še vedno mizerna v primerjavi z najboljšimi fotofoni. Zdaj je glede kakovosti končno vse na mestu. Na kratko – malo telefon zajema lepe in podrobne fotografije. Barve so pravilne in naravne, detajlov veliko, dinamični razpon precejšen, celo v temnejših prostorih ali zvečer/ponoči se zadeva presenetljivo dobro drži. Mogoče ima kakšen drug telefon boljše algoritme za samodejni hdr, ampak prav z nexusom 6p sem posnel prav lepih fotografij. Poleg tega nexus 6p kot edini Huaweijev telefon omogoča snemanje videa 4k, tako da geekom res ni treba sklepati kompromisov.

IMG_20160316_091335

Vseeno pa ga ne bi imel za primarni žepni fotoaparat (kar so telefoni že zdavnaj postali). Iz dveh razlogov. Najprej zato, ker je (pre)počasen. Že samo zaganjanje aplikacije za fotografiranje traja absolutno predolgo. Že res, da jo je možno priročno priklicati z dvojnim pritiskom tipke za vklop oz. izklop, toda potem je treba počakati sekundo ali dve, preden je sploh mogoče fotografirati. In nato tudi samo obdelovanje fotografij, še posebej hdr, traaaaja. Saj (lahko) poteka v ozadju, a je vseeno nadležno in nekako ne pritiče takemu in tako dragemu izdelku. Moja druga zamera glede fotoaparata pa leti na aplikacijo za fotografiranje in možnosti v njej. Teh je le malce več kot pri iphonu, kar pomeni – absolutno premalo. Samsungi, LG-ji in tudi huaweiji omogočajo bistveno več, predvsem veliko več ročnega nadzora, in tudi lažje in kvalitetnejše zajemanje panoram.

Kakšna malenkost še manjka

Rahlo razočara trajanje baterije. Na začetku obeta, toda pod resnimi napori, še posebej, kot je zaslon ves čas vključen, energije hitro zmanjkuje. Mogoče bi pomagalo že temnejše ozadje v aplikacijah – belina pri zaslonih amoled je smrt za baterijo (čeprav je denimo galaxy s7 edge glede tega bistveno boljši). V glavnem – med najbolj napornimi dnevi na sejmih baterija ni zdržala cel dan. In tudi med običajno vsakodnevno uporabo si težko privoščim, da grem od doma z ne povsem polno baterijo (s približno 80 odstotki, kolikor jih je ostalo po popoldanskem polnjenju in večerni uporabi), ker bom prišel nazaj domov z desetimi odstotki in šel neposredno do kabla za polnjenje. Dodatna težava je v tem, da ima nexus 6p novi priključek usb-c, kar je po svoje dobro in napredno, a zoprno, če se nekje znajdete s prazno baterijo in brez svojega polnilca.

Za vrhunski telefon je danes obvezen čitalec prstnih odtisov in nexus 6p ga ima. Na zadnji strani, brezhibno delujočega. Pozicija je dobra takrat, ko telefon držimo v roki, in precej slabša takrat, ko ga imamo na mizi. Takrat pomaga pametno zaklepanje, ki pa ni vedno natančno.

Programski del je tisto, kar je bistvo nexusa. Android izgleda tako, kot si ga zamišlja Google. Kar pomeni všečno, sodobno, minimalistično, prav nič načičkano, kot je v navadi pri marsikateri preobleki najuspešnejših proizvajalcev. Mogoče se bo vse skupaj komu še vedno zdelo špartansko, navsezadnje je edina aplikacija za e-pošto gmail, za ogled fotografij in videov kar google foto, ki je v osnovi oblačna storitev za fotografije, in še kakšno luknjo v ponudbi bi se dalo najti. Je pa vseeno čisti android že toliko napredoval, da večjih pomanjkljivosti vseeno ni. Nekoliko več preobleke proizvajalcev omogočajo tudi na zaklenjenem zaslonu – nexus sicer ponuja srednje uporabno implementacijo prikaza ure in obvestil na izključenem zaslonu (na zaslonu amoled, ki to omogoča, se prižgejo samo tiste točke, ki se morajo prižgati) – in v obvestilnem polknu. Čisti android ima pluse in minuse, največja dobrobit je jasno v tem, da so nadgradnje sistema na voljo takoj in da so uporabniki sproti, vsak mesec deležni zdaj že rednih varnostnih popravkov. Drugi, kot so Huawei, LG in Samsung jih izdajajo kvečjemu na vsakih nekaj mesecev ali pa jih sploh ne.

Večjih presenečenj aktualni nexus vseeno ni prinesel. In do popolnosti mu vseeno še marsikaj manjka. Ni vodotesen. Ne omogoča brezžičnega polnjenja. Kot rečeno ima slabo vzdržljivo baterijo. Nima reže za pomnilniško kartico in v Sloveniji je za nekaj več kot 600 evrov brez vezave oz. 500 evrov z vezavo v prodaji samo različica z 32 GB prostora za podatke, kar v praksi pomeni kakšnih 24 GB. Telefon je dobra zmes visoke tehnologije, ki je bila na voljo ob koncu lanskega leta, ni pa v segment mobilnih telefonov prinesel ničesar novega in vznemirljivega.

Vseeno nexus 6p kaže, kakšne rezultate bi lahko dajala kombinacija Huaweijeve izpopolnjenosti pri strojni in Googlove vizije pri programski opremi. Treba bi bilo le še malo optimizirati trajanje baterije in hitrost fotoaparata, potem pa zasnovati in izdelati nekoliko manjšo različico z letošnjim, manj pregrevajočim se procesorjem. Do takrat je nexus 6p dobra izbira za ozko ciljno skupino, večini pa se bo bolj primerno zdelo kaj drugega. Manjšega.

——-

Tukaj je nekaj primerov fotografij, ki sem jih posnel z nexusom 6p.

IMG_20160316_183446

 

Huawei nexus 6p
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema
 • Cena
4.3

Naj kupim?

Če si geek, če so ti pomembne takojšnje nadgradnje androida in če te ne moti velikost, je to tvoja najboljša izbira. Aparat za nekaj več kot 600 evrov (32 GB) ni huronsko drag, a tudi ni poceni. Če se v teh opisih ne najdeš, se je mogoče bolje ozreti za čim drugim, morda celo bolj izpopolnjenim in malo manjšim. Samsungova galaxyja s7 in s7 edge sta zagotovo prva izbira, toda v prodaji je od nedavnega tudi LG g5, kmalu pa prihajata še HTC 10 in Huawei p9.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
 • hoj
  Kaj manjši. Ekran mora biti diagonala 2x2m. Rabiš pa podstreščka, da tiga bo nosil.
  motalicapres
  boditevcvetju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.