Neomejeno na impulze
Matjaž Ropret 16. oktobra 2016 ob 18:53

Bi plačali par evrov za uro neomejenega interneta v omrežju LTE? Vprašanje je zaenkrat hipotetično, ker se slovenski operaterji česa takega še niso domislili. Ameriški uporabniki pametnih telefonov pa že imajo tako možnost, saj tamkajšnji največji ponudnik Verizon po novem oglašuje predplačniško izbiro Popdata, ki za dva dolarja prinese pol ure, za tri dolarje pa uro neomejenega prenosa podatkov.

Mobilni operaterji znajo včasih kar iznajdljivo prodajati pretakanje megabajtov po zraku, ki ga obvladujejo. Celo tako premeteno, da morajo posredovati regulatorji. Najnovejša ponudba je ena od tistih, ki izgledajo zanimivo, so pa tudi še en dokaz, kako visoko ponudniki še vedno cenijo prenos podatkov.

Komu bi prišel prav časovno omejeno neomejeno (sliši se kot oksimoron) prenašanje megabajtov? Tistemu, ki si želi na mobilniku ogledati tekmo, takoj naložiti video na youtube ali fotografije v oblak, prenesti nekaj albumov glasbe, ker gre v območje brez signala, … Scenarijev ni tako malo, uporabnikov, ki v mesečni kvoti nimajo dovolj podatkov zanje, pa je tudi precej. Zato bi taka opcija marsikomu lahko prišla prav. Za ustrezno ceno, ob preprosti aktivaciji in kontroli zaključka (da ne bi podatki švigali še pet ali deset minut po izteku opcije) bi operaterji to brez dvoma komu prodali.

Seveda pa bi tako dokupovanje neomejenih podatkov lahko kmalu konkretno povečalo mesečni račun. In čeprav mi mega- in gigabajtne omejitve niso preveč pri srcu, še posebej, ker od uporabnikov zahtevajo preveč razmišljanja in spremljanje »števca«, se s časovnimi vračamo 20 let nazaj, ko smo plačevali telefonske impulze. Idealen bi bil seveda enak princip kot v fiksnih omrežjih – plačevanje po hitrostnih razredih, brez količinskih omejitev. Ampak operaterji trdijo, da bi to pretirano obremenilo njihova omrežja. Mogoče, ne pa nujno. V vsakem primeru pa se mi Verizonova opcija zdi boljša od ničelne tarife. Naj se uporabniki sami odločajo, kaj bodo gledali, poslušali, pretakali, nalagali, prenašali, …

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki