NEDELJSKI (ZABAVNI) NASVET: Rešite božič s toliko zasloni, kolikor ljudi nameravate povabiti
Marjan Kodelja 6. decembra 2020 ob 06:46

Morda se bodo usmili in dovolili božična druženja, čeprav bi bilo malce čudno, glede na obtožbe, da smo krivi, ker se ne držimo ukrepov, kot so si jih zamislili. Najbolje je, da ostanemo doma, in druženje prestavimo na splet. Predlagam naslednje, s čimer bi se strinjali »ablastniki« od vladnega govorca navzgor, saj je skladno z vsemi ukrepi. In še več kot to!

Napotek je sila preprost, izvedljiv in hkrati tako zelo neljudski, da se ga lahko spomni le um cinika, ki sovraži vse okoli sebe. Zmrda v Smrkcih ali Donald Trump po spektakularno izgubljenih volitvah. Gre pa takole. Za božič se sestane razširjena družina, ki večino leta živi vsaka sebi. Letos morda ne bo tako. Ker so občinske meje kot železna zavesa v nekem drugem času in po deveti velja policijska ura. Zadolženi za kuharijo, kje piše, da mora to biti ženska, naj se zato preko spleta dogovorijo za jedilnik in potem na božični dan vsak skuha vse jedi za ožje družinske člene, ki so lahko v stiku.  

Na božični večer se bomo potem družili navidezno. Ker je neugledno imeti pred seboj zaslon z mrežo sodelujočih v video klepetu, potrebujete toliko prenosnikov, tablic ali telefonov, kolikor obiskovalcev običajno pričakujete na božični večer. Kjer naj bi sedeli, postavite za vsakega po eno napravo. Nekdo naj plača miloščino Zoomu, da ne bo treba vsakih štirideset minut obnavljati povezave ali še bolje, druženje naj skliče nekdo, ki ima dostop do poslovnega ali izobraževalnega paketa Office 365 s storitvijo Teams. Nato se družite. Poskrbite, da bo na zaslonu vsake od naprav ena oseba, nikar ji ne utišajte mikrofona, nakar jejte, pijte in na ves glas proslavljajte. Vsak varno v svojem domu, a vendarle skoraj tako, kot bi bili skupaj!

Ko bo prišel čas za polnočnico, se preprosto prijavite na drugo povezavo, da se bo vaše obličje prikazalo na zaslonu naprave v cerkvi. Sodelovali boste v obredu, kot bi bili tam, a se vam ne bo treba razburjati zaradi gneče pred cerkvenimi durmi. Kdor nima dovolj naprav, lahko izjemoma na zaslonu ene prikaže vse povabljence. Vse sem premislil in na papirju bi ideja delovalo v vsem, razen enem vidiku. Nikakor v sistem ne morem vključiti virtualnega obiska Božička – kot tudi ne nakupa daril, ko pa smo zaprli vse trgovine. Kajti, če šele razmišljate, kaj boste kupili, potem pohitite, da ne bo naročeno blago prišlo šele prihodnje leto!  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dvomim, da se za božič ne bomo smeli družiti, vendar bi bilo glede na tisto, kar nam trenutno pravijo, edino pravilno. In ko bomo navidezno preživeli božič, potem na enak način pričakajte še novo leto v upanju, da bo drugo leto vse spet normalno in se nam bo uspelo znebiti vsega tistega, kar nam je letos povzročilo toliko gorja. Sodobna tehnologija lahko reši skoraj vsako težavo, a ni nujno, da vam bo rešitev všeč.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.