Netflixova serija The Sandman navdušila: Hvalospevi so upravičeni! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 10. avgusta 2022 ob 06:52

Neil Gaimanov Morpheus, eden od sedmerice večnih bitij, kralj dimenzije sanj in osrednja figura stripov Sandman, je zvezda nove odlične Netflixove serije. Ta je že navdušila tako gledalce kot kritike.

Netflix jo opisuje kot bogato mešanico modernega mita in mračne fantazije, v kateri se prepletajo fikcija, zgodovinska drama in legende! Pripoveduje namreč zgodbo o kralju sanj Morpheusu (Tom Sturridge), ki leta 1916 obišče Zemljo, da bi ujel in v sanjsko dimenzijo vrnil eno od pobeglih nočnih mor, Korintčana (Boyd Holbrook). Istočasno amaterski okultist sir Roderick Burgess (Charles Dance) izvede urok, s katerim želi priklicati in ujeti Smrt, da bi iz njenih krempljev rešil sina. Namesto nje, ujame Morpheusa, ki v stekleni kletki ostane kar 106 let. Ko mu končno uspe pobegniti, ugotovi, da je med njegovo odsotnostjo sanjska dimenzija propada. Ob koncu prve epizode v pogovoru knjižničarki Lucienni (Vivienne Acheampong) odvrne, »enkrat sem jo že zgradil, jo bom pač še enkrat«. Odločen se poda iskati predmete, ki mu dajo moč in ki mu jih je odvzel Burgess. Čelade, sanjskega kamna in mošnje s peskom. Izkaže se, da naloga ne bo preprosta. Čeprav Morpheus ni v središču fantazijskega sveta, ni njegovo vrhovno božanstvo pa odločitve in presoje pomembno vplivajo na celo stvarstvo. Se je prepozno vrnil in to drvi proti pogubi?

Slišati je preprosto. Vendar ni. Peščeni mož je zgoščena zgodba z veliko pripovedi v različnih časovnih obdobjih, na katere vpliva na videz neskončno likov in lokacij. Zaradi tega bo marsikoga zaskrbelo, da serije ne bo mogel spremljati brez podrobnega poznavanja stripov. Poznavanje ozadja ni odveč, a tudi ni nujno. Gledalci so postopoma vpeljani v bogato, zapleteno »vesolje«, brez preobilja nepotrebnih informacij. Prva epizoda je namenjena spoznavanje ozadja in glavnih likov ter postavlja temelje za naslednje. Res pa je, da je pozorno gledanje najmanj priporočljivo, kajti če spregledate katero od pomembnih podrobnosti, se boste v kasnejših epizodah morebiti praskali po glavi in se spraševali, »od kod zdaj to«. Čeprav je Morpheus osrednji lik, njegove zgodbe ne bi bilo brez osupljivih podpornih in stranskih likov. Od Luciferja Morningstarja (Gwendoline Christie) in Johanne Constantine (Jenna Coleman) do Lyte Hall (Razanne Jammal) in Smrti (Kirby Howell-Baptiste). Če naštejem le najbolj pomembne.

Za serijo, ki je stala neverjetnih 165 milijonov dolarjev, se spodobi, da je odlična. Da je, se večina strinja. Že nekaj časa namreč nisem slišal toliko hvalospevov. Lepa, bujna, bogata, veličastna, nič manj kot mojstrovina, … Produkcija je brez dvoma na izredno visoki ravni. To se kaže na vsakem koraku. Je prepričljiva, skoraj zvesta priredba Gaimanove priljubljene in zapletene stripovske serije, kar priznavajo tudi poznavalci, medtem ko druge prepriča z opojno mešanico žanrov fantazije, drame, nežne grozljivke in »noir« trilerja. Ne morem, da se s tem ne bi strinjal. Povleče te vase, da se težko zavestno prepričaš, da ne bi vseh desetih epizod pogledal v eni samo noči. Kljub temu da zahteva pozornost in te na trenutke avtorju zasujejo s skoraj preveč informacijami. Toda to je posledica stripov, za katere je dolgo časa veljajo, da jih ni mogoče preoblikovati v igrano serijo. Netflixu je uspelo dokazati nasprotno in nam za kratek čas spet dal serijo, zaradi katere je naročnina nanj opravičljiva.

Kaj: mračna fantazijska serija The Sandman

Kje: pretočna storitev Netflix

Ocena 4,5: Če vam je fantazijska zgodba všeč ali ne, serija je izredna in nudi pristno priredbo stripovske predloge. Fascinantna igralska zasedba, obsežni svet poln strašljivih in mističnih elementov ter intimne človeške želje in strahovi bodo navdušili tako poznavalce stripa kot one, ki ga ne poznajo.

Priporočilo: Zaradi temačnosti ni najbolj primerna za najmlajše. V večino svobodnega sveta je zato označena kot primerna za starejše od 18 let. Toda gre za izjemno zgodbo in produkcijo, zato ogled priporočam tudi vsem tistim, ki jim sicer stripovske zgodbe in fantazije niso najbolj ljube!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.