Neo (Matrica) in Potter vsak po svoje obeležila dvajset let (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 5. januarja 2022 ob 09:12

Vstop v novo leto je bil v Telemachovem video klubu pospremljen s kultno filmsko trilogijo Matrica in vrnitvijo glavnih igralcev na Bradavičarko.

Po veselem decembru in preživeti najdaljši noči, je umirjeni januar kot nalašč za uživanje ob odličnih filmskih in televizijskih vsebinah. V video klubu Telemachove storitve EON smo jih tokrat našli kar nekaj. Razkrivamo pa še, katere serije in film prihajajo meseca januarja.

Spomin mladega čarovnika

Harry Potter 20. obletnica: Vrnitev na Bradavičarko imenujejo za posebno oddajo (»special«), a boljša oznaka je dokumentarna oddaja oziroma obletnica »mature«. Od prvega filma Harry Potter in kamen modrosti je namreč poteklo dve desetletji, zato so se Daniel Radcliffe, Rupert Grint in Emma Watson skupaj z režiserjem Chrisom Columbusom in ugledno igralsko zasedbo vrnili na čarovniško šolo Bradavičarko, ter opravili serijo intervjujev oziroma čustveno obarvanih pogovorov.

IMDb ocena: 8,4

Osvežitev spomina na legendarno trilogijo

Decembra je v kinematografe prišel nekoliko prisiljen četrti del kultne trilogije Matrica, ki po mnenju mnogih ne dosega kakovosti in svežine originalne trilogije. Ker sta od prvega filma takisto minili dve desetletji, je čas za osvežitev. Po tem, ko čedna neznanka Trinity (Carrie Ann Moss) odpelje računalniškega hekerja in uslužbenca v programerskem podjetju v skrivnostni vzporedni svet, Neo (Keanu Reeves) odkrije pretresljivo resnico, ki jo je na neki način nezavedno že dolgo slutil. Življenje, kakršnega pozna, je samo zapletena digitalna simulacija. Svet je iluzija, ljudje pa so samo sužnji ter potrošna dobrina, ne da bi to sploh vedeli. Neo se pridruži legendarnemu hekerju in vodji odporniškega gibanja Morpheusu (Lawrence Fishburne) v boju zoper vsemogočno umetno inteligenco.

IMDb ocena: 8,7 (prvi film)

Za ljubitelje kriminalk

Po tragični smrti šestletnega sina začne Frances Cairnes v seriji Zverina mora umreti (2021) iskati krivca, ki je po prometni nesreči pobegnil. Detektiv Strangeways prispe na otok Wight v upanju na svež začetek po smrti policijskega kolega.

IMDb ocena: 6,1

Višji detektiv Steve Wilkins v seriji Umori v Pembrokeshiru (2021) vnovič preučuje surov dvojni umor iz preteklosti, ki je ostal nerešen. Glavni osumljenec John William Cooper, moški iz tistih krajev, je bil leta 1998 zaradi serije tatvin in ropov obsojen na zaporno kazen. Če ima Steve prav in Cooper ni le neusmiljen ubijalec, temveč tudi iskani serijski morilec, mora njegova ekipa najti ključne dokaze zoper njega, preden se mu bo iztekla zaporna kazen in bo imel možnost za pogojni izpust.

IMDb ocena: 7,1

Nekaj za najmlajše

Ata Drakula, njegova hčer in človeški partner ter cel kup pošasti so zvezde filmov Hotel Transilvanija. V tretjem delu Vsi na morje Manca preseneti Drakulo z družinskim potovanjem na razkošni križarski ladji, da bi se odpočil od napornega upravljanja hotela. Seveda se tudi njegovi prijatelji ne morejo upreti razkošnemu potovanju in oddihu, zato se mu navdušeno pridružijo. Pošasti se na ladji zabavajo in uživajo v vsem, kar je na voljo, od športnih dejavnosti do neverjetno okusnih jedi in eksotičnih izletov. Toda zabavo prekine nepričakovan ljubezenski zaplet: Drakula se do ušes zagleda v skrivnostno, čedno kapitanko Eriko.

IMDb ocena: 6,3

Omenjene vsebine so že dostopne v katalogu HBO OD.

Kaj se nam še obeta v prvem letošnjem mesecu?

V katalog AMC prihaja nova serija Little drummer girl (2018), posneta po istoimenski knjižni uspešnici, ki združuje strastno ljubezensko zgodbo in nadvse razburljiv triler. Serija prikazuje svet, v katerem so meje med junaki in zlobneži ter ljubeznijo in sovraštvom nevarno zabrisane. V šestih delih miniserije v glavnih vlogah nastopajo Alexander Skarsgård, Michael Shannon (Oblika vode), Florence Pugh (Lady Macbeth) in številni drugi.

IMDb ocena: 7,4

Druga sezona nagrajene HBO-jeve serije Evforija bo premierno na voljo 10. januarja na storitvi HBO GO, na isti dan pa bo prva epizoda predvajana na programu HBO ob 20. uri. Ameriška igralka in pevka Zendaya v glavni vlogi igra najstnico Rue Bennett, ki se ji življenje postavi na glavo, ko spozna Jules Vaughn, transspolno dekle, ki se priseli v njeno mesto. V novi sezoni mora Rue med prepletenimi življenji v mestecu East Highland najti upanje, ko se sooča s pritiski ljubezni, izgube in zasvojenosti.

IMDb ocena: 8,4 (prva sezona)

V katalogu CineStar Premiere Plus si od 24. januarja oglejte filmsko uspešnico Stopnja smrti (2020), v kateri upokojeni vojaški specialec vedno znova preživlja isti dan, ki se vedno zaključi, ko ga surovo usmrtijo neznani plačanci ali pa ob begu pred njimi. Roy lahko popravi stvari in postane najboljša različica samega sebe, če se uspe rešiti pred ponovno smrtjo.

IMDb ocena: 6,8

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.