Nekje se je izgubila prava Apple Watch Series 7
Matjaž Ropret 17. septembra 2021 ob 12:12

Apple je poleg telefonov iz linije iPhone 13 in tablic iPad ter iPad Mini predstavil tudi sedmo generacijo svoje pametne ure. Toda ta ne samo, da ni niti približno podobna temu, kar so napovedovale neuradne informacije dobro obveščenih, tudi ne prinaša skoraj nobene prave novosti v strojnem pogledu, edina omembe vredna je malce večji zaslon. Zato razlaga, da se je nekaj zgodilo malodane v zadnjem trenutku, in je dejansko predstavljena ura, ki navsezadnje nima niti datuma začetka prodaje in celotnega cenika niti uradnih specifikacij, rezervna in zasilna rešitev, ni v domeni divjih zarotniških teorij.

Predstavitev Apple Watch Series 7 se je že začela rahlo nenavadno. Z novimi funkcionalnostmi za kolesarje, kot so samodejno ustavljanje beleženja, boljša podpora za beleženje aktivnosti z električnim kolesom in zaznava padcev, ki so vse stvar programske opreme in obstoječih tipal. Poleg tega smo videli nove barve, paščke in številčnice, pa rahlo bolj zaobljeno obliko, še posebej steklo. Za karkoli od tega bi težko rekli, da upravičuje novo modelno številko. Celo edini pravi novosti, večji zaslon (zato tudi oznaki 41 mm in 45 mm namesto prejšnjih 40 in 44 mm) in posledično boljša izkoriščenost enako velikega ohišja ter hitrejše polnjenje, sta zelo na meji, da se brez vsaj še nadgrajenega procesorja ali novih tipal kvalificirata za pridobitvi, vredni naslednje generacije. Apple je pomanjkanje novega in relevantnega poskušal kar se da skriti, govornik je med drugim vzkliknil, kako neverjetna inovacija so tanjši robovi okrog zaslona. Tega si res ni domislil še nihče pred kalifornijsko korporacijo, še manj pa zamisel udejanjil.

Nato smo izvedeli še ameriško izhodiščno ceno – 399 dolarjev – in da bo reč na voljo »kasneje to jesen.« Evropskih cen še ni, prav tako ne ameriških za različne izvedbe. Letošnjo jesen lahko pomeni tudi šele v začetku decembra. Kot rečeno, konkretnih tehničnih podatkov ni, na Applovi spletni strani je zgolj opis izpostavljenih lastnosti. Vse skupaj je za urejeno podjetje, ki ima v vsakem trenutku vse pod nadzorom, še bolj pa za predhodniku skoraj enak izdelek skrajno neobičajno.

Še posebej pa je situacija zanimiva zaradi vseh informacij, ki so nekje od maja naprej curljale na družabna omrežja, tehnološke spletne strani in Youtube. Začelo se je v bistvu že lani, ko je znani, dobro obveščeni analitik Ming-Chi Kuo napovedal novo, bolj plosko obliko Applove ure, ki bi jo lahko najbolj zgodaj ugledali l. 2021. Torej letos. Potem se je maja Youtuber Jon Prosser, v zadnjem času eden najbolj aktivnih in zanesljivih prinašalcev informacij, ki jih Apple še obravnava kot skrivnost, dokopal do načrtov CAD in na njihovi osnovi s pomočjo strokovnjakov izdelal risbe ure s ploščato zgornjo ploskvijo in celotnim oblikovanjem v slogu iPada Pro ali iPhona 12. Čez nekaj tednov je tak dizajn sedme generacije Apple Watch napovedal še novinar Bloomberga Mark Gurman, tudi običajno zelo zanesljiv vir notranjih informacij iz Appla. Kasneje je Gurman pisal še o zmogljivejšem, »dvostranskem« procesorju, večji kapaciteti baterije in večjem zaslonu, »ki bo bliže zaščitnemu steklu«. V torek predstavljena ura vsebuje zgolj večji zaslon, novega dizajna in procesorja ni, baterija je enaka (še vedno uradno za 18 ur delovanja), steklo pa je celo debelejše in tako je zaslon še malce bolj oddaljen, ne bližje.

Konec avgusta so sicer zaokrožile informacije, da je Apple »naletel na težave pri izdelavi nove generacije ure,« češ da sestavnih delov izbrani proizvajalci ne uspejo učinkovito združiti in da je izmeta preveč, čez dober teden ali dva pa nato, da je »težave odpravil.« Težko je vedeti, ali je dejansko šlo za povsem novo uro in so zadevo rešili tako, da so vsaj za letos prekrižali načrtovani redizajn in na hitro prilagodili staro obliko novim zaslonom – z drugačnim, bolj zaobljenim steklom -, ali pa so bile morda težave kje drugje, denimo v proizvodnji procesorjev, ki je že celo leto problematična. Lahko je Apple tudi ves čas nameraval plosko uro predstaviti šele kot osmo generacijo. Vseeno pa se je moralo nekaj zgoditi, da je sedma tako šibka nadgradnja in ob tem še zamuja v prodajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Apple Watch je postal tako pomemben izdelek, da mora dobiti osvežitev vsako leto. Lani so ga predstavili na septembrskem dogodku, čeprav je pandemija zamaknila iPhone 12 v oktober. Ob načrtovani minimalni nadgradnji si v Applu verjetno ne bi privoščili zakasnitve pri začetku prodaje. Nič ni sicer nenavadnega, da za določene izdelke (večkrat) zamaknejo predstavitev ali datum dobavljivosti, jih morda celo povsem prekrižajo. Brezžični polnilk AirPower so že napovedali, a ga kasneje preklicali, ker ga niso uspeli izdelati na način, da bi bil varen. Iskalnike stvari AirTag so predstavili šele letos, čeprav so jih Prosser in druščina napovedovali že za lanske dogodke. Prenosnika s 14-palčnim zaslonom še vedno nismo ugledali, prav tako ne nove generacije slušalk AirPods. Zelo redko pa pošljejo v prodajo nekaj, kar zelo očitno ni tisto pravo.

Fotografije predstavljene ure: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja