Nevidno zlo Neskončna tema: Hkrati najboljše in najslabše iz videoiger (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 14. julija 2021 ob 06:26

Netflix je postal odložišče risank različnih slogov in kakovosti, toda z zadnjo si niso naredili usluge. Zdelo se mi je, kot bi bil v igri, ne da bi jo imel možnost igrati!

Resident Evil, ko so k nam prišli filmi z Millo Jovovich, smo naslov poslovenili v Nevidno zlo, je japonska grozljiva medijska franšiza, ki se je pričela z video igro iz leta 1996 s prvotno načrtovanim imenom Biohazard. A ker je bila za sistem DOS registrirana igra s tem imenom, so morali najti drugega. V njej se skupina posameznikov bori proti farmacevtskemu podjetju Umbrella Corporation, ki ima v okolici ameriškega mesta Raccoon City laboratorije za razvoj biološkega orožja. Ustvarili so namreč virus T, ki okužene ljudi spremeni v krvi željne zombije in živali v pošasti.

Novejše igre so se v zgodbi nekoliki odmaknile od tropov zombijev ter mesta in podjetja, kjer se je vse skupaj začelo, čeprav ostajata rdeča nit in vzrok. Risana serija V temo se v štirih epizodah dotika političnih spetk za izbruhom, toda žal je videti ter deluje kot dodatek igram in ne kot samostojna serija. Podrobnosti izrisanih likov, predmetov ter animacija je namreč enaka tisti, ki smo jo vajeni v vmesnih animacijah, katera namen je igralce logično in vsebinsko pripeljati v naslednji nivo. V zadnji četrti epizodi pa celo gledamo nekaj, kar spominja na zaključni spopad z »bosom«. Nadvse mogočnim zombijem z eno samo šibko točko. Vsaka resna igra se končna na podoben način. Razlika je pač v tem, da likov ne vodimo in ne vplivamo na njihovo početje, preprosto zgolj gledamo prej definirano zgodbo.

Časovno je serija postavljena po dogodkih igre Resident Evil 4 z Leonom Kennedyjem, predstavljen je kot tisti kup tip, ki je rešil predsednikovo hčer in s Claire Redfield v glavnih vlogah. Leon naj bi raziskal kibernetski napad na Pentagon, za katerega je obrambni sekretar prepričan, da ga je izvedla Kitajska, medtem ko Claire pomaga graditi šole v izmišljeni bližnje vzhodni državi Penamstan. Država je pomembna za Združene države in Kitajsko ter je obenem dobro testno območje za preizkušanje virusa T. Bolje ne bi moglo biti. Imate velesili, ki vse bolj rožljata z orožjem, majhno nepomembno državo za preizkušanje nevarnega virusa in zdravilo zanj, ki ga uporabljajo za ustvarjanje popolnoma ubogljivih nadvse mogočnih vojakov. Če malce pomislite, boste celo našli skrito sporočilo. Kapitalizem je slab, saj ga posamezniki zlorabljajo, da bi pridobili denar, moč ali oboje. Toda to je šablonsko, saj skritega sporočila preprosto ni.

Serija je tudi vsebinsko podobna igri. Akcija je v ospredju, vse drugo so kulise, ki služijo namenu. Kot ni skritega sporočila, prav tako te nimajo pomena, razen tega, da se glavni liki proti zombijem ne borijo na belem ozadju. Gre tudi zato, da so želeli avtorju v 25 minut, koliko traja posamezna epizoda, strpat čim več dogajanja. Povsod, kjer ni akcije, se zato čas vrti mnogo hitreje. Junaki zdrvijo skozi te po mnenju scenaristov nepomembne prizore. Serija me ni prepričala in zdi se mi, da je le še ena od tistih vsebin, ki jih Netflix meče na svoj seznam kot po tekočem traku, da je v očeh morebitnih naročnikov zanimivejši od tekmecev.

Kaj: Resident Evil: Infinite Darkness

Kje: Netflix

Ocena 2: Kot bi se nekdo odločil sestaviti risani film iz animiranih prizorov, ki vežejo nivoje v videoigrah!

Priporočilo: Kakovost ni nič posebnega, animacija takisto, pa še nasilje in grozljivi prizori se nizajo v nedogled, zato ni za najmlajše.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja