Nepričakovana, a logična kolaboracija Appla in Samsunga
Matjaž Ropret 7. januarja 2019 ob 06:39

Sejem Ces, ki se danes začenja v Las Vegasu, običajno še največ otipljivih novosti prinese pri televizorjih. Velika večina ostalega, morda so izjema še prenosniki, je zelo pogosto dimna zavesa, tehnologija, ki nikoli ne pride v prodajo. Letos utegne biti zelo podobno. Vsaj glede pomembnosti »televizijskih« napovedi.

Samsung in Apple sta namreč najavila, da pomladi na televizorje prvega prihajata aplikacija iTunes in tehnologija brezžičnega prenašanja vsebin AirPlay 2. To bo veljalo tako za letošnje kot lanske modele. Slednji bodo dobili ustrezno nadgradnjo programske strojne opreme (firmwarea), ki bo dodala podporo za Applov protokol. Ta je uporaben in vsekakor fin dodatek za vse uporabnike jabolčnih naprav, ki lahko na ta način s svojih iPhonov in iPadov sliko ter zvok spravijo na večji ekran ter boljše zvočnike. Toda glavna novica je vsekakor iTunes.

Applova trgovina z glasbo, filmi in televizijskimi serijami je dobro založena, ponuja vsebine 4K in je na voljo po celem svetu, toda za uživanje v teh vsebinah na največjem zaslonu v stanovanju je bilo doslej skoraj nujno poseči po večpredstavnostnem predvajalniku Apple TV. Ali pa na televizor priključiti Macbook (z ustreznim priključkom se da tudi iPad). Odslej pa bodo lahko lastniki Samsungovih televizorjev dostopali do svoje obstoječe knjižnice iTunes ter kupovali in si sposojali filme ter serije, vključno s tistimi v kakovosti 4K HDR. Vsebine pa bodo delovale s storitvami, ki jih uporabniki televizorjev korejskega proizvajalca že poznajo, denimo univerzalnim vodičem in pomočnico Bixby.

Za Apple so pred leti analitiki vztrajno napovedovali, da bo začel ponujati svoje televizorje, vendar s(m)o nekateri pravilno ugotavljali, da za kaj takega ni prav veliko možnosti. Apple se je pri širjenju portfelja naprav raje podal v druge sfere, denimo pametne ure in popolnoma brezžične slušalke, toda veliko indicev je, da bo poskušal postati pomemben na področju zabavnih vsebin. Ne samo kot preprodajalec, kar počne že dolgo, ampak kot ustvarjalec lastnih po Netflixovem in Amazonovem zgledu. Zato je napoved širjenja dostopnosti storitve iTunes logična in nujna. Najbrž je samo vprašanje časa, kdaj bo še katera od drugih televizijskih platform deležna podobne napovedi kot je tokratna Samsungova.

Aplikacija iTunes bo sicer na Samsungovih TV-jih na voljo v nekaj več kot stotih državah. Skoraj povsod po svetu pa bodo televizorji dobili podporo za protokol AirPlay 2. Z njim bo možno enostavno predvajati videe, prikazovati fotografije in poslušati glasbo ter podkaste (ali internetni radio) z mobilnih naprav na televizorju. Edini pogoj je, da sta obe napravi v istem brezžičnem omrežju.

V Samsungu ob tej napovedi poudarjajo, da si že ves čas prizadevajo na svoje zaslone prinesti čim širši nabor vsebin in da televizorje razumejo kot odprto platformo. V Applu pa so zadovoljni, ker bodo omogočili svoje storitve večjemu številu uporabnikov in ker bodo lastniki iNaprav imeli možnost za uživanje v teh vsebinah na večjem zaslonu. Zagotovo presečna množica uporabnikov ni tako majhna, saj si iPhone lasti več sto milijonov ljudi, Samsung pa je že 13 let globalna številka ena pri televizorjih.

Poleg iTunes pa bodo Samsungovi televizorji pridobili še podporo za druge pomočnice, poleg hišne Bixby. Tako jih bo mogoče upravljati z Alexo ali Googlom, vendar samo, če bo zraven ustrezna napravica, torej Amazon Echo ali Google Home, in za nekatere osnovne ukaze, kot so glasnost, spreminjanje programa in podobno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografiji: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja