Netflix za en mesec znižuje kakovost, Youtube bi lahko preprečil množico ogledov škodljivih videov
Matjaž Ropret 20. marca 2020 ob 10:13

Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg, je v sredo poklical izvršnega direktorja Netflixa Reeda Hastingsa. Sinoči je ponudnik pretočnega videa z največ naročniki sporočil, da bo evropskim uporabnikom za 30 dni malo poslabšal kakovost slike. Kasneje je podobno potezo povlekel še Youtube.

Ukrep je povezan s trenutnimi preobremenitvami omrežij, ki so posledica dejstva, da smo vsi, ne samo v Sloveniji, doma. Zaradi česar še več uporabljamo internet, tako za delo od doma, kot za komunikacijo s tistimi, s katerimi se v živo ne moremo in smemo družiti, in seveda za kratkočasenje. Slednje predvsem s serijami in filmi ter igrami. To pa povzroča ogromne količine prenosa podatkov, zaradi česar imajo operaterji že težave, čeravno za zdaj trdijo, da obvladujejo situacijo.

Vsekakor pa je bil namen Bretonovega pogovora s Hastingsom ravno v tem, da se na eni strani pomaga operaterjem in na drugi zagotovi delovanje tistega, kar je v tem času najbolj pomembno. Tako je Netflix sporočil, da bo zniževal bitno hitrost videa glede na uporabnikov linijo, a da bo pri tem slika še vedno izpadla lepo. Ocena je, da bo nižja kakovost prinesla približno četrtinsko znižanje prenosa podatkov, ki ga v Evropi povzroča Netflix, ki ima sicer globalno skoraj 170 milijonov naročnikov. Ta je sicer že doslej uvedel več tehnoloških ukrepov za zmanjšanje podatkovnih obremenitev, med drugim je že zakodiral vse naslove v videoteki v novejšem video kodeku, ki za primerljivo kakovost slike porabi manj pasovne širine. Njegov video 4K sicer zahteva konstantnih 15 megabitov na sekundo, slika v polni visoki razločljivosti največ polovico tega, lahko pa tudi manj, saj obstaja več stopenj kakovosti. Ura videa HD sicer tipično pomeni približno 3 GB podatkov, videa v standardni razločljivosti pa en gigabajt. 

Ni si težko zamišljati podobnih klicev tudi direktorjem drugih podobnih storitev, pa morda podjetju Epic Games, naj se v prihodnjih tednih vzdržijo večjih posodobitev igre Fortnite, ki nanesejo po nekaj deset GB. Prav ta igra je še ena od globalnih uspešnic, ki najbolj zasedajo “linije”, večina ostalih storitev naročniškega videa je precej bolj regionalnega značaja, pa tudi njihova kakovost slike pri večini ni niti blizu Netflixovi.

Dejansko so se že zgodili, saj je Breton poklical tudi velikega šefa Google (oz. Alphabeta) Sundarja Pichaija in rezultat pogovora je sprememba pri Youtubu. Ta bo začasno nastavil vse videe, ki jih gledajo evropski uporabniki, na standardno razločljivost. Ni pa čisto jasno, ali bo HD še vedno dostopen (ročno, kot po navadi) ali ne. Pomagalo pa bi tudi, če bi Youtube sproti umikal množico neumnih in škodljivih videov z lažnimi informacijami o virusu in teorijami zarot, ki dobivajo na milijone ogledov. To tudi mora nekaj prispevati k celotni količini bitov, ki se pretaka po omrežjih. Menda so klic dobili še v Disneyju in bili pozvani, naj preložijo začetek ponujanja storitve Disney+ v Evropi.

Težave so sicer tudi v govornem delu (mobilnih) omrežij, zaradi česar določeni operaterji menda spreminjajo način kodiranja zvoka med pogovori. To je prav tako ukrep za varčevanje s pasovno širino. Z boljšim kodekom omrežje verjetno ne bi preneslo močno povečanega števila klicev.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.