Neresno je konec leta 2016 predstaviti televizijsko storitev brez HD-ja
Matjaž Ropret 19. decembra 2016 ob 09:38

Simobil Now je nova možnost za spremljanje televizijskih programov. Ena redkih, ki niso vezane na kable in fiksno lokacijo. Najbrž za večino ne bo nadomestilo za antenski sprejem, čeprav bi z namensko strojno opremo lahko bila. Ni idealna, ima pa nekaj dobrih nastavkov. Ampak, za božjo voljo, dragi Simobilovci, dodajte možnost naročnine na programe v visoki razločljivosti. Storitev pretočnega videa brez HD-ja konec leta 2016 je neresna.

Za sprejem televizijskih programov sta bolj ali manj samo dve možnosti. Klasična z anteno ali naročnina pri operaterju fiksnih storitev (kabelska ali IP TV). Brez te opreme, zgolj kot dodatna digitalna (spletna) storitev (t. i. over the top, na kratko ott), je bila do zdaj na voljo samo Telemachovim naročnikom na mobilno telefonijo s storitvijo d3go. V Simobilu so zato očitno prepričani, da obstajajo potencialni naročniki na televizijo, ki ni vezana na nobeno drugo naročnino ali opremo. Simobil Now, kar je slovensko ime za Now TV streaming, storitve krovne družbe Telekom Austria (TAG), ponuja 40 televizijskih programov, med njimi so tudi Pro plusovi, nekaj malega filmov, ogled za nazaj in deset ur snemanja za osem evrov na mesec. Za zdaj samo za Simobilove naročnike, a menda kmalu tudi za vse ostale. Gledati se da v brskalniku na računalniku ter v aplikaciji na androidnih ter jabolčnih telefonih in tablicah. Prek Googlovega protokola chromecast pa naj bi se dalo sliko spraviti tudi na televizor. Sliši se kar ugodno in uporabno, v praksi pa je več slabših plati.

Tako izgleda domači zaslon storitve Simobil Now. Prav nič revolucionarno, a pregledno.
Tako izgleda domači zaslon storitve Simobil Now. Prav nič revolucionarno, a pregledno.

Najprej kakovost slike in nabor vsebin. Televizijski programi so v standardni razločljivosti (SD) in slika je temu primerna – povprečna. Na manjših zaslonih ni tako slabo, na večjem monitorju in še posebej televizorju pa se pozna zmazanost, ni jasnine HD-ja. Razumem, da so v Simobilu želeli ponuditi storitev, ki ne bo že na prvi pogled izgledala predraga. In verjetno mi bodo hitro postregli z argumenti, da tudi v njihovi (Amisovi) IP TV še vedno marsikdo gleda programe SD in da je pasovna širina precej velika za tovrstno razločljivost. Ampak ne gre za to. Že vsaj dve leti se resno pogovarjamo o 4K, zdaj pa pride na trg nova storitev, ki ne ponuja niti HD-ja. Ta bi moral biti na voljo vsaj kot (doplačljiva) možnost. Vsaj če v Simobilu kaj dajo nase in na to, da so tehnološko kolikor toliko v koraku s časom. Najbrž se v tem operaterju spet ne bodo strinjali, ampak po moji oceni bi bila kakšnih 12 evrov na mesec primerna cena za boljšo sliko. To bi pomenilo polovično povišanje glede na osnovno ceno in toliko stane tudi najdražja naročnina pri Netflixu (ki za to toliko evrov ponuja 4K).  Glede izbora in števila programov so okusi in preference različni, a osebno bi rad videl več športnih (Sportklub, Eurosport), avstrijskih (ORF) in nemških (RTV, Pro7). V videoteki je za zdaj nekaj ne ravno najnovejših Disneyjevih filmov in celovečernih risank in trije (!) filmi studia ABC. Obljubljajo, da se bo nabor teh vsebin povečeval in nekatere naj bi celo bile v kakovosti HD. Videoteko trenutno zapolnjuje izbor zamujenih televizijskih oddaj.

Ponudba v videoteki je za zdaj skromna.
Ponudba v videoteki je za zdaj skromna.

Uporaba storitve je dokaj preprosta, uporabniški vmesnik je podoben kot pri drugih tovrstnih storitvah. Na levi se gledalec ali s prsti ali z miško sprehaja po programih gor in dol, všeč mi je, da je treba spremembo programa potrditi, ne da se zamenja takoj, ko se začnem pomikati po njih. Na osnovnem zaslonu pa se uporabnik med različnimi možnostmi (TV, videoteka, …) pomika po vodoravni liniji. Spet, nič revolucionarno novega. Pri ogledu za nazaj pogrešam zelo uporabne oznake, ki jih denimo športnih dogodkom v storitvi TV2go dodajajo v T-2. V Simobil Now je treba ugibati in iskati, kdaj se je na tekmi ali v filmu kaj zgodilo.

Preizkusil sem predvajanje na računalniku in androidnih napravah. V osnovi deluje dobro, se je pa občasno dogajalo, da se je slika ali zatikala ali celo popolnoma ustavila in sem potem spremljal »radijski« prenos, dokler nisem kliknil osveži ali prestavil programa. Nikakor pa nisem uspel dobiti slike na televizor prek chromecasta. Ta protokol imajo vgrajeni televizorji s sistemom Android, možno pa je dokupiti napravico, ki ga doda. Če je prijavljena v isto (domače) omrežje kot telefon, tablica ali računalnik, je možno nanjo (na televizor) poslati določeno vsebino. V aplikacijah, ki to podpirajo ali v brskalniku chrome z ustreznim vtičnikom se prikaže ikona kvadrata s tremi delčki kroga in po kliku nanjo TV samodejno prevzame predvajanje vsebine. Simobil Now pri meni z več različnimi napravami ni niti enkrat predvajal televizijske slike ali filma, prikazala se je samo ikona aplikacije, medtem ko je »chromecastanje« iz aplikacij google foto, youtube ali netflix delovalo brez težav. Ne pravim, da morda komu drugemu zadeva ne deluje, ampak ta način je preveč nezanesljiv in ima preveč omejitev, da bi bil lahko resna možnost za spremljanje televizijskih programov na televizorju, kjer jih večina še vedno hoče gledati. In enako velja za filme.

Aplikacija uporabniku že na začetku predstavi možnost chromecast, ki pa lahko deluje ali pa tudi ne.
Aplikacija uporabniku že na začetku predstavi možnost chromecast, ki pa lahko deluje ali pa tudi ne.

V Simobilu so povedali, da razmišljajo o lastni napravi(ci) za spremljanje Simobil Now in mislim, da bi morali predvajalnik v obliki škatlice (kot Apple TV) ali ključka, ki se ga vtakne neposredno v HDMI, ponuditi čimprej. Skupaj z daljinskim upravljalnikov, seveda. Samo tako bi lahko naročniki na to storitev brez težav gledali televizijo tam, kamor spada. In take naprave niso drage, večinoma stanejo okrog 50 evrov. Res je, da potem vse skupaj ne bi bilo dosti drugače kot standardna naročnina na televizijo, a še vedno ne bi bilo omejena na točno določeno omrežje, delovalo bi kjerkoli in tudi napravo bi bilo mogoče odnesti s seboj, jo priključiti drugod in gledati TV kot doma. Druga možnost je seveda, da bi razvili aplikacije za vse glavne televizorje (androidno za Philips in Sony, pa vsaj še za LG, Panasonic in Samsung). Ampak, še enkrat, potem še toliko bolj manjka HD. Bi bila potem to lahko rešitev za tiste, ki zdaj spremljajo Pop TV z anteno in bodo ostali brez njega? Mogoče, ampak za marsikoga najbrž ne. Simobil Now pač zahteva zanesljiv in dokaj hiter internetni dostop. Vprašanje je, koliko je takih lokacij, kjer ni kablov, je pa dovolj dober signal LTE. Seveda pa so nekateri vztrajali pri anteni, ker je bila ta možnost zastonj. In zanje dodatnih sto evrov na leto mogoče ni sprejemljiva sprememba. Ali pa tudi, kdo ve. Skupaj z ustrezno internetno naročnino je uporabnik takoj na 30 evrih na mesec.

V vsakem primeru mi je všeč ideja televizijske naročnine, ki je neodvisna od ostalih naročnin in vezav, omrežij in točno določenih naprav (set-top-boksov ali dekodirnih kartic). Pušča pa Simobilova rešitev v različici 1.0 vse preveč neizpolnjenih želja. Boljša slika, več možnosti izbiranja programov, elegantnejša in predvsem delujoča rešitev za pošiljanje slike na televizor, vse to še manjka. Če v Simobilu s to storitvijo mislijo resno, in je niso ponudili samo zato, ker v skupini TAG obstaja platforma zanjo in s tem niso imeli veliko dela, zdi pa se jim, da bi lahko nekaj zaslužili, se nadejam, da najkasneje čez nekaj mesecev moje današnje pripombe ne bodo več relevantne.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.