Nehajte s 64 kilobiti!
Matjaž Ropret 20. julija 2017 ob 17:15

Omejevanja v mobilnih omrežjih smo se morali hočeš nočeš navaditi. No, vsaj sprijaznili smo se s tem, da je treba preštevati gigabajte in da se hitrosti po doseženih limitih znižajo. Ampak upočasnitev na 64 kilobitov (!) je danes popolnoma nesprejemljiva. Iz principa ne bi smel nihče naročiti storitve s takimi »pogoji uporabe«. In regulator bi moral prepovedati vsakršno ponujanje interneta z ozkopasovnimi hitrostmi.

Upočasnjevanje na 64 Kb/s poznamo že več let. Še posebej rad ga je uporabljal Simobil, zdaj A1, pri svojih storitvah in opcijah, ki vključujejo toliko in toliko megabajtov doma ali v tujini. Kot zadnji pa je po tem ukrepu posegel in ga skril v drobni tisk Telemach pri ponudbi hišni internet, s katero nadomešča fiksni dostop do interneta s takim prek omrežja LTE. Za 200 GB velja hitrost 8/2 Mb/s, nato se zniža na omenjeno iz časa dostopna ISDN – v obe smeri – in uporabnik ne more do konca meseca prenesti niti gigabajta več.

Verjetno bo vsakdo tako hitro obupal, da niti desetih megabajtov ne bo prenesel. Kako bi jih le lahko? Pri tej hitrosti gre do uporabnika (ali od njega v omrežje) vsako sekundo osem kilobajtov. Na minuto slabega pol megabajta. Še enkrat ponovim. Pol megabajta na minuto. Povprečna, nekaj mega težka spletna stran se običajno naloži v parih sekundah. Na liniji s 64 Kb/s to traja več minut. S to hitrostjo niti e-pošte ni mogoče normalno brati, kaj šele pogledati kaj je novega na »fejsu«. Če bi hotel nadgraditi aplikacijo zanj na telefonu, bi to trajalo nekaj ur. Ob predpostavki, da telefon in druge naprave na tem wifi-ju ne bi prenašale ničesar drugega.

A1 enako storitev po enaki doseženi količini prenesenih podatkov, torej 200 gigabajtih, omejuje na hitrost 2/1 megabita na sekundo. Kar je še kolikor toliko uporabno in pomeni, da imajo naročniki tega operaterja 32-krat hitrejši prenos med prisilno zaporo kot naročniki Telemacha. Razlika med običajno in znižano hitrostjo pri Telemachu je 128-kratna! Ob tem, da tistih osem megabitov sploh ni nič posebnega in je ravno dovolj za polnorazločljivostni video, nikakor pa za pretočni 4K.

Ako operaterji mislijo, da je 200 GB na mesec dovolj – mogoče tudi je, čeprav sem ob vsem videu in hudo načičkanih spletiščih skeptičen –, potem naj tam naredijo oster rez. »Toliko imate na razpolago, dragi naročniki, pa nič več.« Zniževati hitrost na 64 kilobitov pomeni poštenim plačnikom storitev pokazati srednji prst. Naj bo potem konec ali pa naj bo možnost za cenovno razumen dokup dodatne količine. Huje kot ostati brez neta je ostati z neuporabnim netom, ker pri prvem vsaj veš pri čem si (čeprav je tudi to danes nečloveško), pri drugem pa izgubljaš živce, ker bi se moralo kaj naložiti, pa se ne. Razumem, da so v mobilnih omrežjih omejitve in da frekvenc ni na pretek. Vseeno pa bi se dalo zadelo zapakirati lepše. Osnovna enota za internetne hitrosti je zdaj megabit. Kilobiti, tehnologija edge in podobni relikti preteklosti pa naj gredo točno tja – v zgodovinske učbenike.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Vsak naročnik ima možnost, da pred podpisom pogodbe, prebere tudi SPLOŠNE POGOJE, kjer je vse zapisano črno na belem. Se pravi ima vsak potencialni naročnik možnost, da se seznani z pogoji uporabe, predno se odloči za podpis pogodbe. In v kolikor naročnik pogodbo podpiše se strinja tudi z omejitvijo hitrosti, ki sledi po porabi zakupljenih količin. Je pa folklora, da se SPLOŠNIH POGOJEV ne prebere, potem se pa dogajajo pritožbe in negodovanje zaradi stvari, z katerimi se vsak naročnik ob podpisu pogodbe strinja. Saj nihče nikogar ne slili, da mora skleniti naročnino. Vsak naročnik to naredi zavestno in na lastno odločitev. Da pa naročnik ne prebere SPLOŠNIH POGOJEV, pa ni več stvar operaterja, ampak nonšalantnost posameznika, ki se ne informira o vseh plusih in minusih uporabe storitev. Najlažje se je pa na to pritoževat in pisat članke o stvareh, ki so splošno zanane in javno dostopne. Se je treba kdaj ustavit pa vprašat ali je kriv operater, ki nudi storitve pod določenimi pogoji ali posameznik, ki se “na horuk” odloči za storitev, ker je plakat ali reklama zelo obetavna, celotne slike pa ne preveri. In v kolikor je naročnik “power user” se mora svojih potreb zavedati in seveda svojo porabo ustrezno plačati. Pravzaprav ni neka višja matematika, samo malo kmečke pameti je potrebne.

    • Nihče nič ne pravi o tem, da bi kdo kaj spregledal. Stvar je v tem, da take postavke s splošnih pogojih sploh ne bi smelo biti, ker 64 Kb/s v letu 2017 ni nič drugega kot provokacija in nesramno norčevanje iz naročnikov. Smiselna omejitev na 2/1 MB/s pri A1 je dokaz, da se to da urediti tudi na uporabnikom prijaznejši način.

      • Hitrost 2/1 nima marsi kateri uporabnik DSL internetne povezave, kakor pa vas razumem, bi imeli pa tako povezavo po tem, ko porabite že xyzGB v paketu. Se pravi, bi lahko vzeli najosnovnejši paket interneta, ki ga lahko porabite v enem dnevu, potem imate pa do konca meseca brezplačno na razpolago neomejen prenos z hitrostjo 2/1. Se pravi na že tako ugodnih paketih, bi potem imeli še brezplačen internet na dokaj visoki internetni hitrosti. Če vam uspe, da se operaterji zganejo, vam čestitam, osebno pa mislim, da se še nekaj časa to ne bo zgodilo. Je pa res, da nas sedaj operaterji z mobilni podatki “elasticirajo” tako kakor so nas na začetku z klici in SMSji, ki so bili zasoljeni do amena, sedaj je pa vse to brezplačno v paketih. Menim, da bo v kratkem isto z mobilnimi podatki, do takrat nas morajo pa še malo ožeti.

  • Telekom ima neomejen paket, hitrost je 10/2, preneseš pa lahko kolikor pač zmore 10m na uro/na dan/na mesec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.