Nekaj predlogov za poceni nakup računalnika
Matjaž Ropret 10. oktobra 2018 ob 14:33

Osebni računalniki niso več moderni, poslušamo skoraj na vsakem koraku. Mogoče res ne, so pa še vedno koristi in za določena opravila skoraj nujni. Poleg tega ponujajo precej boljšo vrednost za denar kot (vrhunski) pametni telefoni in v zadnjem času celo postajajo bolj zanimivi, inovacij na tem področju je več. Dobra plat je tudi to, da je mogoče kupiti dokaj poceni PC, ki kljub temu povsem zadovoljivo služi svojemu namenu, od brskanja po spletu do predvajanja raznega videa in celo igranja nezahtevnih iger.

Znova smo malo prečesali ponudbo in ponujamo nekaj nakupnih predlogov.

Gearbest Beelink Gemini X55 Ultimate
Beelink Gemini X55 Ultimate

Začnimo tokrat z namiznim modelom. Pravzaprav malo škatlico, ki odlično sede pod televizor v dnevni sobi. Računalnik za 225 evrov (končna cena s poštnino iz evropskega skladišča) ponuja procesor Pentium J5005, kar je razred više nad Celeroni v prenosnikih, ki smo jih testirali nedavno in so v bistvu že dovolj zmogljivi za vsakdanja opravila. Črka J pri procesorju tudi označuje namizni model. Poleg tega ima računalnik osem gigabajtov pomnilnika in 128 GB diska SSD, vstaviti pa je mogoče še dodatnega, 2,5-palčnega. Vgrajena sta wi-fi (ac) in bluetooth, ter precej priključkov. Ni pa prednaloženega operacijskega sistema.

Gearbest Jumper EZBook X4
Jumper EZBook X4

Ta prenosnik temelji na enakem Celeronu N4100 kot Teclast F5 na našem testu. Toda za razliko od slednjega ima večji, 14-palčni zaslon. V tej različici z matriko IPS. Pomnilnika je 4 GB, diska pa 128 GB. Računalnik ima dva priključka USB in enega HDMI, prednaložen je sistem Windows 10. Skupna cena s poštnino je 273 evrov.

Gearbest Teclast F6 Pro
Teclast F6 Pro

Malce zmogljivejši prenosnik, saj ga poganja procesor core m3 (sedme generacije). Im tudi 13,3-palčni vrtljiv zaslon na dotik, 8 GB pomnilnika, 128 GB diska SSD, čitalnik prstnih odtisov in Windows 10. Vstaviti je mogoče še dodaten SSD (m.2). Veliko prenosnika za 382 evrov.

Gearbest Jumper EZBook 3 Pro
Jumper EZBook 3 Pro

Najcenejši od prenosnikov na tokratnem seznamu, saj stane vsega 216 evrov. Podoben je Yepu, ki smo ga preizkusili pomladi, tudi njegov procesor je enak. Ob tem čipu prejšnje generacije pa so povsem spodobne ostale komponente. Zaslon polne visoke ločljivosti z diagonalo 13,3 palcev, šest gigabajtov pomnilnika, 64 GB diska.

Če gremo cenovno še malo višje, je tu Yoga s 14-palčnim zaslonom in ločeno grafično kartico za 649 evrov. Procesor je sicer sedme generacije, toda Geforce to vsaj malo kompenzira, pomnilniška kombinacija 8/256 GB pa je tudi ugodna.

In ker so pred dnevi predstavili novo linijo prenosnikov Surface, se spodobi, da je prejšnja na razprodaji. Surface Laptop s procesorjem i5, 8 GB pomnilnika in 256 GB diska SSD je na voljo za 1099 evrov. Dvojka s podobno konfiguracijo bo 350 evrov dražja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Našli pa smo še nekaj drugih potencialno zanimivih izdelkov, zato jih seveda dodajamo.

Gearbest Siroflo C800S
Siroflo C800S

Mali, prenosni projektor, ki lahko do tri ure deluje tudi na baterijo. Ker na njem teče sistem Android, je mogoče s telefonov ali tablic neposredno prenašati sliko nanj. Seveda pa ima tudi priključek HDMI in se lahko poveže v wi-fi. Svetilnost je na ravno majhnih projektorjev, ločljivost slike, ki ima lahko diagonalo več kot dva metra, pa je 854 x 480. Koda GBSi1009 ceno zniža na 164 evrov, priporočamo pa način pošiljanje Priority line.

Letošnji Motorolin modularni telefon. Moto Z3 Play ima zdaj zaslon čez celotno sprednjo površino (skoraj), čitalnik prstnih odtisov je ob strani. Procesor Snapdragon 636 bi moral zagotavljati tekoče delovanje, Motorolin Android je skoraj brez preobleke, 64 GB prostora za podatke pa je tudi dovolj za večino uporabnikov. Kupec za 399 evrov dobi še pokrov za zadnjo stran in baterijski dodatek, ki se prav tako magnetno pritrdi, telefona pa niti ne naredi pretirano debelega.

Gearbest Mi Robot
Mi Robot

Robotski sesalnik Xiaomi. Razen odsotnosti mokrega čiščenja zelo podoben kot Roborock S50. S kodo GB-APXMNS ceno znižaš na 242 evrov, prišteješ pa samo še pet evrov poštnine (iz EU).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.