Nekatere lastnosti so iz telefonov pregnali proizvajalci, druge napredek
Matjaž Ropret 14. avgusta 2019 ob 06:20

Ko se je pred pol desetletja dogajal prehod s plastičnih na kovinske (in steklene) telefone, je Samsung v boj poslal Galaxy S5. Popolnoma plastičnega in za mnoge premalo prestižnega, a z nekaj pomembnimi in zato izpostavljenimi lastnostmi – med drugim zamenljivo baterijo in režo za pomnilniško kartico microSD. Prva je kmalu zatem dokončno odšla v zgodovino, druga se je pri S6 prav tako na kratko poslovila, a nato vrnila leto kasneje. Toda pravkar predstavljeni Galaxy Note10 jo je znova opustil, skupaj še z izhodom za slušalke, potem ko je zadnji dve leti Samsung, skoraj kot poslednji Mohikanec, še prisegal nanj. Pa je Note10 zaradi tega slabši telefon?

Proizvajalci včasih imajo logičen in smiseln razlog, za odstranitev določenih pri uporabnikih »priljubljenih« elementov iz telefonov, drugič pa samo »sledijo trendom.« Kar običajno lahko prevedemo v – kopirajo Apple. Same odločitve niti ne motijo tako zelo, včasih so tudi nujne, da se celotna industrija premakne naprej in pozabi na tradicijo, ki nikomur ne koristi več. Tipičen primer je bil disketnik, pa kasneje v tanjših prenosnikih tudi optični pogon. Tudi v telefonih bi lahko kaj našli, mogoče celo reže in izhode, ki jemljejo prostor ter povečujejo možnost, da uporabniki storijo kakšno neumnost. Moti pa sprenevedanje in spreobračanje glede teh odločitev. Izhod za slušalke v bistvu na začetku sploh ni bil standardna oprema mobilnih telefonov, še najmanj standardni 3,5 mm. Pa tudi pred Applom jeseni 2016 ga je že kdo opustil, a to je bila prelomnica. Samsung se je iz tega na glas norčeval in poudarjal, da ga sami še vedno ponujajo v svojih telefonih. Zdaj, ko so ga umaknili, seveda te poteze niso omenili niti z besedico. Še več, ob hkratni ukinitvi možnosti razširjanja shranjevalnega pomnilnika so celo izdavili, da »Note10 prinaša vse tisto, kar imajo uporabniki pri tej liniji telefonov radi.« Ne glede na to, ali se z obema potezama strinjamo ali ne, ali sta upravičeni ali ali bosta sploh koga prizadeli, je taka izjava precejšen cinizem. Ljudje so oboje odstranjeno dejansko imeli radi.

Kar pa ne pomeni, da ni nekaj opravičil za omenjeni dejanji in da bi sploh kdo še moral vztrajati z vključevanjem prostora za kartico in analognim izhodom za žične slušalke (ali za priklop na zvočnike). Resda so razlogi proizvajalcev običajno bolj  šibki, Samsung npr. navaja za 100 mAh večjo baterijo – med dvema in petimi odstotki celotne kapacitete – in boljši povratni odziv s tresenjem (zaradi močnejšega »vibratorja«). Včasih slišimo še, da je lažje zagotoviti vodotesnost brez zvočne nožnice, a seveda so samsungi že nekaj let imeli zaščito IP68 tudi s to luknjo. Vseeno pa, če gledam iz svojega zornega kota, tega »priključka« niti malo ne pogrešam. Še vedno mislim, da ni pravega razloga za odstranitev in da bi uporabniki lahko obdržali možnost neposrednega vtikanja zvočne opreme, ki jo premorejo, toda sam nisem priključil žičnih slušalk v telefon že nekaj let. Za poslušanje in pogovore uporabljam izključno brezžične, s povezavo bluetooth. V zadnjem letu sploh samo še »čepke«, ker mi je ta osvoboditev od kablov res ljuba. Na žične slušalke pa še vedno prisegam pri montiranju videa na računalniku ali iPadu, saj za sinhronizacijo slike in govora bluetooth ni dovolj dober. Tam 3,5 mm večinoma ostaja, pa tudi če ne bi, ne vidim težav v uporabi prilagojevalnika (»dongla«). Tega tudi sicer občasno koristim za priklop zunanjega mikrofona (»bubice«) na iPhone.

Tudi kartice za razširitev »spomina« nisem več vtaknil v kateri koli telefon, odkar sem jo pred slabima dvema letoma vzel iz Galaxyja S7 Edge, preden sem ga prodal. Pri telefonih, ki so imeli 16 ali tudi 32 GB vgrajene shrambe, je bila kartica še bolj ali manj nujna. Že pri 64 GB ne vidim po njej nobene potrebe, če je vgrajenega prostora še več, pa sploh ne. Zdaj celo cenejši telefoni že prinašajo 128 GB, Note10, ki ga če cel članek vlačim po zobeh, ima v osnovi kar 256 GB prostora, v dodatni različici pa 512 GB, kar je bilo že pred tem mogoče kupiti pri nekaterih drugih. Hitro povečanje vstopne meje in dokončen prehod na pretočne vsebine, še posebej glasbo, a tudi video, se je zlilo v realnost, v kateri se kljub velikim datotekam zaradi videa 4K naše potrebe po prostoru ne povečujejo več drastično, shrambe pa imamo na voljo več kot kadarkoli. Hitro prenašanje datotek tako po zraku kot po kablu (USB-C) pa tudi zmanjšuje potrebe po premikanju vsebin s pomočjo kartic(e).

Izgubo zamenljive baterije je marsikdo objokoval še nekaj let, morda je še zdaj ni povsem prebolel. Enako izhoda za slušalke in tudi kartico z vso svojo glasbo in filmi bi še vedno rad dal v telefon. A jo bo pač pretočil po kablu in si morda končno privoščil kakovostne brezžične slušalke. Jih je res veliko, pa tudi pretirano drage niso. Če namesto prej poznanega dobimo nekaj drugega, prav tako dobrega ali še boljšega, temu celo lahko rečemo napredek. Mogoče ni očiten na prvi pogled ali pa je res vse skupaj za kakšno leto prezgodaj, toda potem se izkaže, da imamo zaradi tega hitrejše in boljše telefone, večjo izbiro kakovostne dodatne opreme in nekaj več užitkov pri uporabi vsega skupaj. V idealnem razvoju dogodkov, seveda! Zraven pa produciramo tudi več odpadne elektronske navlake in postajamo še bolj nečimrni, a glede na stanje stvari ne vem, kako bi se temu lahko izognili.ž

Naslovna fotografija: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja