Netflix je zmagal proti VPN-jem in proxyjem
Matjaž Ropret 18. oktobra 2016 ob 21:20

Kmalu po globalnem zagonu so v Netflixu napovedali, da bodo zatrli VPN-je in posredniške strežnike, ki vsem naročnikom zunaj ZDA omogočajo dostop do »prave«, ameriške inačice storitve. Čeprav so še na dogodku v Las Vegasu trdili, da težko vedo, kdo do videa dostopa po takem obvodu in kdo ne. Očitno so kasneje temu posvetili več pozornosti in našli načine, kako preprečevati VPN-je. Začela se je igra mačke z mišmi, kjer je mačka očitno zmagala.

Tudi precej slovenskih uporabnikov, v glavnem tistih, ki so naročnino imeli že od prej, je v prvih mesecih uradne dostopnosti netflixa v naši držali še naprej uporabljalo posredniške dostope, ker je bil katalog naslovov za naš trg precej boren. Kasneje je ponudnik to izboljšal, še vedno pa marsičesa, kar lahko gledajo Američani, zunaj ZDA ne moremo. To ne velja samo za Slovenijo, ampak tudi za druge države. In marsikdo bi na potovanju rad imel svojo različico netflixa, pa je obsojen na avstrijsko, špansko ali tajsko, ker zadeva samodejno preklopi na tisto državo, v kateri se povežeš. Ali pa je sploh brez, če denimo potuje na Kitajsko (ali v Severno Korejo). Odslej bodo to le še težko počeli, ker po zadnjih informacijah večina ponudnikov tovrstnih malih prevar obupava. Mnogi so se borili, neprestano menjali »deblokirne« številke IP in uporabljali druge trike, a jih je Netflix vedno znova našel.

V zadnjih sedmih mesecih smo vložili ogromno časa, denarja in truda v odpiranje ameriškega netflixa. Žal je vsakič, ko smo vzpostavili novo omrežje ali našli drugačen obvod, Netflix to blokiral v roku nekaj ur. Zato nadaljnje vzdrževanje takega odblokirnega kanala preprosto ni več upravičeno,

so zapisali v avstralskem UFlixu. In do enaka spoznanja prihajajo ponudniki po vsem svetu. Z večino običajnih storitev VPN, kot je priljubljeni Tunnel Bear, netflix že nekaj časa ne deluje več. Knjižnico sicer prikaže, iz tiste države (denimo ZDA), kjer je vzpostavljeno navidezno omrežje, a videa potem ne predvaja. Gledalec zagleda samo sporočilo o napaki, ki ga poziva, naj neha uporabljati odblokirnik ali posredniški strežnik. Netflixu je očitno veliko do tega, da v vsaki državi pretaka samo tiste videe, za katere ima sklenjene dogovore z imetniki pravic. Morda računajo, da bodo tako tudi lažje prišli do dodatnih pogodb.

Ostali ponudniki pretočnega videa za zdaj niso tako aktivni v boju proti gledalcem, ki poskušajo »nezakonito« priti do njihove storitve. Amazonov Prime video se da brez težav gledati tudi v Sloveniji, vsaj tisto, kar je vključeno v naročnino. Za dodatne nakupe je treba imeti pravi, recimo britanski račun in kreditno kartico.

Podobno je še vedno dosegljiv BBC-jev iPlayer, britanska ustreznica RTV 4D. Doslej smo ga lahko celo tujci uporabljali brez omejitev, niti registrirati se ni bilo težko. Po novem pa bo treba pri odpiranju računa vnesti podatke o plačanem RTV-prispevku (britanskem, seveda). Kako točno bo to izgledalo in koliko bodo robotki pri preverjanju strogi še ne vemo, verjetno pa bo tudi BBC poskusil zajeziti poplavo gledalcev zunaj meja Združenega kraljestva in tako pomiriti lastnike pravic. Te se še vedno prodajajo teritorialno in dokler nekdo ne spremeni sistema, se bodo ponudniki pretočnega videa bolj ali manj zavzeto in iskreno spopadali s trumami internetnikov, ki bi gledali, česar jim ne pustijo. Niti, če so za to pripravljeni plačati.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki