NEDELJSKI TRIK: Skoraj popolna anonimnost in zasebnost
Marjan Kodelja 1. novembra 2020 ob 06:36

So trenutki, ko si ne želimo biti na spletu le anonimni, temveč tudi prepričani, da nam ne more škodovati niti morebitna vohunska škodljiva koda, s katero je morda okužen osebni računalnik.

Tails je posebej prilagojen operacijski sistem Linux, ki ga namestimo na ključ USB velikosti 8 GB in z njim nato zaženemo računalnik. Ko ga zaženemo s »čistim« sistemom, postane popolnoma vseeno, kaj je na njem. Sistem, programi in podatki na disku računalnika ostanejo tam, kjer so, originalni sistem se ne zažene, v bistvu je tako, kot da ta računalnik ne bi imel diska.

Omrežje (projekt) Tor, ki je nastalo pod pokroviteljstvom organizacije Electronic Frontier Foundation, je namenjeno zmanjševanju tveganja identifikacije uporabnikov s pomočjo preprostih in delno tudi kompleksnejših metod analize prometa. Torov uporabnik je znotraj spleta »varnejši«, saj ta njegov promet preusmerja prek porazdeljenega omrežja »čebulnih« strežnikov (onion routers). Tor zmanjša možnost, da bi vas našli, saj preusmeri promet prek večjega števila naključno izbranih strežnikov v omrežju, kar metodo analize prometa močno oteži, če ne celo prepreči. Poleg tega, da smo načeloma varnejši, pa Tor zaradi načina delovanja omogoča tudi dostop do spletnih strani ali storitev, ki jih ponudnik dostopa v internet morda blokira. Vsa zadeva sloni na prostovoljcih, ki svoje strežnike vključijo v sistem.

Tails je prenosni operacijski sistem, ki preprečuje pred nadzorom in cenzuro!

Ko deluje vse povezave na internet preusmeri prek omrežja Tor ter ne omogoča uporabe povezav, ki ne zagotavljajo anonimnosti, in na računalniku ne pušča ničesar, če tega izrecno ne dovolimo. Ko računalnik izklopimo, je vse, kar smo počeli, za vedno izgubljeno. Da sistem na računalniku ne pusti nobene sledi, je pomembno s stališča varnosti. Tudi če kdo dobi zagonski USB-ključ, ni na njem nikakršnih dokazov, na podlagi katerih bi lahko lastnika česar koli obtožili. Včasih pa je tolikšna varnost nepotrebna in postane zoprno, da moramo po vsakem zagonu vse narediti na novo (namestiti dodatne programe). Tudi za takšne primere je rešitev, le da moramo narediti nov zagonski USB-ključ neposredno iz sistema Tails in dovoliti, da je na njem tudi pomnilnik za trajno hranjenje podatkov.

A tudi ta sistem ne ščiti uporabnika pred lastnimi napakami in neumnimi odločitvami. Omogoča mu anonimno povezavo na internet in varnost pred škodljivimi kodami. Če pa uporabnik na internetu naredi nekaj, na podlagi česa ga lahko identificirajo, vpiše se na primer v svoj račun na Facebooku, potem je z njegovo anonimnostjo konec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja