Nemogoča kombinacija Charlesa Xaviera in Vanesse Ives (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 14. aprila 2021 ob 06:09

Če morda ne poznate oseb iz naslova. Charles oziroma profesor X je vodja mutantov Mož X in Venessa heroina v seriji Penny Dreadful, katere zgodba je tako kot v seriji Nemogoče postavljena v London viktorijanske dobe!

V Penny Dreadful nastopajo volkodlaki, vampirji, Frankenstein, Dorian Gray in drugi liki iz svetovnih klasik grozljivk, v seriji Nemogoče pa so v ospredju ljudje in ne stvori, večinoma ženske, ki se jih je pred tremi leti nekaj dotaknilo. Kot se izkaže na koncu prvega dela, neznani leteči predmet videza groteske gotske katedrale nekaj raztrosi nad Londonom. Svetleči »kosmiči« se dotaknejo peščice, jim dajo posebne moči, medtem ko ostali na dogodek pozabijo. Obisk božanstva, ki želi ljudem dobro ali začetek zakrite invazije na planet? Ne vem. Bomo videli. Vsekakor sproži dogodke, ki bi lahko spremenili svet.

Tri leta kasneje Amalia True (Laura Donnelly) z močjo videti delčke prihodnosti vodi sirotišnico, v kateri živi večina »dotaknjenih«, pri čemer ji je v veliko pomoč izumiteljica Penance Adair (Ann Skelly). Po Londonu in širše iščeta dotaknjene, da bi jih zaščitili, saj jih iščejo tudi drugi, katerih nameni niso enako dobri. Aristokrat Hugo Swann (James Norton), brutalni ameriški kirurg Dr. Edmund Hague (Denis O’Hare) in Lord Massen (Pip Torrens), zagovornik imperija in s skeptičnim pogledom na dotaknjene, čeprav je ena izmed njih tudi njegova hči. Maladie (Amy Manson), psihično nestabilna dotaknjena, s svojo skupino sodi nekje vmes. Ne vem ali samo mene porazdelitev »vlog« do nekje spominja na Može X. Zgolj naključje. Morda. Sicer je glavno vprašanje, kdo in zakaj je vse skupaj zakuhal? Na odgovor bo verjetno treba počakati najmanj do konca prve sezone oziroma šestega dela, ki bo na sporedu 17. maja.

Zaradi poplave filmov in serij o takšnih in drugačnih junakih z nadnaravnimi močmi oziroma meta ljudmi, kot jih ponekod imenujejo, je težko biti originalen. So scenaristi zato dogajanje prenesli v viktorijanski London, čas zanimiv že zaradi Jacka Razparača in Sherlocka Holmesa? Zna biti, čeprav to pomeni več dela s kostumi in scenami, ki so poleg fotografije v seriji na zelo visoki ravni. Česa drugega od HBOja niti nismo pričakovali. Dobri prizori, igra in dialogi, preko katerih počasi spoznavate zgodovino in namene likov, so razlog, zakaj ogled serije še kar priporočam. Pod pogojem, da vam je tovrstni žanr všeč.

Kaj: Nemogoče (Teh Nevers) – znanstvenofantastična serija o ljudeh z nadnaravnimi sposobnostmi.

Kje: Program HBO (ob ponedeljkih) in pretočna storitev HBO Go

Ocena 4: Z izbranim igralskim zborom, odlično produkcijo se serija trudi) splet zanimivih idej in likov sestaviti v trdno celoto.

Priporočilo: Pretepi, streljanje in »grozljivejši« prizori so dovolj zakriti, da je serija primerna za vse, ki jih tovrstne zgodbe zanimajo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.