NEDELJSKI (ZABAVEN) NASVET: Stari telefon kot »KORONA« alarm! Zakaj ne?
Marjan Kodelja 25. oktobra 2020 ob 06:08

So rekli, da bo vse v redu, če bomo na svoje telefončke aplikacijo namestili, in ker jo niste, bomo zdaj po prstih dobili. Ne vem, čemu tolikšno nasprotovanje, ko bi moralo biti vsakemu popolnoma jasno, da medtem ko ne more škodovati, lahko pomaga. Seveda ob predpostavki, da aplikacija obvešča ažurno, ne z večdnevnim zamikom, kot se dogaja zdaj.

Namestil sem jo prvi dan in občasno, ko sem se ravno spomnil nanjo, zagnal. Vedno v zelenem, nikdar v rdečem. Le en bežen stik, menda z nizkim tveganjem. Super, mar ne? O omejitvah si mislim svoje (glej spodaj), a se jih držim. Menim, da dokler traja nevihta, je treba poslušati kapitana, ko bo prešla, bo čas za poračun – mislite si, kar si hočete. Nosim masko, imam aplikacijo in ne pametujem. Še nekaj sem naredil. Sami ocenite, kolikšno vrednost bo to imelo za vas.

Razmišljal sem takole. Že res, da je aplikacija #ostanizdrav namenjena osebni uporabi, vendarle razen res zelo redkih izjem nihče ne živi puščavniškega življenja. Vsak ima svojo celico oziroma več njih. Družino, cimre v pisarni ali sodelavce v poslovnem prostoru. Po več ur je z njimi v stiku. Za celico niso toliko nevarni stiki med člani, kot prišleki, ki bi vanjo zanesli virus. Na svojem pametnem telefonu ima lahko vsak aplikacijo, a če je prostor zadrževanja majhen, na primer manjša trgovina, pisarna ali bar, potem bi vlogo lahko prevzel en sam. Postavljen na sredino ali na vhod v prostor. Čemu ne? Škoditi ne more!

Ako se nekje praši star telefon, ne prestar, da ne bi mogel prežvečiti Googlove ali Applove nadgradnje, nujne za delovanje aplikacije, bo morda prišel prav. Če ne v naslednjih tednih, pa tedaj, ko bodo bifeji, restavracije, kozmetični saloni, frizerji, fitnesi in tako naprej, spet odprti. Ponastavite telefon na tovarniške nastavitve, poskrbite za nadgradnje, izbrišite nepotrebne aplikacije in nanj namestite aplikacijo #ostanizdrav. Potem ga postavite na primeren prostor in če je mogoče, priključite na izvor električne energije. Da vam zanjo ne bo treba skrbeti. A le poglejte enkrat na dan, kaj vam ima povedati, da boste na tekočem. 

(Pri)ljubljeni voditelji v preblisku neskončne modrosti zapovedujejo zapiranje javnega življenja in nas krivijo, da je stanje, kakršno je. Kajpada pri sebi ne najdejo krivde. Kako bi jo, ko pa vendarle vse delajo prav. Pa kaj če bo gospodarsko pokleknilo, ljudje pa nič za v lonec imeli in če bodo otroci nevedni in družbeni bebčki postali. Glavno, da se bomo znebili neboditreba korončka! Operacija uspela, pacient podlegel. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja