Nepotrebna bedarija ali nekaj, kar vam bo rešilo življenje?
Marjan Kodelja 28. novembra 2022 ob 06:26

Izdelovalci na velik zvon obešajo primere, ko je elektrokardiogram (EKG) rešil življenja, a obenem v istem dihu (beri drobnemu tisku) priznavajo, da pametne ure niso medicinske naprave in jih ni mogoče uporabljati za diagnostiko in zdravljenje. »What the heck?« V čem je potem sploh smisel omenjene funkcije?

Elektrokardiogram oziroma skrajšano EKG je enostaven neinvaziven način snemanja šibkih električnih signalov, ki jih »oddaja« srčna mišica. Zdravnik metodo uporabi, ko preverja delovanje srca bolnika, ki je imel srčni napad, ali pri simptomih, kot so razbijanje srca, hiter utrip ali bolečine v prsih. Morda so posledica resnih tegob, od nepravilnih srčnih ritmov (aritmij) do potencialno blokiranih ali zamešenih arterij.

Kako deluje EKG?

Elektrokardiogram torej snema električne signale in jih prikaže v obliki grafikona utripanja srca. Oblika signala in časi med vrhovi pomagajo ugotoviti, ali je aktivnost srca normalna, počasna, hitra ali nepravilna. V ta namen na točke telesa nalepijo največkrat deset elektrod, ki signal beležijo popolnoma brez bolečini ali kakršnega koli nadležnega občutka. Postopek traja med petimi in desetimi minutami. Ker je elektrod več, ima zdravnik za oceno na voljo več podatkov, in ker so razporejene po vsem telesu, je snemanje zagotovo natančno.

Če je postopek preprost in neboleč, zakaj sploh potrebujemo nosljivo napravo? Razlog je pravzaprav samo en. Ker profesionalna meritev zahteva obisk zdravnika, medtem ko elektrokardiogram s pametno uro posnamemo kjerkoli in kadarkoli želimo. Ni se treba naročati in vsake dva tedna obiskovati zdravnika.

Čeprav EKG na zapestju ni nadomestilo za snemanje s profesionalno opremo pod nadzorom usposobljene osebe, je v nekaterih okoliščinah lahko koristen. Snemanje zlahka zaženemo na primer po zahtevnejši telesni vadbi, zjutraj, ko se zbudimo ali ko se slabo počutimo, pa ne vemo, zakaj. Niti razumeti ga ni treba. Ura bo ocenila, a je na grafu karkoli čudnega.

Huawei Zdravje, ura Watch GT 3 Pro

Kako EKG snema pametna ura?

Snemanje elektrokardiograma s pametno uro poteka po popolnoma enaki metodi, le da sta elektrodi samo dve. Ena meri signal na zapestju roke, na kateri jo nosimo, in druga v konici prsta nasprotne, s katerim se dotaknemo krone ali gumba na ohišju. Pri tem moramo biti izredno pazljivi, da se prst ne dotika kože okoli ure, kajti zaradi tega je lahko meritev neuspešna.

Postopek sicer ni tako preprost, kot bi mora mislili iz zapisanega. Dotakneš se elektrode s prstom, počakaš pol minute in grafikon je na voljo, da si ga natančno ogledaš v aplikaciji na telefonu. V teoriji štima, a praksa je diametralno nasprotna. Dobršen del meritev, po moji oceni med tretjino in polovico, morda celo več, ne bo uspešnih. Tozadevno mi je največ težav povzročala Huaweieva, medtem ko je bilo neuspešnih meritev z Applovimi in Samsungovimi urami nekoliko manj. Ker elektrodi merita šibek električni signal, ga zlahka »izgubita«. Če je površina umazana, koža presuha, kar je še posebej izrazito v zimskih mesecih oziroma zaradi drugih težav. So trenutki, ko nikakor ne gre in tedaj je bolje prekiniti in poskusiti kasneje.  

Samsung Health Monitor, ura Galaxy Watch 5 Pro

Zakaj ni v vsaki uri?

Snemanje elektrokardiograma na pametni uri je eno od funkcij na zahtevo. Ker je, kot sem izkusil na lastni koži, ne najbolj preprosta za uporabo, sodi med tiste, ki jih večina uporabi enkrat in nanjo nato pozabi. Večji pomen ima za srčno žilne bolnike ali vsaj posameznike, ki so genetično ali zaradi življenjskega sloga nagnjeni za tovrstne zdravstvene tegobe. To je en razlog, zakaj funkcije ne dodajo vsaki napravi, saj vgradnja elektrod in tipala električnega signala ni ravno raketna tehnika. Drugi je praktičen. Če želi podjetje uro s funkcijo snemanja elektrokardiograma prodajati, mora v Evropi pridobiti certifikat CE. Postopek običajno traja kar nekaj časa, kar je mimogrede en od razlogov, zakaj nismo mogli funkcije EKG uporabljati na nekaterih urah, ki so jo imele in so bile na prodaj na slovenskem trgu. Leta smo čakali, da jo je omogočil Apple, medtem ko sta bila Huawei in Samsung bolj promptna.

Tipalo in elektrodi za snemanje elektrokardiograma so uporabni za merjenje hitrost pulznega vala in sklepanje o togosti arterij. Funkcijo ima Huaweieva najnovejša ura.

Ne glede na omejitve, ki so vedno prisotne pri spremljanju fizioloških znakov na zapestju in dejstvu, da nosljive naprave ne morajo nadomestiti profesionalnih, so posamezniki, ki jih boste veseli. Merite in snemate pa lahko, koliko želite, dokler se zavedate preprostega dejstva. Brezpogojno jim ne gre zaupati. Če pa imata težave, sumite nanje, ali ste jim podvrženi, potem vas bodo morda spodbudile, da pravočasno obiščete zdravnika.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.